Menü

Hátrányban az éjjeli baglyok

"Ki korán kel, aranyat lel" - tartja a mondás. De vannak emberek, akik este aktívak, reggel pedig nehezen ébrednek korai időpontokban. A szakértők szerint sajnos sok dologban hátrányt szenvednek, ami az egészséget és a sikert illeti... Miért érdemes egy kicsit korábban lefeküdni?

A késői fekvés csak akkor nem okoz problémát, ha reggel nem kell órára kelnünk - tehát ha nincs meghatározott időpont, amikor muszáj kimásznunk az ágyból. Ha viszont programunk van, vagy indulunk dolgozni, és emiatt időhöz vagyunk kötve, akkor hiába vagyunk éjjeli baglyok, nem teszünk jót önmagunknak a késői fekvéssel. Mit szalasztunk el?

Tiszta gondolatokat. A reggeli, ébredés utáni első gondolatok kifejezett üzeneteket, inspiratív tartalmakat hordozhatnak - no persze csak akkor, ha van pár percünk arra, hogy az ágyunkban fekve "töltődjön be a rendszer" ébredés után, és ne csak a szundi gomb megnyomásával legyünk elfoglalva. Az álmainkra is akkor tudunk leginkább visszaemlékezni, ha tudunk úgy feküdni még az ágyban egy kis ideig, hogy nem alszunk vissza, hanem csak nyugalmi állapotban vagyunk. Márpedig a legnevesebb pszichológusok és lélekkel foglalkozó szakemberek is tudják, hogy milyen fontos üzeneteket, érdekes jelentéseket hordozhatnak az álmaink.

Nem csak kipihentséget, hanem nyugalmat is. Jelentősen befolyásolja a hangulatunkat, hogy mennyit és mikor alszunk - kérdezzük csak meg a kisgyerekes anyukákat, vagy a kiképző katonákat... Ingerültebbek, feledékenyebbek és kevésbé kreatívak azok az emberek, akik nem alszanak eleget. Az éjfél előtti alvás minőségibb a kutatók szerint, tehát már az is sokat jelent, ha egy órával a nap vége előtt ágyba tessékeljük magunkat.

Gyógyulási lehetőséget. A testünkben éjszaka gyógyító folyamatok indulnak el, amikor úgynevezett théta állapotban vagyunk. Az alvás során ciklusokban változnak az alvási szintek, fázisok. Fontos tudni, hogy ezt a théta szintet egyáltalán nem élik meg azok, akik altatóval alszanak... Minél természetesebb és több az alvás, annál jobban tud testünk regenerálódni.

Konstruktív napindítást. A sikeres emberek vallják, hogy reggel szánnak időt arra, hogy tervezzenek, célokat tűzzenek ki, mozogjanak, meditáljanak vagy relaxáljanak, valamint hogy olvassanak. A reggeli rohanás során erre nemigen van lehetőség, ezért is érdemes korábban feküdni és korábban kelni. Arról nem is beszélve, hogy optimistábbak tudunk lenni, ha ezeket a reggeli tevékenységeket gyakoroljuk, ami pedig az egész életünkre kihatással van.

Lehet, hogy mindezért érdemes egy kicsit változtatni a szokásainkon...?

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.