Menü

Már most vértezd fel magad a karácsonyi elhízás ellen!

Általános metódus, hogy az emberek többsége hízik az ünnepek alatt, mintegy megkoronázásaként az egész éves oda nem figyelésnek, majd januárban kezdődik a diéta - legalábbis rövid ideig. Többet nyersz, ha előre felkészülsz, és kiegyensúlyozottan étkezel!

Az év során gondolkodtál azon, hogy fogynod kellene, de majd újévkor? Vagy karácsonykor kivételesen elengeded magad, hogy az esztendő elején visszaszorítsd az ilyenkor felszedett kilókat? Biztos lehetsz benne, hogy nem vagy egyedül, de ez önmagában még nem vigasz. Igen gyakori, hogy az emberek ilyenkor behabzsolnak mindenfélét, majd ennek megfelelően böjtölnek. Nem jól teszik.

Tudtad, hogy arányaiban a diétát megelőző időszak a legveszélyeztetettebb a hízás szempontjából? Sokan ugyanis ilyenkor engedik el magukat a leginkább, mondván "most még utoljára...". Most még utoljára esznek mindenféle egészségtelent, korlátlan mennyiségben. Csakhogy a legtöbb fogyókúrának, vagy életmódváltásnak ez az első számú akadálya!

Azért érdemes vigyázni ezzel a jelenséggel, és elkerülni, mert ilyenkor annyira felboríthatjuk szervezetünk egyensúlyát, hogy pont az lehet a diétás sikertelenség kulcsa. A vércukorszint ingadozása, a kalóriabevitel összevisszasága jelentős nehézségek és kihívások elé állít minket, amikor ezután viszont szigorúbbak szeretnénk lenni önmagunkhoz, mint korábban. Egyszerűen a szervezetünknek sokkal nagyobb kontrasztot kell így kezelnie, mintha az átlagos életmódunk után kezdenénk a változtatásokat.

No de akkor mit tehetünk? Elég egyszerű: döntsünk már most, az advent kezdete előtt! Ha úgy véljük, igenis szükség lenne a fogyásra, akkor próbáljunk meg egy tudatos és határozott döntéssel nem többet enni a karácsonyra, vagy a kezdődő fogyókúrára hivatkozva. Sőt, szép lassan elkezdhetjük megtanítani magunkat a lemondásra, amire az ünnepi időszak kifejezetten alkalmas. Ettől még szép lehet ez az időszak, hiszen régen rossz, ha a karácsonyi sütemények jelentik az ünnep örömét. (Akkor is változtatnunk kell, de más irányba.)

Amennyiben pedig úgy ismerjük magunkat, hogy a súlyunk megfelelő, de a karácsonyi időszak súlytöbbletet szokott eredményezni, és csak emiatt kell januárban diétáznunk, akkor változtathatunk az eddig szokásos menetrenden azzal, hogy ebben az évben jobban odafigyelünk.

Manapság már sokkal könnyebb dolgunk van, hiszen nem kell teljesen lemondanunk a finomságokról: 0 kalóriás édesítőszerekkel, szénhidrátcsökkentett lisztekkel a legjobb karácsonyi süteményeket is elkészíthetjük. No persze ebben is meg kell találni a mértéket, mert ez még nem azt jelenti, hogy korlátlan mennyiségben fogyaszthatjuk a reform finomságokat. Még most érdemes felkészülni és bevásárolni ennek megfelelően, valamint megtervezni az ünnepi menüsort, amiben ezúttal lehetnek egészséges és nem hízlaló ételek is.

Könnyen lehet,hogy ilyenformán jobban fogjuk élvezni az ünnepi időszakot, ha tudjuk: mindeközben egészségesek maradtunk, és közben is tudatosan odafigyeltünk és tettünk önmagunkért.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.