Menü

Valóban megszakadhat a szív?

Nemrégiben távozott az élők sorából Szenja, egy San Diego-i jegesmedve, aki a jelentések szerint "szívének megszakadásába" halt bele, miután társát egy másik állatkertbe költöztették. Talán hallottunk már példát erre a jelenségre, például amikor egy idős pár egyik tagja meghal, a másik is hamarosan követi, hiába volt előtte 70 évig makkegészséges. Van-e valójában tudomány a jelenség mögött vagy az egész csak romantikus badarság?

Tagadhatatlan, hogy a pszichológiai stressz nem tesz jót az egészségnek, mivel gyengítheti az immunrendszert, amely által viszont fogékonyabbá válhatunk a betegségekre. Azonban van egy nagyon különös orvosi jelenség, amely a "megtört szívet" utánozza.

Az állapot neve "megtört szív szindróma" vagy tudományos nevén Takotsubo kardiomiopátia, akut stressz által kiváltott kardiomiopátia. A kardiomiopátia kifejezést a szív pumpafunkciójának gyengüléséhez vezető szívbetegségek összefoglaló neveként használják.

A szindrómát a szívizmokat ért hirtelen adrenalinlöket okozza. Ezáltal a szív egyik alsó, pumpálást végző kamráját sokk érheti, amelynek hatására abbahagyja a pumpálást, és arra sarkallja a fentebb elhelyezkedő szívkamrákat, hogy gyorsabban pumpáljanak. Ez a stressz végül a kamrák felrobbanását okozhatja, amit gyakran egy léggömb kipukkanásához hasonlítanak. A kívülről észlelhető tünetek rendszerint egy szívroham tüneteivel vethetők össze, ideértve a mellkasfájdalmat, a légszomjat és az ájulást.

A jelenséget emberekben legelőször egy 1997-es tanulmányban említik, amelyben két páciens esetét írják le, akik akut kardiomiopátiától szenvedtek, amelyet csak az érzelmi stresszel tudtak kapcsolatba hozni.

A kialakult állapot lehet csak átmeneti is, kezelés után a szív visszanyerheti szabályos formáját, és a halálozási ráta is mindössze 4-5% köré tehető.

Dr. Alexander Lyon, a londoni Royal Brompton Klinika kardiológusa éppen eme jelenség kutatásával foglalkozik, és reméli, hogy eredményeit hamarosan megoszthatja kollégáival.

A Guardian-nak a következőt nyilatkozta: "Egy kardiológusnak a szívroham egy elzárt szívartériát jelent, de ebben az állapotban ezek az artériák nyitva vannak, és a vérellátás is normális. Azután néztünk rá a pumpáló kamrára, amiről kiderült, hogy le van bénulva, továbbá egy egyedülálló és abnormális alakot ölt. Úgy néz ki, mint egy japán halász polipos edénye, a Takotsubo, innen származik a kórkép neve."

Dr. Lyon becslései szerint az Egyesült Királyságban évente előforduló szívrohamoknak nagyjából 2%-a lehet "megtört szív szindróma".

Az összes anekdotázó bizonyíték mellett van az igazságnak egy szegmense, amely alátámasztja, hogy igen, a megtört szív is okozhatja az ember halálát, még ha nem is teljesen úgy, ahogy a köré felépült romantikus mesék elmondják azt.

Forrás: www.iflscience.com

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.