Menü

A Czeizel Intézet Erdély felé nyit

Februártól már Sepsiszentgyörgyön is elérhető lesz a Czeizel Intézet által nyújtott magas szintű magzati ultrahangvizsgálat a kismamáknak

A Czeizel Intézet erdélyi képviselete 2017. február 18-án, azaz e cikk megjelenésének napján kezdi meg működését Sepsiszentgyörgyön. Az Intézet a tőle megszokott szakmai tudással és a legmagasabb szintű ultrahang technológiával, helyben nyújtja majd elsősorban a 20. terhességi hét körül végzendő, fejlődési rendellenességek szűrésére irányuló vizsgálati lehetőséget az erdélyi várandósok számára.

„A Czeizel Intézet mindig is erős kapcsolatot ápolt az Erdélyben várandósgondozásban tevékenykedő szakemberekkel. Elsők között volt a területen a korszerű magzati szűrővizsgálati módszerek (Kombinált-teszt, Integrált-teszt) bevezetésében. Hozzájárult a magas szintű magzati ultrahang diagnosztika meghonosításához és élen járt a non-invazív prenatális tesztelés (NIPT) bevezetésében az erdélyi PrenaTest® központok létesítésével” – mondta el Merhala Zoltán, a Czeizel Intézet vezetője, aki az intézmény életében egy új mérföldkőnek tartja az erdélyi képviselet megnyitását.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.