Menü

Édes eperszezon

Az édességekről, nassolnivalókról nehéz lemondani. De ki mondta, hogy le kellene…? Inkább készítsünk saját magunknak édes-egészséges finomságokat. Ehhez az eper a legeslegjobb gyümölcs, aminek most éppen szezonja van. Összegyűjtöttünk néhány ötletet, hogy milyen finomságokat készíthetünk belőle.

  • S.K. eperjoghurt

A gyümölcsjoghurtokat sokan az egészséges táplálkozás részének tekintik – általánosan sajnos tévesen. Ezen termékek legtöbbje rengeteg cukrot tartalmaz, a light termékek pedig sokszor a szervezetre káros édesítőszereket. Natúr joghurt, pár szem eper, és egy kis eritrit, vagy nyírfacukor, és máris kész az egészséges desszert!

  • Zabkása, vagy kukoricapehely eperrel

Sokan szeretik a pirosgyümölcsös gabonapelyheket, amik kalória- és cukortartalma még akkor is magas, ha csökkentett hozzáadott cukros élelmiszerként reklámozzák őket. Készítsünk inkább zabkását otthon, amely a nevével és közhírével ellentétben nagyon finom, főleg egy kis eperrel megbolondítva. Hozzátehetjük azt a cukormentes kukoricapehelyhez is – ilyet több helyen is kaphatunk, csak el kell olvasni a címkéket.

  • Túrós-epres finomságok

Az eper íze kiválóan harmonizál a túróval, főleg ha adunk hozzá egy pici édesítőt. Akár önmagában, akár a túrót és joghurtot összekeverve, vagy egészséges (pl. zablisztből) készült palacsinta töltelékeként is használhatjuk.

  • Süteménybe vele!

Nem csak meggyel készíthetünk piskótát, hanem eperrel is. A piskótát szénhidrátcsökkentett lisztből is megsüthetjük. Szintén tehető az eper túrós süteményhez, vagy sajttortához. Csak az alternatív alapanyagokon múlik, hogy süteményreceptjeinket egy kicsit átalakítsuk, és egészséges finomság váljék belőlük. Nem létezik epres sütemény, ami ne lenne finom még egy kis átalakítással is!

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!

Őszi ízek kavalkádja

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet ölt aranybarna és vörös ruhát, hanem a konyha is új színekben és ízekben gazdagszik. A piacokon megjelennek a szezon jellegzetes alapanyagai, amelyek nemcsak finomságokat ígérnek, hanem igazi hangulatot is varázsolnak a mindennapokba.