Menü

A kiegyensúlyozott étkezés fontossága

Miért előnyös, ha kiegyensúlyozottan táplálkozunk? Például azért, mert javítjuk vele az emésztésünket, és csupán ezzel az egyetlen szokással is könnyebb megőriznünk az ideális testsúlyunkat, és csökkentjük vele az elhízás lehetőségét. Szerencsére a rohanó világban is megvalósítható a kiegyensúlyozott táplálkozás.

Igen ám, de mit is jelent ez? Íme:

Kalóriák a mérlegen

Naponta nagyjából azonos kalóriafogyasztás javasolt, tehát a napok között ne legyen nagy eltérés (azaz nincs jelentős kalóriatöbblet, és nincs meghatározó csökkenés sem). Így a szervezetünk körülbelül alkalmazkodik ahhoz, hogy mennyi ételt fogyasztunk és beáll egy meghatározott rendszerre. A legtöbben azt rontják el, hogy az étvágynövelő ételek révén (a cukros, finomlisztes ételek jelentős étvágynövelő tényezővel rendelkeznek a vércukorszint megemelése okán) egyre többet és többet eszünk fokozatosan. A gyomrunk is kitágul, és mind több és több ételt tud befogadni. De ez még nem azt jelenti, hogy az emésztésünknek jót tesz ez a helyzet. A kiegyensúlyozott táplálkozásról az egyik visszajelzésünk lehet, ha naponta van székletünk legalább egyszer, de akár többször is.

Hogyan valósítsd meg? Kalóriaszámláló oldal, vagy telefonos applikáció segítségével egy-két hétig ellenőrizd a fogyasztott napi kalóriákat, ezzel könnyen tetten érheted magad, hogy mennyire váltakozó az étkezésed. A számolgatás segítségével hamar képbe kerülsz, hogy hol tudod kiegyenlíteni a táplálkozási szokásaidat.

Az időpontok fontosak

Ha a napok meghatározott időpontjaiban étkezel, azért hálás lesz a szervezeted. Sokkal könnyebb számára a táplálék feldolgozása, ha minden nap kb. azonos időpontokban fogyasztod az ennivalót. Nem véletlen, hogy régen akkora hagyománya volt a tízórainak (amit a nevéhez igazodva tízkor fogyasztottak), és hogy a déli harangszóval ebédeltek. A korai szokásokat leutánozva Te is segíthetsz a testednek. Javasolt a napi három helyett inkább ötször étkezni meghatározott időpontokban, de akkor kevesebbet.

Hogyan valósítsd meg? Figyeld meg a napirendedet, hogy melyek azok az étkezések, amelyeket otthon valósítasz meg, és mik azok az időpontok, amikor rohansz. Az utóbbi alkalmakra, főleg ha tízórairól, vagy uzsonnáról van szó, vigyél magaddal gyümölcsöt, vagy müzliszeletet. A munkádat lehetőség szerint próbáld az étkezésekhez igazítani, ez a munkamorálnak is ad egy meghatározott tempót. Ha kötöttebb munkahelyen dolgozol, ahol nem lehet étkezni, akkor pedig annak megfelelően állítsd be az étkezéseidet. Természetesen a sok műszakos rendben dolgozóknak van a legnehezebb feladatuk, főleg akkor, ha az evés tiltott, vagy nem megvalósítható a munkaidőben.

Ételcsoportok étkezések szerint

Amellett, hogy fontos a változatos táplálkozás, a tested számára könnyebb az emésztés, ha körülbelül azonos ételcsoportokból választasz. Tehát nem jó, ha egyszer csak legurítasz egy kávét reggelire, máskor pedig háromfogásos reggelivel örvendezteted meg magad. Találd meg a kettő között az arany középutat, és ehhez ragaszkodj! Ezen belül természetesen érdemes a változatosságra törekedni, hogy minél több tápanyaghoz juthasson a szervezeted.

Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak

A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.