Menü

Allergia vagy megfázás - hogyan döntsük el?

A közönséges megfázás és a szezonális allergia hasonló tüneteken osztoznak, így néha nehéz a kettőt egymástól megkülönböztetni, főleg a gyerekek esetében. De nézzük meg közelebbről! Tegyük fel magunknak a következő kérdéseket, hogy eldönthessük, allergiás, vagy megfázásos tünetekről van-e szó.

1. Megváltozott-e az évszak, mióta a tüneteket észleljük?
Ha igen, akkor lehetséges, hogy allergiáról van szó. A szezonális allergia minden évben ugyanakkor érkezik, például ha ősszel a levelek hullani kezdenek vagy éppen tavasszal a virágzás kezdetekor. Allergia esetén, ha a gyermek belélegzi a gombaspórát vagy a növények pollenjét, tüsszögést, orrdugulást, orrfolyást észlelhetünk náluk. A megfázást azonban - melyet egy vírus okoz - az év bármely szakában bármilyen körülmények között megfigyelhetjük, mégis télen a leggyakoribb.

2. Gyorsan alakultak-e ki a tünetek?
Ha igen, talán allergiáról beszélhetünk. Ebben az esetben a tünetek hirtelen jelentkeznek, és sokáig elnyúlnak. Megfázás esetén a tünetek fokozatosan jelennek meg, és 7-10 napon belül el is múlnak. Az allergia esetében azonban - ha a gyermek folyamatosan ki van téve az allergéneknek - a tünetek hetekig vagy hónapokig is fennállnak.

3. Viszketnek-e, vizesnek tűnnek-e a szemek?
Ha igen, akkor allergia. Ha a kötőhártya gyulladásba kerül, sok gyermeknél megjelenik ez a tünet.

4. Jelentkezik-e láz?
Ha igen, akkor inkább megfázásról beszélünk. Az allergia tünetei között soha nem figyelhető meg lázas állapot.

5. Milyen az orrváladék?
Ha sárgás-zöldes szín figyelhető meg, akkor nagy valószínűséggel megfázásról beszélünk. Allergiásoknál rendszerint nincs ilyen tünet, a távozó orrváladék vékonynak tűnik, átlátszó színű és tiszta.

Ha úgy gondoljuk, hogy inkább allergiáról lehet szó, forduljunk szakorvoshoz! Számos dolog fordulhat elő a környezetben, ami allergiás tüneteket válthat ki, például állatok, dohányfüst, virágpor, házi por, ételek vagy gombák. Próbáljuk meghatározni, hogy mi lehet új a környezetben, aminek eddig nem voltunk kitéve kitéve. Ennek meghatározása és eltávolítása segít az allergia leküzdésében. Gyakran azonban az allergiateszt az egyetlen lehetőség, hogy fény derüljön az okra.

A vizsgálatot szakrendelőben végzik, és a meghatározás történhet vérből vagy a bőr alá fecskendezett allergének által kiváltott helyi válaszreakciók alapján. Ha az eredmény is alátámasztja, hogy a tünetek hátterében allergia áll, az orvos javasolni fogja, hogy próbáljuk meg csökkenteni az allergéneknek való kitettséget, használjunk vény nélkül kapható szereket, vagy ő maga fog receptre kapható gyógyszert felírni.

Ha gyermekünk panaszai meghűlésnek tűnnek, egyeztessünk az orvossal, mielőtt bármiféle gyógyszerrel kezelni kezdenénk. Ezek sokszor súlyos mellékhatásokkal járhatnak. Adhatunk neki például ibuprofént láz- és fájdalomcsillapítóként. A sós víz használata is segíthet az orrnyák eltávolításában. Ez utóbbi allergia esetén is javasolt.

Forrás: kidshealth.org

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.