Menü

Ha nyár, akkor gyümölcsleves!

Most, amikor a hőmérő higanyszála közelít a negyven fok felé, egész másfajta főtt ételeket, ételtípusokat kívánunk. Kiváló választás lehet egy egészségesen elkészített, friss alapanyagokból készült nyári gyümölcsleves. Dobjuk fel a hétköznapi ízeket egy kis kreativitással!

Alapvetően ez az étek az egészségtelen táplálékok közé sorolható, hiszen jellegzetesen cukor felhasználásával készítik és édesítik. Alternatív megoldások, természetes édesítőszer használatával viszont mindjárt más lesz a helyzet! Azzal azonban mindenképp számoljunk, hogy a gyümölcsök kalóriatartalma magas, így a gyümölcslevest nem csupán desszertként, hanem a főétel részeként javasolt fogyasztani.

Ha már unjuk a klasszikus kivitelezést, spékeljük meg a gyümölcslevest néhány extra ötlettel, például:

- Használjunk olyan gyümölcsöket is, amiket korábban nem: ribizlit, vörös áfonyát, gojit
- Tehetünk pirított, természetesen nem sós magvakat a gyümölcslevesbe fogyasztás előtt
- Szintén evés előtt tehetünk hozzá kukoricapelyhet
- Készíthetjük tej helyett tejszínnel, sőt még érdekesebb (és kalóriabarátabb), ha tejhabosítóval felvert tejet használunk
- Édes ízvilágú fűszereket is használhatunk: fahéj, vanília, szegfűszeg, gyömbér...
- Gyógynövényeket is használhatunk az ízesítéshez, például citromfüvet és a menta különböző fajtáit
- Felnőtt verzióban pici fehérbort is adhatunk hozzá
- A megfelelően lehűtött gyümölcslevest tálalhatjuk jégkockával, vagy fagyasztott gyümölcsökkel
- Ínycsiklandozó látvány, ha lime-, vagy narancskarikával, továbbá ehető virágokkal díszítjük, ilyen például a gólyaorrfű, vagy a bürök gémorr virágja.

Jó étvágyat kívánunk!

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.