Édes eperszezon
- Dátum: 2016.05.06., 10:54
- desszert, édesítőszer, édesség, eper, joghurt, nassolás, nassolnivaló, sajttorta, sütemény, túró, zab, zabkása
Az édességekről, nassolnivalókról nehéz lemondani. De ki mondta, hogy le kellene…? Inkább készítsünk saját magunknak édes-egészséges finomságokat. Ehhez az eper a legeslegjobb gyümölcs, aminek most éppen szezonja van. Összegyűjtöttünk néhány ötletet, hogy milyen finomságokat készíthetünk belőle.
- S.K. eperjoghurt
A gyümölcsjoghurtokat sokan az egészséges táplálkozás részének tekintik – általánosan sajnos tévesen. Ezen termékek legtöbbje rengeteg cukrot tartalmaz, a light termékek pedig sokszor a szervezetre káros édesítőszereket. Natúr joghurt, pár szem eper, és egy kis eritrit, vagy nyírfacukor, és máris kész az egészséges desszert!
- Zabkása, vagy kukoricapehely eperrel
Sokan szeretik a pirosgyümölcsös gabonapelyheket, amik kalória- és cukortartalma még akkor is magas, ha csökkentett hozzáadott cukros élelmiszerként reklámozzák őket. Készítsünk inkább zabkását otthon, amely a nevével és közhírével ellentétben nagyon finom, főleg egy kis eperrel megbolondítva. Hozzátehetjük azt a cukormentes kukoricapehelyhez is – ilyet több helyen is kaphatunk, csak el kell olvasni a címkéket.
- Túrós-epres finomságok
Az eper íze kiválóan harmonizál a túróval, főleg ha adunk hozzá egy pici édesítőt. Akár önmagában, akár a túrót és joghurtot összekeverve, vagy egészséges (pl. zablisztből) készült palacsinta töltelékeként is használhatjuk.
- Süteménybe vele!
Nem csak meggyel készíthetünk piskótát, hanem eperrel is. A piskótát szénhidrátcsökkentett lisztből is megsüthetjük. Szintén tehető az eper túrós süteményhez, vagy sajttortához. Csak az alternatív alapanyagokon múlik, hogy süteményreceptjeinket egy kicsit átalakítsuk, és egészséges finomság váljék belőlük. Nem létezik epres sütemény, ami ne lenne finom még egy kis átalakítással is!
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.