Menü

Ha nyár, akkor gyümölcsleves!

Most, amikor a hőmérő higanyszála közelít a negyven fok felé, egész másfajta főtt ételeket, ételtípusokat kívánunk. Kiváló választás lehet egy egészségesen elkészített, friss alapanyagokból készült nyári gyümölcsleves. Dobjuk fel a hétköznapi ízeket egy kis kreativitással!

Alapvetően ez az étek az egészségtelen táplálékok közé sorolható, hiszen jellegzetesen cukor felhasználásával készítik és édesítik. Alternatív megoldások, természetes édesítőszer használatával viszont mindjárt más lesz a helyzet! Azzal azonban mindenképp számoljunk, hogy a gyümölcsök kalóriatartalma magas, így a gyümölcslevest nem csupán desszertként, hanem a főétel részeként javasolt fogyasztani.

Ha már unjuk a klasszikus kivitelezést, spékeljük meg a gyümölcslevest néhány extra ötlettel, például:

- Használjunk olyan gyümölcsöket is, amiket korábban nem: ribizlit, vörös áfonyát, gojit
- Tehetünk pirított, természetesen nem sós magvakat a gyümölcslevesbe fogyasztás előtt
- Szintén evés előtt tehetünk hozzá kukoricapelyhet
- Készíthetjük tej helyett tejszínnel, sőt még érdekesebb (és kalóriabarátabb), ha tejhabosítóval felvert tejet használunk
- Édes ízvilágú fűszereket is használhatunk: fahéj, vanília, szegfűszeg, gyömbér...
- Gyógynövényeket is használhatunk az ízesítéshez, például citromfüvet és a menta különböző fajtáit
- Felnőtt verzióban pici fehérbort is adhatunk hozzá
- A megfelelően lehűtött gyümölcslevest tálalhatjuk jégkockával, vagy fagyasztott gyümölcsökkel
- Ínycsiklandozó látvány, ha lime-, vagy narancskarikával, továbbá ehető virágokkal díszítjük, ilyen például a gólyaorrfű, vagy a bürök gémorr virágja.

Jó étvágyat kívánunk!

Avokádó - a zöld csoda

Az avokádó bár már hazánkban sem számít újdonságnak, mégis kevesen tudják számos jótékony hatását. Ebből a cikkből most kiderül, miért is egy csoda ez a gyümölcs…

Mi az a superfood?

Bár az utóbbi időben kevésbé találkozhattunk ezzel a szóval, azonban a superfood kifejezés pár éve futótűzként terjedt el a köztudatban, holott nem egy új jelenségről van szó. Mi az a superfood és miért kapta fel ennyire a média?

Mi az a mochi?

A japánok táplálkozásáról csak jókat hallunk: egészségesen étkeznek, halakat, zöldségeket fogyasztanak, és friss hozzávalókból főznek. Az édességekkel is körültekintően bánnak: minőségi alapanyagok és mértékletes fogyasztás. Ilyen japán különlegesség a Mochi is!

Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.

5 recept hétvégére, ha nem tudod, hogy mi legyen a menü

Sokszor neked is komoly dilemma kitalálni, hogy mi legyen a hétvégi menü? A szokásos rántott hús és sültkrumpli kettőst, már meguntad? Akkor próbálj ki valami újdonságot, és dobd fel vele a hétvégi ebédet. Nézzünk hát meg öt receptet, köztük levest és főételt is.