Rendhagyó szendvicsek
- Dátum: 2017.05.17., 20:42
- étkezés, feltét, gyümölcs, kenyér, kenyérsütőgép, szendvics, szendvicssaláta, táplálkozás, változatosság, zöldség
A felmérések szerint a leggyakoribb reggeli vagy vacsora a lakosság körében a szendvics. De egy idő után már unalmassá válhat a szokásos vaj, sajt, vagy felvágott és szalámi, valamint zöldség kombináció. Ha szívesen kipróbálnál valami mást, akkor ideje elővenned a kreativitásodat! Mikor, ha nem tavasszal...? Segítünk néhány rendhagyó kenyérbe- és kenyérrevaló alternatívával!
Ha meglepő és finom szendvicseket szeretnénk enni, akkor ideje hátrahagyni a klasszikus gondolkodást, és elrugaszkodni a megszokottól. Miért is ne...? Főleg ha az ötleteink még egészségesek is.
Saját péksütemény millió variációja
Az első és legfontosabb lépés, hogy lehetőség szerint süssük magunk a kenyereket, péksüteményeket! Ezzel máris a lehetőségek széles tárháza nyílik meg előttünk. Ha azt gondoljuk, hogy ez csak az ügyes pékemberek és minta háziasszonyok tere, akkor tévedünk: egy kenyérsütő segítségével csak a hozzávalókat kell összeállítanunk pár perc alatt.
No de milyen érdekes kenyereket készíthetünk?
- Paradicsomosat - paradicsomlét használunk víz helyett
- Spenótosat - tilos megmondani, hogy miből készült, általában a spenótot főzelék formában nem kedvelők is imádják a parajos kenyeret
- Diósat
- Lilahagymásat
- Szalonna vagy töpörtyűdarabosat (kevésbé egészséges verzió :))
- Burgonyásat
- Édes kalácsokat mézzel, gyümölcsdarabokkal, aszalványokkal
Belevaló rávalók
A kenyérrevalókat szintén izgalmasabbá tehetjük. Tavasszal például a gyümölcsszezont felhasználva nem csak lekváros, hanem friss gyümölcsös kenyereket is ehetünk: isteni az epres vagy almás kenyér vajjal, de mást is érdemes kipróbálni. A zöldségeket ne szimplán tegyük kenyérre, hanem serpenyőben vagy grillen pirítsuk meg őket, és ebből készítsünk szendvicsfeltétet. A korábbi főtt ételeinket is újrahasznosíthatjuk szendvicsként: a megmaradt főzelék vagy tejszínes zöldség idővel besűrűsödik, és kenhető szendvicskrém készül belőlük. A répapüré megfelelő fűszerekkel elkészítve szintén közkedvelt, de nem hétköznapi kenyérrevaló.
A formák és a tálalás világában
Ha fel szeretnénk dobni a hangulatunkat, akkor nem csak a hozzávalókat, hanem a formát is variálhatjuk. Vendégeljük meg saját magunkat vagy családtagjainkat - ilyenkor is gyárthatunk pálcikás szendvicseket, falatkákat, vagy különböző formákat vághatunk a kenyérből. Kiflikarikákból, fűszerekkel szendvicssalátát is készíthetünk - felszeleteljük karikára a kiflit, megkenjük vajjal, szárazabb karakterű zöldségeket mint például a paprika kockára vágyunk, szalámit, répát, salátát vagy bármi mást aprózunk fel és egy tálban összekeverjük, majd megszórjuk paprikával, sóval, borssal, zöldfűszerekkel.
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.