Menü

Nem kielégítő a gyermekek étrendje

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a gyermekek helyes táplálkozásának fontosságát, hiszen ez rendkívüli hatással van a felnőttkori egészségre, életminőségre. Sajnos legújabb ismereteink szerint nem állunk túl jól ebben a témában.

A csecsemők és a kisgyermekek táplálkozása korántsem kielégítő. Pedig nem lehet azt mondani, hogy a szülők nem motiváltak és nem figyelnek oda (persze bőven van erre is példa), ugyanakkor az bizonyos, hogy komoly információhiányban szenvednek, illetve általában véve az élelmiszeripari termékek minősége sem könnyíti meg a dolgukat.

És ezzel elérünk oda, hogy a gyerek sok családban már korán ugyanazt eszi, mint a felnőtt, így pedig fontos tápanyagok, ásványi anyagok, vitaminok bevitele marad el. A hiányos, helytelen táplálkozás következménye, hogy rengeteg kisgyermek szenved hiányt D-vitaminban, vasban, ugyanakkor cukrot és szénhidrátot általában többet fogyaszt a kelleténél.

A rossz tendencia fontos figyelmeztető jele, hogy számos betegség jelentkezik a korábbinál jóval korábban, az egyik ilyen a 2-es típusú cukorbetegség. Nem beszélve arról, hogy a vitamin és ásványi anyag-hiány sokféle felnőttkori egészségügyi problémának ágyaz meg.

Az első évek megfelelő táplálkozása tehát fokozottan fontos. A helyzet nem könnyű, hiszen, mint említettük, a legtöbb szülő motivált abban, hogy gyermeke a legjobbat kapja, ám egyre nehezebb ebben helyesen, minden igényt kielégítően cselekedni.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Nevelési módszerek, amelyek nem tesznek jót a gyermeknek

Minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének. Nem mindig tudatosítjuk azonban, hogy nem jó mindenáron a „legjobb“ szülőnek lenni, olyannak, aki gyermekének mindent megvásárol, amit az akar, vagy megoldja helyette a problémáit és akárhányszor leesik, mindig felveszi. Az ilyen módszerrel számos fontos leckétől fosztjuk meg gyermekünket, mellyel még gyerekkorában kellene megbirkóznia, amikor a következmények még nem fájnak annyira, mint felnőttkorban.

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.