Menü

A kiegyensúlyozott étkezés fontossága

Miért előnyös, ha kiegyensúlyozottan táplálkozunk? Például azért, mert javítjuk vele az emésztésünket, és csupán ezzel az egyetlen szokással is könnyebb megőriznünk az ideális testsúlyunkat, és csökkentjük vele az elhízás lehetőségét. Szerencsére a rohanó világban is megvalósítható a kiegyensúlyozott táplálkozás.

Igen ám, de mit is jelent ez? Íme:

Kalóriák a mérlegen

Naponta nagyjából azonos kalóriafogyasztás javasolt, tehát a napok között ne legyen nagy eltérés (azaz nincs jelentős kalóriatöbblet, és nincs meghatározó csökkenés sem). Így a szervezetünk körülbelül alkalmazkodik ahhoz, hogy mennyi ételt fogyasztunk és beáll egy meghatározott rendszerre. A legtöbben azt rontják el, hogy az étvágynövelő ételek révén (a cukros, finomlisztes ételek jelentős étvágynövelő tényezővel rendelkeznek a vércukorszint megemelése okán) egyre többet és többet eszünk fokozatosan. A gyomrunk is kitágul, és mind több és több ételt tud befogadni. De ez még nem azt jelenti, hogy az emésztésünknek jót tesz ez a helyzet. A kiegyensúlyozott táplálkozásról az egyik visszajelzésünk lehet, ha naponta van székletünk legalább egyszer, de akár többször is.

Hogyan valósítsd meg? Kalóriaszámláló oldal, vagy telefonos applikáció segítségével egy-két hétig ellenőrizd a fogyasztott napi kalóriákat, ezzel könnyen tetten érheted magad, hogy mennyire váltakozó az étkezésed. A számolgatás segítségével hamar képbe kerülsz, hogy hol tudod kiegyenlíteni a táplálkozási szokásaidat.

Az időpontok fontosak

Ha a napok meghatározott időpontjaiban étkezel, azért hálás lesz a szervezeted. Sokkal könnyebb számára a táplálék feldolgozása, ha minden nap kb. azonos időpontokban fogyasztod az ennivalót. Nem véletlen, hogy régen akkora hagyománya volt a tízórainak (amit a nevéhez igazodva tízkor fogyasztottak), és hogy a déli harangszóval ebédeltek. A korai szokásokat leutánozva Te is segíthetsz a testednek. Javasolt a napi három helyett inkább ötször étkezni meghatározott időpontokban, de akkor kevesebbet.

Hogyan valósítsd meg? Figyeld meg a napirendedet, hogy melyek azok az étkezések, amelyeket otthon valósítasz meg, és mik azok az időpontok, amikor rohansz. Az utóbbi alkalmakra, főleg ha tízórairól, vagy uzsonnáról van szó, vigyél magaddal gyümölcsöt, vagy müzliszeletet. A munkádat lehetőség szerint próbáld az étkezésekhez igazítani, ez a munkamorálnak is ad egy meghatározott tempót. Ha kötöttebb munkahelyen dolgozol, ahol nem lehet étkezni, akkor pedig annak megfelelően állítsd be az étkezéseidet. Természetesen a sok műszakos rendben dolgozóknak van a legnehezebb feladatuk, főleg akkor, ha az evés tiltott, vagy nem megvalósítható a munkaidőben.

Ételcsoportok étkezések szerint

Amellett, hogy fontos a változatos táplálkozás, a tested számára könnyebb az emésztés, ha körülbelül azonos ételcsoportokból választasz. Tehát nem jó, ha egyszer csak legurítasz egy kávét reggelire, máskor pedig háromfogásos reggelivel örvendezteted meg magad. Találd meg a kettő között az arany középutat, és ehhez ragaszkodj! Ezen belül természetesen érdemes a változatosságra törekedni, hogy minél több tápanyaghoz juthasson a szervezeted.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!