Menü

Egészséges turmixok

Egy egészséges és tápláló turmix itallal kiváló vitaminbombát alkothatunk percek alatt, s ezzel remekül felhasználhatjuk a maradék vagy kevésbé szép, esetleg túlérett gyümölcsöket, zöldségeket. Aki kerüli a tejet, növényi tejekkel, vagy cukrozatlan gyümölcslevekkel is elkészítheti, édes és natúr változatai is kedveltek, s nem utolsó sorban hatalmas előnye, hogy azok a gyerekek, aki nem szívesen fogyasztanak gyümölcsöt, turmix formájában gyakrabban megkóstolják ezeket. A turmix azoknak is kiváló reggeli, akiknek a gyomra még nem kíván ébredés után reggelit, még nem kér szilárd ételt. Aki nem a sült kolbászt reggelizős típus, az sokkal inkább valami könnyebbre vágyik. Rohanósabb reggeleken szerintem nagyszerű és értékes napindító koktél, a gyerekek akár az iskolába is elvihetik. Nyilván a turmixok frissen a legfinomabbak, de ne haragudjon meg érte senki, velem előfordul, hogy előző este elkészítem és beteszem a hűtőbe, az élvezeti értékéből nem veszít semmit azzal, hogy előző nap készült!

Sportolók körében nagyon népszerű a fehérje shake, melyet edzés után, vagy napközben is bármikor elfogyaszthatunk, akár gyümölcsökkel vagy magvakkal gazdagítva.

Máris tálalok néhány nagyon egyszerű turmixreceptet, melyhez a hozzávalókat szinte látni vélem mindenki konyhájában.

Készítsünk banános - almás turmixot!

Szükséges hozzá egy érett banán, egy közepes alma, egy kis fahéj, - pici méz, aki nem találja elég édesnek-, vanília kivonat (elhagyható) és tej vagy növényi tej. Néhány evőkanál natúr joghurtot is szoktam hozzátenni, majd indulhat a turmixgép. Desszertnek is kiváló igazán kényeztető édesség!

Személyes kedvencem a répás-almás ital

Ehhez két répa, egy fél alma, kis natúr joghurt, (lehet tejszín is, aki nem számolja a kalóriákat) egy kevés méz, fahéj egy kávéskanál reszelt gyömbér, egy csipet szerecsendió szükséges. Rostban dús koktél, rendbe teszi az emésztést.

Végezetül egy különlegesség a világhálóról

A túrós-almás turmix. Ehhez 15 dkg zsírszegény túrót kell összemixelni egy közepes almával, egy kis tejjel vagy növényi tejjel és vaníliával. Remek fehérjeforrás reggelire, az alma jótékony hatásait pedig jól ismerjük, a koktél a legjobb fogyókúrás kombináció. Egy jól lehűtött turmixot akár fagyi helyett is el lehet fogyasztani a melegebb évszakokban, ha nem teszünk hozzá cukrot, igazán diétás desszerteket varázsolhatunk pillanatok alatt.

Az édes íz mellett a zöldturmixokkal is meg lehet ismerkedni, a zöldségturmix könnyen elkészíthető, nagyon egészséges, s ha jól kombináljuk a zöldségeket és gyümölcsöket, kicsit játszunk a fűszerekkel, meglepően finom ízeket kaphatunk. A zöld turmixok kedvelt zöldségei: a sóska, spenót, madársaláta, szárzeller, avokádó, uborka, cukkini, céklalevél, mángold. A gyümölcsök közül választhatjuk a banánt, a bogyós gyümölcsöket, almát, körtét, mangót, ananászt, narancsot, mandarint, kivit. Fagyasztott gyümölcsökkel is elkészíthető bármelyik kombináció.

Az alma-zeller smoothie

Magam is kedvelem, ehhez egy közepes zöldalma kell, két zellerszár, 2 kivi, 2 lime vagy zöldcitrom, egy banán, egy marék spenótlevél és víz, majd mehet is a turmixgépbe. Élvezet nézni, ahogy a sok finom vitaminbomba összeérik a gépben s percek múlva már fogyasztható is, ehhez nem kell reggel sem mikró, sem sütő, de még a mosogatás is egy öblítés mindössze. Mennyivel jobb ezzel, semmint erős kávéval, netán energia itallal, a szervezetünk számára valóságos koffein sokkolással indítani a napot.

Azt hiszem érdemes egy- két turmixot elkészíteni, s megkóstoltatni a család többi tagjával is. A jó dolgok ragályosak! Nálunk az ötlet átment a "pasi teszten", hatalmas mennyiségű banánturmixot pusztítottak el az utóbbi napokban a fiaim és a férjem is.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.