Menü

Fűszeresen finomabb a rizs

A rizs igen egészséges köret, sok olyan diétába is belefér, ahová a burgonyát már "nem engedik be". Főleg a barna, valamint a jázminrizst, amelyek rosttartalma magasabb a hagyományos társánál. Ennek ellenére a magyarok mégis viszonylag keveset fogyasztanak belőle - legalábbis azok közül, akik nem menzán étkeznek. Nem eléggé közkedvelt, pedig fűszeresen elkészítve a magyar táplálkozási ízlésvilághoz is közelebb áll.

Nálunk a rizst leginkább natúr módon, vagy rizi-biziként borsóval tálalva kínálják, pedig nem csak ez a két felhasználási lehetőség létezik. Íme néhány ötlet!

Natúr, de nem teljesen

Azok is feldobhatják ezt a köretet, akik a rizst hagyományos módon kedvelik. A són kívül keverjünk a rizshez natúr, bio vegetát, azaz fűszerkeveréket! Ha sós változatot használunk, akkor még azt sem kell külön hozzáadni. Ilyen módon megmarad a rizs fehéres színe, de az íze érdekesebb lesz.

Paprikás változatok

A magyar konyhából hogy is maradhatna el a legközkedveltebb fűszer, a pirospaprika? Bizony a rizshez is kipróbálhatjuk! Akár önmagában is összekeverhetjük vele, de még finomabb lesz, ha füstölt őröltpaprikát alkalmazunk. De készíthetünk egy kevés hagymás pörköltalapot, és ezzel is összekeverhetjük a rizst, nagyon fenséges köret lesz belőle!

Curry a kedvenc

Ha curryt adunk a rizshez, akkor a színe is különleges lesz - a fűszertől sárgássá, de mindemellett sokkal ízletesebbé válik. Vigyázzunk, nem kell belőle sok! Ha bírjuk a fűszeres ízvilágot, akkor még borssal is kiegészíthetjük ezt az egyveleget.

Tálalási javaslatok

A paprikás változatot fogyaszthatjuk tejföllel, a currys verzióhoz pedig finom a jól átsütött tükörtojás. Összekeverhetjük zöldségekkel (nem csak borsóval! - finom hozzá a rép, kukorica, zöldbab, snidling is), és megsüthetjük wok-ban, akár sajttal.

Ezekkel a verziókkal közkedveltebbé tehetjük ezt a valójában egészséges köretet.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.

A sztívia ritkán hallott mellékhatásai

Levélkivonata háromszázszor édesebb, mint a répacukor, ellenben kalóriamentes, ezért gyakran ajánlják azok számára, akik szeretnék elhagyni a cukrot étrendjükből. Gyakran olvashatjuk viszont, hogy a steviának egészségünkre káros mellékhatásai is lehetnek, ezért nem mindenkinek ajánlott a fogyasztása.

Milyen a mikrobiom diéta?

„A fogyás a belekben kezdődik” – tartja a mikrobiom diéta, de pontosan mit is jelent ez az étrend, életmód, szemlélet?

Nyugtató gyógynövények stressz, szorongás ellen

Átérzem a stresszes napokat. Sokszor hiába a jótanács, „ne idegeskedj”, „ne vedd fel” „ne vedd magadra” „engedd el” „ne izgulj ezen” – bizony, aki stresszes helyzetben van, annak nem olyan egyszerű ezt csettintésre másként érezni.