Menü

Nézd meg jól, milyen naptejet használsz!

A bőrünkön keresztül közvetlenül, védelem nélkül jutnak a szervezetünkbe azok az anyagok, amiket rákenünk és kozmetikumként használunk.
Itt a nyár, amikor naptejjel óvjuk a bőrünket - de tájékozódjunk róla, hogy ez valóban védelem-e számunkra,
vagy a termék káros összetevőket tartalmaz.

Sokan nem tudják, hogy a kozmetikai termékekben jelen lévő anyagok sokszor ártalmasabbak lehetnek, mint az ételekben lévők. Miért? Mert az emésztőrendszerünk fel van rá készülve, hogy a mérgező összetevőket kiszűrje, de ugyanez a védelmi rendszer a bőrünk esetén nincs meg.

Nyáron az UV-sugárzás, valamint a leégés kivédése érdekében sok naptejet, napolajat elhasználhatunk. Ezen termékek alkalmazását kifejezetten javasolják, főként, hogy mostanában mindenki úgy érzi, tényleg fokozott a kockázat.

De ha már azért vásároljuk és használjuk a naptejeket, hogy óvjuk magunkat, legyen valódi a védelem - azaz vizsgáljuk meg jól az összetevők listáját, hiszen sok termék káros, veszélyes anyagokat, például parabéneket tartalmazhat. Amennyiben nem ismerjük, hogy mely alapanyag mit jelent, tájékozódjunk az interneten, ma már több erre alkalmas weboldalt is találhatunk. További jó megoldás, ha bio termékeket választunk, amelyekbe főként természetes összetevők kerültek.

Azonban van néhány praktikus "biotanács", amit kezeljünk kellő óvatossággal. Ilyen például, hogy a kakaóvaj önmagában is védelmet nyújt a nap égető sugarai ellen. Ez kényes bőr esetén tévedés lehet, sőt akár fokozhatja a leégés mértékét! Mindenképpen kifejezetten erre a célra kifejlesztett védelmet nyújtó termékeket keressünk.

Miért érdemes belevágni a léböjtbe?

A léböjt az egész szervezetre kihat, javítja az anyagcserét, tehermentesíti a szívet és a keringést, méregtelenít, hozzásegít az egészségi állapot általános javulásához.

Mit együnk, hogy megőrizzük csontjaink egészségét?

Köztudott, hogy csontjaink egészségének megőrzéséhez elengedhetetlenül szükséges a kalcium jelenléte a szervezetben. Az is köztudott, hogy ehhez tejtermékeket kell fogyasztani. Az azonban már kevésbé ismert, hogy rengeteg zöldségben is megtalálható a kalcium, tehát ha valaki nem a tejtermékek szerelmese, vagy vegán életmódot folytat, ugyanúgy találhat magának értékes kalciumforrásokat.

Ételadalék allergia

Mindenki ismerősi körében előfordul valaki, aki laktózérzékeny vagy épp pollenallergiás, ám egyre több embernél fordul elő az ételadalék allergia is.

Korunk új szupermolekulája: a GABA (gamma-amino-vajsav)

Hazánkban is mélyreható kutatások folynak egy nem túl rég felfedezett molekulával, a gamma-amino-vajsavval (GABA, gamma-aminobutyric acid) kapcsolatosan. E főként csírázáskor képződő vegyületnek egyre komolyabb szakmai jelentősége van.

Csípések és kezelésük

Rovarcsípés bárkin bármikor előfordulhat. A körülöttünk élő rovarok kertészkedés közben, sétálva vagy otthon is okozhatnak kellemetlenségeket, duzzanatot, viszketést, bőrpírt, rosszabb esetben súlyosabb allergiás reakciót.