Menü

Megdöbbentő, de egyszerű diagnosztizáló módszer

Problémád van? Nos, mostmár itt az ideje, hogy abbahagyd az öndiagnosztizálást, ugyanis van egy új, tudományos alapú, bélbarát megoldás. Egy san francisco-i biotechnológiai cégnek (UBiome) köszönhetően az egészségügyi problémáink felderítése még soha nem volt ennyire egyszerű. Minden, amire szükséged van: egy tartály, egy székletminta és egy boríték.

Nemrégiben indítottak el egy szolgáltatást, amelynek lényege, hogy a humán mikrobiomot kategóriákba sorolja – tehát azoknak a baktériumoknak az összességét tárja fel, amelyek a beleinkben élnek. Ezzel a fejlesztéssel lehetséges az egészségügyi problémák okainak meghatározása. Most talán hihetetlennek hangzik ez az egész történet, de valójában számos tudományos bizonyíték szolgál mellette.

Egy egészséges, egyensúlyban lévő mikrobiom kiemelt szereppel bír mindenben, ami az életünk részét képezi az edzéstől az immunrendszeren keresztül az anyagcsere szabályozásáig – még az agyba is jeleket küld, amellyel szabályozni tudja a hangulatot, az idegesség érzését vagy az éhséget. A jövő egyénre szabott egészségügyi ellátásának alapjául szolgálhat, hogy egyre többet tudunk az emberi mikrobiom összetételéről.

A tudomány jelenleg még nem tudja, hogyan néz ki az „ideális” mikrobiom, de az orvosok és a dietetikusok ragaszkodnak ahhoz az elképzeléshez, hogy a probiotikumok a gasztrointesztinális (gyomor és bélrendszeri) problémák ezreinek csillapítására képesek.

És itt jön képbe az új szolgáltatás! Egy klinikai teszt a páciens belében egy csapat „jó” baktériumot azonosít, majd összehasonlítja őket egészséges egyének beléből származó különböző baktériumprofilokkal.

Ily módon felbecsülhető milyen baktériumok lehetnek az egészséges mikrobiom tagjai, és melyek jelenhetnek meg különböző betegségek vagy például túlsúly esetén.

Forrás: www.independent.co.uk

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?