Menü

Egyszerű tippek lakberendezéshez

Szeretnéd, ha otthonosabb lenne a házad, lakásod? Íme néhány egyszerű, könnyen megvalósítható ötlet, hogyan varázsolj a lakókörnyezetedbe kellemes hangulatot!

Sokan sorra elkövetjük ugyanazokat a lakberendezési bakikat, majd álmodozva csodáljuk a lakberendezési magazinok katalóguslakásait. Pedig ott sem minden drága, elég csupán néhány okos ötlet. Ha betartunk néhány alapvető szabályt és praktikát, máris megváltozik körülöttünk a tér!

Tárolj!

A legtöbb lakás rákfenéje, hogy minden elől van. Fontos tehát, hogy kellő tárolóhellyel rendelkezz. A tévhittel ellentétben ez még kis lakásokban is megoldható néhány okos ötlettel:
- Szerelj fel zsebes tárolókat a szekrény- és beltéri ajtókra!
- Kosárkákkal, dobozokkal "etesd meg", aminek nem kell feltétlenül elől lennie.
- Használd ki a teret a mennyezetig! A legtöbb lakásban a felső tér kihasználatlan, pedig még az alacsony belmagasságú épületekben is akad hely sok polcnak, vagy szekrénynek.
- Ne tárold az étkezőasztalon, konyhapulton, komódon és éjjeliszekrényen, íróasztalon azt, amit nem muszáj! Lehetőség szerint rejtsd el valamelyik szekrénybe, spájzba, és máris megszűnik a káosz érzete.
- Polcokon csak dísztárgyakat és könyveket helyezz el, vagy esetleg tárolókat, de a többi holmit zárt helyre pakold el. Válassz olyan bútorokat, amiben több a tároló, például fiókos dohányzóasztalt.

Függönyt, de milyet?

Függönnyel és függöny nélkül teljesen más a lakás hangulata. Csak olyan helyiségbe ne tegyél fel "ablaktextilt", amely valamilyen csodás panorámával rendelkezik, bár sokszor egy szegőfüggöny ott is feldobja a hangulatot, kivéve a minimál stílus esetében. Máshol viszont érdemes legalább egy dekorfüggönyt felhelyezni, pl. a konyhában. Arra azért vigyázzunk, hogy a fényt ne fogja fel túlságosan. A régi, besárgult függönyöket érdemes lecserélni, kis leleményességgel olcsón is beszerezhetünk helyette másikat, például turkálókból, vagy olcsó háztartási üzletekből. Varrni tudók természetesen előnyben, de a kész függönyök általában olcsóbbak, mint a méretre készített társaik. A sötétítő, vagy dekorfüggöny mintája és színei pedig mindenképpen harmonizáljanak a fal és a lakberendezés színeivel, sőt a stílusra sem árt ügyelni.

Képek szépen

A fotók, grafikák jobban mutatnak, ha rámázott keretben kerülnek fel a falra. Ha fényképeket szeretnénk kitenni, azt is érdemes keretbe tenni, most már lehet kapni olyan képkereteket, amikbe egyszerre akár tucatnyi fotót is elhelyezhetünk. Szintén ötletes, ha madzagot feszítünk ki, és erre fa csipesszel, színes gémkapoccsak, vagy dekortapasszal tűzzük fel a képeket.

Szeretjük a növényeket

A szobanövények minden lakást otthonossá tesznek! Megéri hát foglalkozni velük. A sötét lakásban élők se keseredjenek el, léteznek olyan növények is, amelyek alig, vagy egyáltalán nem igényelnek természetes fényt. Válasszunk nekik színes, a lakás színeihez illeszkedő kaspókat a ronda virágcserepek helyett! Természetesen magunk is festhetünk ilyesmit, de az egyszínű elegánsabb. A virágtartó polcok már kimentek a divatból, inkább a földön, az ablakpárkányon, vagy polcokon helyezzünk el szobanövényeket.

Talpalávaló

A szőgenyek otthonossá tesznek minden helyiséget. Akkor is érdemes beszerezni egy-két dekorszőnyeget, ha a kő- vagy fapadlót kultiváljuk.

A lakberendező megéri?

Sokszor egy profi lakberendezőnek olyan ötletei, meglátásai lehetnek, amiket nem is gondolnánk. Nem véletlen, hogy ez egy szakma... Amire csak akkor ébredünk rá, amikor először kapunk tőle tippeket. Néha például olyanokat, amivel rengetet spórolunk, így máris megéri felfogadni! Sok szakember azért nem dolgozik drágán, mert az általa szerződtetett szakemberektől, cégektől kap százalékot. Érdemes lehet felkeresni őket, ha komolyabb átalakítás előtt állunk!

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.