Menü

Fűszeresen finomabb a rizs

A rizs igen egészséges köret, sok olyan diétába is belefér, ahová a burgonyát már "nem engedik be". Főleg a barna, valamint a jázminrizst, amelyek rosttartalma magasabb a hagyományos társánál. Ennek ellenére a magyarok mégis viszonylag keveset fogyasztanak belőle - legalábbis azok közül, akik nem menzán étkeznek. Nem eléggé közkedvelt, pedig fűszeresen elkészítve a magyar táplálkozási ízlésvilághoz is közelebb áll.

Nálunk a rizst leginkább natúr módon, vagy rizi-biziként borsóval tálalva kínálják, pedig nem csak ez a két felhasználási lehetőség létezik. Íme néhány ötlet!

Natúr, de nem teljesen

Azok is feldobhatják ezt a köretet, akik a rizst hagyományos módon kedvelik. A són kívül keverjünk a rizshez natúr, bio vegetát, azaz fűszerkeveréket! Ha sós változatot használunk, akkor még azt sem kell külön hozzáadni. Ilyen módon megmarad a rizs fehéres színe, de az íze érdekesebb lesz.

Paprikás változatok

A magyar konyhából hogy is maradhatna el a legközkedveltebb fűszer, a pirospaprika? Bizony a rizshez is kipróbálhatjuk! Akár önmagában is összekeverhetjük vele, de még finomabb lesz, ha füstölt őröltpaprikát alkalmazunk. De készíthetünk egy kevés hagymás pörköltalapot, és ezzel is összekeverhetjük a rizst, nagyon fenséges köret lesz belőle!

Curry a kedvenc

Ha curryt adunk a rizshez, akkor a színe is különleges lesz - a fűszertől sárgássá, de mindemellett sokkal ízletesebbé válik. Vigyázzunk, nem kell belőle sok! Ha bírjuk a fűszeres ízvilágot, akkor még borssal is kiegészíthetjük ezt az egyveleget.

Tálalási javaslatok

A paprikás változatot fogyaszthatjuk tejföllel, a currys verzióhoz pedig finom a jól átsütött tükörtojás. Összekeverhetjük zöldségekkel (nem csak borsóval! - finom hozzá a rép, kukorica, zöldbab, snidling is), és megsüthetjük wok-ban, akár sajttal.

Ezekkel a verziókkal közkedveltebbé tehetjük ezt a valójában egészséges köretet.

Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.