A tél rubinvörös csodája - Ezért együnk gránátalmát!
- Dátum: 2018.01.23., 17:45
- agyi funkció, antioxidáns, egészség, egészséges étkezés, érbetegség, érelzáródás, étel, étkezés, fitokémiai anyag, gránátalma, gránátalma lé, gránátalma lé étel, gyümölcs, memória, ösztrogén, ösztrogéntermelés, PSA, rákellenes, szívbetegség, szívbillentyű
Ma már nem is számít olyan nagy különlegességnek, lassan a közép-európaiak is megtanulják, hogyan kell megpucolni ezt a mediterrán területen őshonos gyümölcsöt. Az októbertől -februárig tartó szezonjának már a vége felé járunk. Annak, aki még nem tökéletesítette a technikát, hogy hogyan is lehet az ízletes magokhoz hozzájutni, annak még épp van egy kis ideje, hogy a mostani szezonban profivá váljon. Az interneten több video is található erről. Sokan használják a félbevágós, fejjel lefelé kikocogtatásos módszert, de így néhány magot biztosan félbe vágunk, emiatt nem annyira jó. Különben is, valószínűleg a termőhelyen élők gyümölcs tisztítási szokásai a legjobbak. Hogyan csinálják ők? A tetejét vágjuk le, vagy csak vágjuk be körbe és csavarjuk le. A hosszanti kidudorodások mentén pedig vágjuk be, így pont cikkekre tudjuk vágni! A legkevesebb kosszal és lé-veszteséggel így juthatunk az ízletes vörös gyümölcshússal körbevett magokhoz. Remélem így mindenki számára érthető!
A gyümölcs számos különlegesen erős antioxidánst tartalmaz. A gránátalmalé antoxidáns kapacitása nagyobb, mint mondjuk a vörösboré, szőlőléé, zöld teáé, áfonya léé, de még az acai bogyók levénél is
A gránátalma rákellenes hatását több fronton is igazolták. Bizonyítottan angiogenezis gátló hatású. Ez azt jelenti, hogy az ér-újdonképződést gátolja, tehát a daganatszövetnek nem lesz jó ér-, és vérellátása. Ami így kevésbé jut tápanyaghoz, nem nő olyan mértékben, mint a gyümölcs fogyasztása nélkül. Azon ritka élelmiszerek egyike (még a gomba ilyen), amelyek természetes aromatáz inhibitort tartalmaznak. Ez azt jelenti, hogy gátolja az ösztrogéntermelést, ami pedig csökkentheti a mellrák kockázatát. Két tanulmány is azt mutatta, hogy prosztatarák kezelését követően fogyasztott gránátalmalé, vagy gránátalma tartalmú étrend-kiegészítő használata mellett a rák indikátorának tartott Prosztata Specifikus Antigén - PSA- emelkedése jelentősen lassult.
Véd a szívbetegségek kialakulásától is! A benne található fitokémiai anyagok csökkentik az LDL oxidációt (ez a „rossz” koleszterin, ami az ateroszklerotikus plakkok kialakulásáért is felelős). Egy vizsgálat kimutatta, hogy meglévő ateroszklerotikusplakkal rendelkezők közül, akik egy éven keresztül napi 30 ml gránátalma levet ittak a plakk mérete 30 %-kal csökkent, míg a gránátalmát nem ivóké 9 %-kal nőtt. Fitokémiai anyagai csökkentik továbbá a vérnyomást is, így elmondható, hogy a szív-és érrendszeri betegségek ellen is kiváló természetes szer.
Segíti az agyi funkciókat, támogatja a memóriát! A koronáriabypass és szívbillentyű műtéteket követő memóriafunkció zavarokat különböző gránátalma-tartalmú étrend kiegészítőkkel sikerült megelőzni. Enyhe memóriafunkció zavarokkal küzdők között végzett vizsgálatban, a napi rendszerességgel gránátalma levet ivók később jobban teljesítettek memóriateszteken. Illetve a funkcionális MR-vizsgálatok is megnövekedett agyi aktivitást regisztráltak.
És a sok tudományos érv mellett a szubjektív, de talán legfontosabb érv a fogyasztása mellett, az az, hogy nagyon finom. Aki még nem próbálta, mindenképp adjon neki egy esélyt!
Naptej kisokos

A naptej nem csupán a strandon hasznos – egész évben érdemes odafigyelni a fényvédelemre. Tudod, mit jelent az SPF, hogyan kell helyesen alkalmazni a naptejet, és milyen típust válassz a bőrtípusodhoz? Ebben a cikkben minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk, hogy biztonságosan élvezhesd a napsütést.
Miért érint egyre több fiatalt a frontérzékenység?

A klímaváltozás hatásai egyre több területen érezhetők, és az időjárási frontokhoz kapcsolódó panaszok – amelyek korábban főként az idősebb generációkat érintették – egyre gyakrabban jelennek meg már fiatalabb korban is. Melyek ezek a tényezők, és milyen panaszokat okozhatnak?
Fogászati kisokos

Fontos tisztáznunk, hogy a fog ápolásának a célja, hogy megvédjük fogainkat a különböző betegségektől, emellett szép és ápolt fogaink legyenek. Amit otthon tehetünk ennek érdekében az a megfelelően végzett, rendszeres fogmosás, szájvízhasználat, fogorvosi kontrollvizsgálat.
Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.
Az ülés új dohányzás? Az ülőmunka rejtett veszélyei és a megoldások

A modern életmód – amelyet laptopok, e-mailek és véget nem érő Zoom-hívások, értekezletek bűvöletében élünk lassan, de biztosan átalakítja testünket és ezáltal az egészségünket is. Nem épp a legjobb irányba.