Menü

Egészséges turmixok

Egy egészséges és tápláló turmix itallal kiváló vitaminbombát alkothatunk percek alatt, s ezzel remekül felhasználhatjuk a maradék vagy kevésbé szép, esetleg túlérett gyümölcsöket, zöldségeket. Aki kerüli a tejet, növényi tejekkel, vagy cukrozatlan gyümölcslevekkel is elkészítheti, édes és natúr változatai is kedveltek, s nem utolsó sorban hatalmas előnye, hogy azok a gyerekek, aki nem szívesen fogyasztanak gyümölcsöt, turmix formájában gyakrabban megkóstolják ezeket. A turmix azoknak is kiváló reggeli, akiknek a gyomra még nem kíván ébredés után reggelit, még nem kér szilárd ételt. Aki nem a sült kolbászt reggelizős típus, az sokkal inkább valami könnyebbre vágyik. Rohanósabb reggeleken szerintem nagyszerű és értékes napindító koktél, a gyerekek akár az iskolába is elvihetik. Nyilván a turmixok frissen a legfinomabbak, de ne haragudjon meg érte senki, velem előfordul, hogy előző este elkészítem és beteszem a hűtőbe, az élvezeti értékéből nem veszít semmit azzal, hogy előző nap készült!

Sportolók körében nagyon népszerű a fehérje shake, melyet edzés után, vagy napközben is bármikor elfogyaszthatunk, akár gyümölcsökkel vagy magvakkal gazdagítva.

Máris tálalok néhány nagyon egyszerű turmixreceptet, melyhez a hozzávalókat szinte látni vélem mindenki konyhájában.

Készítsünk banános - almás turmixot!

Szükséges hozzá egy érett banán, egy közepes alma, egy kis fahéj, - pici méz, aki nem találja elég édesnek-, vanília kivonat (elhagyható) és tej vagy növényi tej. Néhány evőkanál natúr joghurtot is szoktam hozzátenni, majd indulhat a turmixgép. Desszertnek is kiváló igazán kényeztető édesség!

Személyes kedvencem a répás-almás ital

Ehhez két répa, egy fél alma, kis natúr joghurt, (lehet tejszín is, aki nem számolja a kalóriákat) egy kevés méz, fahéj egy kávéskanál reszelt gyömbér, egy csipet szerecsendió szükséges. Rostban dús koktél, rendbe teszi az emésztést.

Végezetül egy különlegesség a világhálóról

A túrós-almás turmix. Ehhez 15 dkg zsírszegény túrót kell összemixelni egy közepes almával, egy kis tejjel vagy növényi tejjel és vaníliával. Remek fehérjeforrás reggelire, az alma jótékony hatásait pedig jól ismerjük, a koktél a legjobb fogyókúrás kombináció. Egy jól lehűtött turmixot akár fagyi helyett is el lehet fogyasztani a melegebb évszakokban, ha nem teszünk hozzá cukrot, igazán diétás desszerteket varázsolhatunk pillanatok alatt.

Az édes íz mellett a zöldturmixokkal is meg lehet ismerkedni, a zöldségturmix könnyen elkészíthető, nagyon egészséges, s ha jól kombináljuk a zöldségeket és gyümölcsöket, kicsit játszunk a fűszerekkel, meglepően finom ízeket kaphatunk. A zöld turmixok kedvelt zöldségei: a sóska, spenót, madársaláta, szárzeller, avokádó, uborka, cukkini, céklalevél, mángold. A gyümölcsök közül választhatjuk a banánt, a bogyós gyümölcsöket, almát, körtét, mangót, ananászt, narancsot, mandarint, kivit. Fagyasztott gyümölcsökkel is elkészíthető bármelyik kombináció.

Az alma-zeller smoothie

Magam is kedvelem, ehhez egy közepes zöldalma kell, két zellerszár, 2 kivi, 2 lime vagy zöldcitrom, egy banán, egy marék spenótlevél és víz, majd mehet is a turmixgépbe. Élvezet nézni, ahogy a sok finom vitaminbomba összeérik a gépben s percek múlva már fogyasztható is, ehhez nem kell reggel sem mikró, sem sütő, de még a mosogatás is egy öblítés mindössze. Mennyivel jobb ezzel, semmint erős kávéval, netán energia itallal, a szervezetünk számára valóságos koffein sokkolással indítani a napot.

Azt hiszem érdemes egy- két turmixot elkészíteni, s megkóstoltatni a család többi tagjával is. A jó dolgok ragályosak! Nálunk az ötlet átment a "pasi teszten", hatalmas mennyiségű banánturmixot pusztítottak el az utóbbi napokban a fiaim és a férjem is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!