Mi kerüljön a szendvicsbe?
- Dátum: 2016.08.30., 16:26
- búzasikér, chia mag, étkezés, fűszerek, házi élelmiszer, reggeli, saláta, szendvics, szuperélelmiszer, táplálkozás, tízórai, uzsonna, vacsora
Kenyér, vaj, felvágott... Unod a banánt szendvicsedet? Ha a te is uzsonnát készítesz a gyereknek az iskolához, vagy egyszerűen csak szendvicsrajongó vagy, mint a Jóbarátok Joey-ja, esetleg szeretnéd feldobni a reggeli vagy tízórai étkezéseidet, akkor íme néhány szuper szendvicsötlet!
Variálj sajttal!
Próbáld ki a piacon, vagy bio- és házi termékeket árusító boltokban kapható finom tehén- és kecskesajtokat a szendvicseidhez! Ha fűszeres, vagy füstölt sajtot teszel bele, akkor a változatosság kedvéért kihagyhatod a húsféléket is. Meglátod, teljesen más ízvilágban lesz részed! Szintén kellemes, ha reszelt sajtot pakolsz a szendvicsbe. Nehéz megmagyarázni, de egyszerűen más ízvilágot és hangulatot kölcsönöz a majszolnivalónknak.
Gyári helyett házi szendvicskrémek
A vajjal kent kenyerek elég unalmasak lehetnek egy idő után. Sajnos a bolti szendvicskrémek, kenhető vagy kockasajtok többsége igencsak "mű ennivaló", így ezek használatát kevésbé ajánljuk. Ehelyett házilag pillanatok alatt készíthetünk ízes és finom, ráadásul természetes összetevőkből álló szendvicsrevalót. Íme néhány példa: vöröslencsekrém, babkrém, sárgarépakrém, kolbászos sajtkrém, padlizsánkrém... A lehetőségek tárháza végtelen, mindössze egy darálóra van szükség, hogy megkönnyítse a munkánkat.
Friss fűszerekkel
Érdemes otthon friss fűszereket tartanod vagy termesztened, hiszen ha ezt pakolsz a szendvicsedbe, elvarázsoló ízvilágban lehet részed! Tévedés, hogy az oregano, a bazsalikom, vagy éppen a snidling csak salátákhoz, vagy olaszos ételekhez illik. Ha a zöldségre helyezve a kenyerek közé teszed, biztos, hogy elismerésben lesz részed.
Használj friss salátaleveleket
A salátalevelek nem csak hamburgerhez finomak, hanem a klasszikus szendvicseket is feldobják. Próbálkozz a saláták több fajtájával a változatosság kedvéért! Roppanóssága eleve feldobja a falatozást.
Szórnivalók
Szórd meg a szendvicseket néhány finomsággal, és máris különleges ízük lesz! A chia mag például fűszeres ízt kölcsönöz, ha vajra tesszük, ráadásul a fantasztikusan egészséges szuperételek közé tartozik. Szintén finom lehet, ha sómentes vegetát hintünk a vajra, akár paprikával és más fűszerekkel összekeverve. Ehhez felesleges extra bolti, cukorral ízfokozott fűszerkeverékeket venni, egy perc alatt magunk is megoldhatjuk ennek összeállítását.
Morzsi kutya éhen marad...
Sok szendvics bosszúsága a morzsálódás. Ezt elkerülhetjük, ha házilag sütjük a kenyeret, és búzasikért használunk hozzá - a szendvicskenyerek titkos összetevője! Rugalmas, jó tartással rendelkező kenyeret kapunk, ha egyhatod arányban használjuk a liszttel. Arról nem is beszélve, hogy ez egy egészséges összetevő, ami még a cukorbetegek, diétázók számára is kedvező.
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.
Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.