Menü

A kiegyensúlyozott étkezés fontossága

Miért előnyös, ha kiegyensúlyozottan táplálkozunk? Például azért, mert javítjuk vele az emésztésünket, és csupán ezzel az egyetlen szokással is könnyebb megőriznünk az ideális testsúlyunkat, és csökkentjük vele az elhízás lehetőségét. Szerencsére a rohanó világban is megvalósítható a kiegyensúlyozott táplálkozás.

Igen ám, de mit is jelent ez? Íme:

Kalóriák a mérlegen

Naponta nagyjából azonos kalóriafogyasztás javasolt, tehát a napok között ne legyen nagy eltérés (azaz nincs jelentős kalóriatöbblet, és nincs meghatározó csökkenés sem). Így a szervezetünk körülbelül alkalmazkodik ahhoz, hogy mennyi ételt fogyasztunk és beáll egy meghatározott rendszerre. A legtöbben azt rontják el, hogy az étvágynövelő ételek révén (a cukros, finomlisztes ételek jelentős étvágynövelő tényezővel rendelkeznek a vércukorszint megemelése okán) egyre többet és többet eszünk fokozatosan. A gyomrunk is kitágul, és mind több és több ételt tud befogadni. De ez még nem azt jelenti, hogy az emésztésünknek jót tesz ez a helyzet. A kiegyensúlyozott táplálkozásról az egyik visszajelzésünk lehet, ha naponta van székletünk legalább egyszer, de akár többször is.

Hogyan valósítsd meg? Kalóriaszámláló oldal, vagy telefonos applikáció segítségével egy-két hétig ellenőrizd a fogyasztott napi kalóriákat, ezzel könnyen tetten érheted magad, hogy mennyire váltakozó az étkezésed. A számolgatás segítségével hamar képbe kerülsz, hogy hol tudod kiegyenlíteni a táplálkozási szokásaidat.

Az időpontok fontosak

Ha a napok meghatározott időpontjaiban étkezel, azért hálás lesz a szervezeted. Sokkal könnyebb számára a táplálék feldolgozása, ha minden nap kb. azonos időpontokban fogyasztod az ennivalót. Nem véletlen, hogy régen akkora hagyománya volt a tízórainak (amit a nevéhez igazodva tízkor fogyasztottak), és hogy a déli harangszóval ebédeltek. A korai szokásokat leutánozva Te is segíthetsz a testednek. Javasolt a napi három helyett inkább ötször étkezni meghatározott időpontokban, de akkor kevesebbet.

Hogyan valósítsd meg? Figyeld meg a napirendedet, hogy melyek azok az étkezések, amelyeket otthon valósítasz meg, és mik azok az időpontok, amikor rohansz. Az utóbbi alkalmakra, főleg ha tízórairól, vagy uzsonnáról van szó, vigyél magaddal gyümölcsöt, vagy müzliszeletet. A munkádat lehetőség szerint próbáld az étkezésekhez igazítani, ez a munkamorálnak is ad egy meghatározott tempót. Ha kötöttebb munkahelyen dolgozol, ahol nem lehet étkezni, akkor pedig annak megfelelően állítsd be az étkezéseidet. Természetesen a sok műszakos rendben dolgozóknak van a legnehezebb feladatuk, főleg akkor, ha az evés tiltott, vagy nem megvalósítható a munkaidőben.

Ételcsoportok étkezések szerint

Amellett, hogy fontos a változatos táplálkozás, a tested számára könnyebb az emésztés, ha körülbelül azonos ételcsoportokból választasz. Tehát nem jó, ha egyszer csak legurítasz egy kávét reggelire, máskor pedig háromfogásos reggelivel örvendezteted meg magad. Találd meg a kettő között az arany középutat, és ehhez ragaszkodj! Ezen belül természetesen érdemes a változatosságra törekedni, hogy minél több tápanyaghoz juthasson a szervezeted.

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.

Gomba vásárlásnál erről mindenképp tudnod kell!

A fehérkalapú csiperkegomba igencsak keresett árucikk, de kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb tápanyag benne maradjon, miután a tányérra kerül. Akkor most nézzük, hogy miként kell úgy gombás finomságot készíteni, hogy annak ne csak az íze, hanem a tápértéke is kiváló maradjon.