Menü

Okos karperec teszt: minden napra ajánlott

Azt sem tudtam, mi fán terem az okosóra, amikor is ajándékba kaptam egy Huawei Band B0 okos karperecet. Ez valójában nem is okosóra, hanem annak a lehető legkezdetlegesebb változata a minimál funkciókkal, de az egészségem szempontjából máris megérte. Arra bőven elég, hogy nagyobb aktivitásra ösztökéljen, és napi visszajelzést adjon róla, hogy mennyit mozgok. Már csak ezért is megéri!

Míg az okosórára különböző alkalmazásokat szerezhetsz be, és a normálisabbak felszereltek pulzusszámmérővel, ezzel is segítve az edzésedet, a B0 semmi faksznit nem tud, de éppen ezért jó kezdet lehet azoknak, akik még csak ismerkednek vele, hogy a csuklójukon is hordjanak valamit, ami a kütyük, nem pedig a mutatósok világába tartozik. Ja, hogy arra ott volt már a számológépes Casio is? Lehet, de ez akkor is sokkal jobb! (Igaz, számolni pont nem tud, tehát matek témazáróhoz nem ajánljuk.)

Amit viszont tud például - na persze azon túl, hogy többféle választható formátumban is mutatja az időt - az a szuper lépésszámláló. Mint tudjuk, napont lealább 10.000 lépés megtétele ajánlott, ehhez képest egy ülőmunkát végző ember 2000-3500 lépést mozog naponta, ha nem sportol mellette, ami jelentős különbség. Így máris megtapasztalhatjuk napról napra, hogy milyen hiányosságaink, vagy erősségeink vannak ezen a téren. Ha elérjük a javasolt 10.000 lépést, fekete alapon fehér tüzijátékot mutat az óra, tekintve, hogy a kijelző nem színes. Mellé viszont rezeg is, tehát nagyon aranyos.

Ünneplés ide vagy oda, eléggé fejbevághatja a gyakorlatlanokat a napi elégetett kalória mennyisége még azon esetekben is, ha hozzuk a várt minimum lépést. Tudták, hogy egy csomag chipset sem lehet "büntetlenül" megenni még ilyenkor sem...? No de legalább realizáljuk a helyzetet.

Aki ráveszi magát, hogy az órával a csuklóján aludjon, az máris kipihentebb lehet, hiszen az okostelefonnal bluetooth-on keresztül szinkronizálva figyeli a készülék a két fő alvásstádiumunkat (mély és éberebb alvás + ébrenlét), és ehhez igazítva ébreszt minket a kért időpont közelében akkor, amikor a kevésbé mély alvásfázisban vagyunk. Egyszerűen úgy, hogy rezeg a kütyü a csuklónkon, tehát arra is alkalmas a kis szerkezet, hogy ne kelljen felkelteni az ébresztéssel a szobánk más lakóit.

Mindezeket - mármint az alvásstádiumokat és alvásidőt, a megtett lépéseket regisztrálja a letölthető alkalmazás, tehát figyelhetjük magunkat és a tendenciáinkat, ami fontos visszajelzés az életmódunkról. Ami még szintén segít, hogy az okos karperec egy óra ülés után rezeg, hogy mozduljunk meg egy kicsit, és egy integető-mozgó pálcikaemberkével jelzi, hogy ideje felállnunk a helyünkről. Ez szintén érdekes visszajelzés, hogy mennyit ülünk egy nap, és hánykor jelez a kis készülék a kezünkön?

Az már csak ráadás, hogy a "kékfoggal" szinkronizálva a karperec jelzi, ha hívásunk, sms-ünk, vagy e-mail és facebook üzenetünk érkezik, legalábbis ha nem vagyunk túl messze a mobilunktól. Ez a funkció mondjuk aligha egészséges, de legalább interaktív. Továbbá számomra (de ez szubjektív) az is pozitív, hogy a kijelző csak érintésre (pontosabban megkocogtatással) működik, és nem mászik mindig az arcomba, hogy hány óra van, csak ha éppen tudni szeretném. Valahogy ez felszabadító érzés, és sokkal nagyobb örömmel viselem a hétköznapokon is a B0-t.

Egyértelműen következik, hogy egy ennél komolyabb okoskarperec, vagy óra még nagyobb haszonnal járhat a sportolás és az egészséges életmód fenntartásához.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.