Menü

A szarvasmarhák is felelősek

Az autók szén-dioxid kibocsátása köztudottan felelős az üvegházhatás felerősödéséért és ezáltal nagyban hozzájárul a globális felmelegedés folyamatainak felgyorsulásához. Kevesen gondolnánk csak, hogy a szarvasmarhák is termelnek üvegházgázt.

Mivel a szarvasmarha egy kérődző állat, miközben emészt nagy mennyiségű metántól szabadul meg böfögéssel. A szakemberek szerint pedig ez a gázmennyiség is éghajlat károsító hatással bír.

Annak érdekében, hogy a szarvasmarha tenyésztés éghajlatbarát módon valósuljon meg, csökkenteni kellett a tehenek emésztése közben termelődő metán mennyiséget. Ezt pedig a szakemberek nem mással, mint a fokhagyma segítségével érték el. A fokhagyma egyik összetevője ugyanis kivonja a hidrogént a táplálékból emésztés közben így csökken a felszabaduló metán mennyisége is.

A természetazonos hatóanyagot a tehenek táplálékához keverik, amely a tehenek gyomrában fejti ki hatását: elvonja a metán termelődéshez szükséges hidrogént.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.