Menü

8 tudományosan megmagyarázott jel, hogy okosabb vagy az átlagnál

Mi a közös az intelligens, okos emberekben? A tudósok mindenben mintázatokat keresnek a háziállat választásától az emberek magasságáig. Nézzétek át az alábbi listát! (Azt azért hozzátennénk, hogy bizonyos összefüggések nem jelentenek ok-okozati viszonyt, tehát például egy cica vásárlásra még nem vonja maga után azt, hogy a gazda ettől okosabbá válik!)

1. Te vagy a legidősebb testvér a családban

A legidősebb testvérek rendszerint a legintelligensebbek is, és ennek nem genetikai háttere van. Egy 2007-es tanulmány szerint mindössze pszichológiával és a család dinamikájával magyarázható.

2. Zeneórákat veszel

Egy 2004-es tanulmány szerint a 4 és 6 év közötti gyermekek verbális (szóbeli) intelligenciája jelentősen nőtt egy hónapnyi zenetanulás után.

3. Nem dohányzol (Reméljük ez egy nyomós érv lesz, és segíteni fog a leszokásban!)

Izraeli tudósok 20.000 fiatal (18 és 21 év közötti) férfit vontak be a kutatásaikba a 2010-es évben, és azt találták, hogy a dohányosok intelligencia hányadosa 94 volt, míg a nem dohányzók 101-es IQ-val rendelkeztek.

4. Vékony vagy

Az egészséges test egészséges elmével jár. Egy 2006-os francia szókincs teszt szerint az elhízott vizsgálati egyének a szavak 44%-ára emlékeztek, míg vékony társaik a szavak 56%-át tudták visszaidézni.

5. Balkezes vagy

Manapság a balkezességhez eltérő gondolkodásmódot tulajdonítanak, ami a kreativitásnak egy olyan formáját takarja, mely során az alanyok szinte azonnal új ötletekkel tudnak előrukkolni.

6. Partydrogok használata?

Egy 2012-es kutatás kapcsolatot talált a magasabb IQ-val rendelkező gyerekek és a felnőttkori droghasználat között. Ez azt sugallja, hogy összefüggés van a gyerekkori magas intelligencia hányados és a káros szokások felvétele között.

7. Háziállatként cicát tartasz

2014-ben végeztek egy kutatást, mely kimutatta, hogy a kutyás emberek sokkal társaságkedvelőbbek, míg a cicás egyének intelligensebbek. Ez azért is lehetséges, mert az introvertáltabb személyiségek hajlamosabbak intellektuális hobbit keresni maguknak.

8. Magas vagy

Az amerikai Princeton egyetemen végzett tanulmány során gyerekeket vetettek alá kognitív (tanulással kapcsolatos, megismerő) teszteknek olyan hamar, ahogy csak lehetett – ez átlagosan a 3 éves kort jelentette, amikor az iskolának még nincs hatása a gyermek fejlődésére. A magasabb gyerekek sokkal jobban teljesítettek a teszten.

www.businessinsider.com

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Ne éljünk a múlt fogságában

Az elmúlt években folyamatos veszteségélmények és válságok között élünk, erre pedig rárakodnak az egyéni gondok is. A krízisek egyik jellemzője a bizonytalanság. Elengedni valamit, vagy küzdeni érte? Ez a fajta ellentmondásosság meggondolatlannak tűnő, vagy látszólag teljesen érthetetlen, irracionális döntésekhez vezethet, viszont lehetőség is egyúttal. Az alábbi cikkben arra kaphatunk válaszokat, hogy milyen módszereket, gondolatokat vethetünk be az elengedés érdekében.