Menü

Az USA-ban csökken a terhesség-megszakítások száma

Soha ilyen alacsony abortusz rátát nem mértek még az Amerikai Egyesült Államokban, mint ezekben az időkben. Egy tanulmány szerint most a legalacsonyabb az arány, mióta Roe v. Wade legalizálta az eljárást.

A Guttmacher Intézet által készített jelentés szerint 1000 nőre jelenleg 14,6 abortusz esik. A legfelsőbb bíróság 1973-as döntése óta ez a legalacsonyabb mért szám. Ezzel együtt egy másik nagy mérföldkőhöz is elérkezett az USA: az 1970-es évek közepe óta ez az első alkalom, hogy az abortuszok éves száma egymillió alá csökkent. 1990-ben ez a szám még 1,6 millió volt.

A tanulmányt Rachel Jones és Jenna Jerman vezették. Annak ellenére, hogy közvetlenül nem jártak utána a csökkenést kiváltó okoknak, két fő pontot említettek meg:

- kiterjedt fogamzásgátló használat
- a terhesség-megszakítás szigorítása bizonyos államokban.

Az első pont szerint a nők ezáltal képesek tervezni a terhességeiket, így kevesebb abortuszra van szükség. A második pontból pedig az következik, hogy a pácienseknek többet kell utazniuk, hosszabb utat kell megtenniük, hogy eljussanak egy olyan ambulanciára, kórházba, ahol elérhető a szolgáltatás.

Egyébként az abortuszt igénylő kliensek 75 %-a szegény vagy alacsony jövedelemmel rendelkezik, és majdnem kétharmaduk már szülő.

Van egy harmadik érdekes megállapítás is ebben a tanulmányban: nem találtak összefüggést a klinikák száma és a terhesség-megszakítási arányok között. A kutatási időszak alatt a középnyugati terület klinikáinak száma 22 %-kal csökkent, míg az abortuszok száma ugyanebben a régióban mindössze 9 %-kal esett vissza. Északkeleten azonban a klinikák száma 14 %-kal nőtt, az abortusz ráta viszont csökkent a vizsgált időszakban (2011-2014.).

Forrás: edition.cnn.com

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.