Menü

Őszölj!

Kikapcsolódni, utazni nem csak nyáron lehet, sőt rengeteg előnnyel jár, ha mindehhez őszi időpontot választunk. Hová és miért érdemes ilyenkor ellátogatni?

Igaz, hogy elvileg az utazások főszezonja a nyár, amikor mindenki nyaralni vágyik, de ha olyan a munkahelyünk, hogy el tudunk szabadulni, akkor érdemes lehet későbbre tolni az utazást. Ha pedig nyáron nem is sikerült kikapcsolódnunk, vagy eléggé feltöltődnünk, akkor még most sem késő!

Miért érdemes "őszölni"? Azért, mert...

# Ilyenkor utánozhatatlanul gyönyörű színekkel vár minket a természet, amihez hasonlót nem találunk más évszakban! Sokkal szebb, különlegesebb fotókat is készíthetünk ilyenkor.

# Könnyebb lehet szabadságra mennünk olyankor, mikor minden kolléga dolgozik, mint amikor verseny folyik a helyettesítésért.

# Fontos szempont, hogy sokkal olcsóbb ilyenkor utazni, a szezonon kívüli időszakban. Nagyobb eséllyel és könnyebben találunk kedvezményes repülőjegyeket, szálláshelyeket. Ár-érték arányban bizonyosan jobb lehetőségekben lesz részünk.

# Ha közkedveltebb turisztikai desztinációt látogatunk meg, akkor nagyobb eséllyel kerüljük el a tömeget, így pedig élvezetesebb lehet az időtöltésünk - tömegnyomor nélkül.

Íme jópár ötlet, hogy hová érdemes ősszel ellátogatni:

- A Plitvicei-tavakhoz: Ez az egyébként is csodálatos természeti környezet lélegzetelállító ruhába öltözik ősszel, és talán szebb lesz, mint valaha!

- Csehországba: a cseh vidék szintén csodaszép, régi városkáival, domjaival-hegyeivel. Cesky Krumlov településen érdemes barangolni, a fényképezőgépeket pedig feltölteni előtte! Ha több napra van lehetőségünk ide látogatni, akkor ne csak a települést, hanem a környék természeti szépségeit is érdemes bebarangolni.

- Ausztria is vár: Ha békés, csendes kikapcsolódásra vágysz, akkor keress fel egy osztrák kis települést! Ebben az országban nehéz tévedni... Kirándulj sokat, és engedd be a csendet!

- Erdély ereklyéi: Ki ne hallott volna már a régmúltban még hazánkhoz tartozó Erdély szépségéről? Nos, az őszi időszakban még különlegesebben szép, tehát keressünk egy faházat, és vegyük be az erdőt!

- Bakonyi barangolások: Bizony, itthon is jó! Bakonybél például annyi túraútvonalat kínál minden irányba, hogy azt sem tudjuk, merre induljunk. Ha egy tiszta estét fogunk ki, akkor még a csillagdába is kérhetünk időpontot az ég kémlelésére.

+1: Ha nincs lehetőségünk utazni, akkor legalább tegyünk egy sétát a parkban, vagy a településünk környékén a természetben! Az ősz színeit, a ropogó faleveleket itt is tudjuk élvezni, ha nem megyünk messzire.

+2: Aki az ellenkezőjére vágyik, és "megszökni" szeretne, azt még jó időjárással, de már kedvezményesebb árakkal várja Olaszország, Spanyolország, vagy ezek szigetei. Nézzük meg, milyen repülőjegyek várnak ránk!

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

Futás kutyával

Egy kutya lefutotta a félmaraton, pedig csak pisilni engedték ki, olvastam a minap egy nem mindennapi cikkben. Félmaratont futókhoz csatlakozott a kutyus, aki becsülettel végig is futotta a távot Kanadában, ráadásul nem is akármilyen helyezést ért el: sikerült az első 10 között beérni, és az előkelő 7. helyen teljesítette a távot. Mire kell figyelni, ha kutyussal futunk, erről lesz szó ma.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.