Menü

8 tudományosan megmagyarázott jel, hogy okosabb vagy az átlagnál

Mi a közös az intelligens, okos emberekben? A tudósok mindenben mintázatokat keresnek a háziállat választásától az emberek magasságáig. Nézzétek át az alábbi listát! (Azt azért hozzátennénk, hogy bizonyos összefüggések nem jelentenek ok-okozati viszonyt, tehát például egy cica vásárlásra még nem vonja maga után azt, hogy a gazda ettől okosabbá válik!)

1. Te vagy a legidősebb testvér a családban

A legidősebb testvérek rendszerint a legintelligensebbek is, és ennek nem genetikai háttere van. Egy 2007-es tanulmány szerint mindössze pszichológiával és a család dinamikájával magyarázható.

2. Zeneórákat veszel

Egy 2004-es tanulmány szerint a 4 és 6 év közötti gyermekek verbális (szóbeli) intelligenciája jelentősen nőtt egy hónapnyi zenetanulás után.

3. Nem dohányzol (Reméljük ez egy nyomós érv lesz, és segíteni fog a leszokásban!)

Izraeli tudósok 20.000 fiatal (18 és 21 év közötti) férfit vontak be a kutatásaikba a 2010-es évben, és azt találták, hogy a dohányosok intelligencia hányadosa 94 volt, míg a nem dohányzók 101-es IQ-val rendelkeztek.

4. Vékony vagy

Az egészséges test egészséges elmével jár. Egy 2006-os francia szókincs teszt szerint az elhízott vizsgálati egyének a szavak 44%-ára emlékeztek, míg vékony társaik a szavak 56%-át tudták visszaidézni.

5. Balkezes vagy

Manapság a balkezességhez eltérő gondolkodásmódot tulajdonítanak, ami a kreativitásnak egy olyan formáját takarja, mely során az alanyok szinte azonnal új ötletekkel tudnak előrukkolni.

6. Partydrogok használata?

Egy 2012-es kutatás kapcsolatot talált a magasabb IQ-val rendelkező gyerekek és a felnőttkori droghasználat között. Ez azt sugallja, hogy összefüggés van a gyerekkori magas intelligencia hányados és a káros szokások felvétele között.

7. Háziállatként cicát tartasz

2014-ben végeztek egy kutatást, mely kimutatta, hogy a kutyás emberek sokkal társaságkedvelőbbek, míg a cicás egyének intelligensebbek. Ez azért is lehetséges, mert az introvertáltabb személyiségek hajlamosabbak intellektuális hobbit keresni maguknak.

8. Magas vagy

Az amerikai Princeton egyetemen végzett tanulmány során gyerekeket vetettek alá kognitív (tanulással kapcsolatos, megismerő) teszteknek olyan hamar, ahogy csak lehetett – ez átlagosan a 3 éves kort jelentette, amikor az iskolának még nincs hatása a gyermek fejlődésére. A magasabb gyerekek sokkal jobban teljesítettek a teszten.

www.businessinsider.com

Tulajdonságok, amelyek azt mutatják, hogy perfekcionista vagy

A perfekcionisták nagyon gyakran állítanak magukkal szemben magas elvárásokat, rendkívül önkritikusak tudnak lenni, amennyiben a felállított színvonalat nem sikerül teljesíteniük. A jelenség pszichológiai hatásai nagyon nehezen ellenőrizhetők.

Kinyitott a Mikulásgyár!

Tizenhetedik alkalommal nyitja meg kapuit a Mikulásgyár, Európa legnagyobb karitatív fesztiválja. Hogy lehet eljuttatni az adományokat, miket gyűjtenek és hogy lehet valaki önkéntes, erről szól mai cikkünk.

Karácsonyi ajándéktippek 2-3 éves gyerekeknek

A kisgyerekek az a korosztály, akiknek nem nehéz ajándékot venni, meglepetést szerezni, hiszen egyrészt nagyon lelkesek és várják az ünnepet, mindennek tudnak örülni, másrészt számos olyan dolgot találni, amelyet örömmel fogadnak.

Spiritualitás és józan ész kettőssége

Szerintem már mindenki feltette magának a kérdést, hogy létezik-e Isten? Meg van-e írva előre a sorsunk? Mi van a halál után, félünk-e ettől, vagy esetleg a haldoklás fájdalmától félünk? Egyáltalán hogyan állunk ezekhez a témákhoz, mereven elutasítjuk az efféle transzcendens gondolatokat, vagy esetleg hiszünk benne. Bárhogy is legyen, a spiritualitás témája szerintem senkit sem hagy hidegen. Ebben az írásban arra próbálom meg keresni a választ, hogy mi is a spiritualitás, valóban jó hatással lehet-e a testi egészségünkre és, hogy milyen szerepe lehet ennek az életünkben.

Környezettudatosabban élni – tedd meg az első lépéseket!

Mondhatjuk, hogy már nemcsak a médiából, de a csapból is az folyik, hogy az unokáinknak valamiből nem lesz elég: a Föld víz-, illetve kőolajtartalékai végesek. Utóbbi nagy valószínűséggel néhány évtizeden belül elfogy. Mit tehetünk a hétköznapokban, hogy kicsit tehermentesítsük a környezetünket?