Menü

Édes eperszezon

Az édességekről, nassolnivalókról nehéz lemondani. De ki mondta, hogy le kellene…? Inkább készítsünk saját magunknak édes-egészséges finomságokat. Ehhez az eper a legeslegjobb gyümölcs, aminek most éppen szezonja van. Összegyűjtöttünk néhány ötletet, hogy milyen finomságokat készíthetünk belőle.

  • S.K. eperjoghurt

A gyümölcsjoghurtokat sokan az egészséges táplálkozás részének tekintik – általánosan sajnos tévesen. Ezen termékek legtöbbje rengeteg cukrot tartalmaz, a light termékek pedig sokszor a szervezetre káros édesítőszereket. Natúr joghurt, pár szem eper, és egy kis eritrit, vagy nyírfacukor, és máris kész az egészséges desszert!

  • Zabkása, vagy kukoricapehely eperrel

Sokan szeretik a pirosgyümölcsös gabonapelyheket, amik kalória- és cukortartalma még akkor is magas, ha csökkentett hozzáadott cukros élelmiszerként reklámozzák őket. Készítsünk inkább zabkását otthon, amely a nevével és közhírével ellentétben nagyon finom, főleg egy kis eperrel megbolondítva. Hozzátehetjük azt a cukormentes kukoricapehelyhez is – ilyet több helyen is kaphatunk, csak el kell olvasni a címkéket.

  • Túrós-epres finomságok

Az eper íze kiválóan harmonizál a túróval, főleg ha adunk hozzá egy pici édesítőt. Akár önmagában, akár a túrót és joghurtot összekeverve, vagy egészséges (pl. zablisztből) készült palacsinta töltelékeként is használhatjuk.

  • Süteménybe vele!

Nem csak meggyel készíthetünk piskótát, hanem eperrel is. A piskótát szénhidrátcsökkentett lisztből is megsüthetjük. Szintén tehető az eper túrós süteményhez, vagy sajttortához. Csak az alternatív alapanyagokon múlik, hogy süteményreceptjeinket egy kicsit átalakítsuk, és egészséges finomság váljék belőlük. Nem létezik epres sütemény, ami ne lenne finom még egy kis átalakítással is!

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.