Menü

Mindent, amit a rozmaringról tudni érdemes

Mindannyian használjuk a rozmaringot, tudjuk milyen alakot ölt a természetben, és hogy hol vegyük le a polcról az üzletben. De vajon ismerjük-e minden jótékony hatását?

Ugyanis nemcsak a rozmaringos csirke vagy báránysült lehet finom, de a rozmaring értékes vas, kalcium és B6-vitamin forrás is. Ősidők óta használják gyógyhatásai miatt. Eredetileg izomfájdalmak enyhítésére, memóriajavításra, az immun- és keringési rendszer erősítésére, valamint a hajnövekedés elősegítésére alkalmazták. A rozmaring potenciális jótékony hatásairól azonban mára tudományos bizonyítékkal is rendelkezünk.

Tudjuk róla, hogy gyulladáscsökkentő összetevőket tartalmaz, illetve gazdag forrása az antioxidánsoknak. Ezáltal fontos szerepe van a szabadgyökök semlegesítésében, az immunrendszer hatékonyságának fokozásában, illetve a vérkeringés javításában is. Ezentúl emésztésjavító szereppel is bír, illetve javítja az emlékező- és koncentrálóképességet, s védi az idegrendszert. Tudományos kutatások szerint ez utóbbi tulajdonsága a karnozinsav nevű összetevőjének tulajdonítható. Ez a vegyület véd az agy bizonyos területeinek károsodása következtében esetlegesen kialakuló betegségektől. Többek között például az Alzheimer-kór megelőzésében is szerepet játszhat, de jótékony hatással bír az időskori makula degeneráció kialakulása ellen is azáltal, hogy védi a retinát.

Japánban végzett kutatások során vizsgálták a szerepét mellráksejteken, illetve leukémia esetében is, és mindkét esetben pozitív eredményeket kaptak. A rozmaring bizonyítottan rákellenes hatású, illetve egy tudományos cikk szerint, ha rozmaringot adnak a darált marhahúshoz, az csökkenti a főzés során esetlegesen kialakuló rákot okozó vegyületek mennyiségét. Az élelmiszer kutatások során kiderült, hogy a rozmaring, az oregánó és a majoranna is tartalmaz olyan összetevőket, amelyeknek ugyanolyan szerepe lehet a II-es típusú cukorbetegség kezelése során, mint egyes ma is forgalomban lévő gyógyszereknek.

Esetleges mellékhatások

Természetesen a rozmaring semmilyen mellékhatást nem okoz, ha kis mennyiségben fogyasztjuk. Probléma csak akkor jelentkezhet, ha extrém nagy mennyiségben juttatjuk a szervezetbe. Ilyenkor jelentkezhet hányás, görcsök, tüdő ödéma (víz van jelen a tüdőben), esetleg kóma. Nagy mennyiségben a rozmaring vetélést is okozhat, ezért a kismamáknak a terhesség alatt nem ajánlatos olyan étrend-kiegészítőt szedni, amely rozmaringot tartalmaz.

Más gyógyszerekkel kialakuló kölcsönhatások

A rozmaring kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel, így például a véralvadásgátlókkal, az ACE-gátló csoportba tartozó vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel, vizelethajtó gyógyszerekkel és a lítiummal, melyet a mániákus depresszió kezelésére alkalmaznak.

Tegyük hozzá, hogy ez utóbb felsorolt hatások mind tényleg csak nagyon nagy mennyiségben elfogyasztott rozmaringos étel vagy étrend-kiegészítő esetén jelentkezhetnek, és akkor sem biztos, hogy fellépnek. Nekünk a jótékony hatásokat kell szem előtt tartanunk, és eszerint alkalmaznunk a növényt.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!

Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.

Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.

Amit a citromos víz fogyasztásáról tudni érdemes

Rengeteg sztárdiéta és egészséggel foglalkozó oldal ír a citromos víz fogyasztásának jótékony hatásáról, ezért összeszedtük, amit erről tudni érdemes.

Mit jelent a pH érték?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot.