Tiszta konyha - rendes ház
- Dátum: 2018.01.31., 14:23
- Martinka Dia
- anya, átmos, átrendez, berendez, bögrék, csillog, ecet, élelmiszer, elolt, enni, étel, fagyasztó, felmos, felújít, felület, fényes, főzés, fűszerek, gyönyörű, hűtő, hűtőszekrény, karácsonyi vacsora, kávéfőző, kenyérpirító, kerámiaedény, kialakít, kisgyermek, konyhapult, konyharuha, kosár, lábas, lefolyik, makulátlan, mikró, morzsa, mosogató, mosogatószivacs, munkalap, Murphy, polc, ragyogó, rendezni, rendszerez, serpenyő, só, sütés, sütő, szakácskönyv, szekrény, szellőztet, szemeteskuka, szendvicssütő, szétszóródik, tanács, tároló, tea, tiszta, törlés, turmixgép, tűzhely
Ragyogóan tiszta. Csak úgy csillog a munkalap. Fényesre törölve a szekrény, letisztítva a tűzhely, makulátlan a hűtő és egy morzsa sincs az étkezőasztalon, természetesen a padlót is felmostam és most szárad. Körülbelül ez az a 3 perc, amíg élvezem konyhám reklámba illő tisztaságát. Ha egy gyönyörű konyhát látok, mindig arra gondolok, az itt lakók vajon mindig rendelnek, étteremben esznek? Vagy esznek egyáltalán? Pedig a konyha tisztán tartása bizony fontos feladat.
Nem hivatkozom a két kisgyermekemre, nélkülük is katasztrófa övezetté tudom varázsolni a tűzhely és környékét rövid időn belül, pláne, mert sietek, kapkodok, kiborul, lefolyik, szétszórom. Különleges tehetségem van a legkisebb lábasban főzni az ételt és reménykedni, hogy épp nem fog kifutni. Pedig ki fog! Ma a konyharuhát égettem el, de szakszerűen eloltottam, dicsekedve ezzel az épp szolgálatban lévő tűzoltó férjemnek. Hiába, a konyha veszélyes üzem. Lássunk néhány hasznos tanácsot!

A konyha praktikus elrendezése
Mielőtt felújítjuk, vagy átrendezzük, berendezzük konyhánkat, érdemes átgondolni, mit használunk gyakran. Mi az, ami azonnal elérhető kell, hogy legyen, s mi tehetünk a felsőbb polcokra. Mikor pár éve elkészült a frissen felújított konyhám és én fantasztikusan berendeztem, akkor anyu átjött és csak annyit mondott: "Nagyon szép, de (utálom ezt a szót) nem praktikus!".
Megsértődtem, majd két főzés alkalmával beláttam, hogy a só és a fűszerek vannak a legtávolabb helyen, pedig a tűzhely közeli polcokon a helye. Hiába mutatós a kerámiaedény, ha azt csupán évente kétszer használom, akkor nem feltétlen kell kitenni és más elől foglalni a polcot, csak mert szép és trendi. Mivel vannak más, napi szinten használatos edényeim. A serpenyőknek is jó, ha a tűzhely közelében vannak. Én egy szekrénybe tettem őket a mosogató alá, szögre akasztva mindegyiket. A fűszereket kosarakba rendeztem. A szakácskönyveket egy - szerintem nagyon mutatós- újságtartó ládába rendszereztem. A gyümölcsöket a fűtőtestektől messzebb tárolom. A teás és kávésbögrék akasztókon lógnak a falon. A csatos tárolóedények pedig nemcsak praktikusak, de mutatósak is.
Ha diétázunk, akkor pláne elengedhetetlen a tiszta és átlátható konyha, a megfelelően tárolt élelmiszerek, a felcímkézett tárolóedények, a közeli szavatosságú ételek szem előtt tárolása.
A rendezett és tiszta konyha egyik feltétele, hogy nem tartok semmit a konyhapulton. A kenyérpirító, turmixgép és szendvicssütő megnehezíti a pult tisztán tartását, egyedül a kávéfőző van a munkafelületen. A szemeteskuka a mosogató alatt van a legjobb helyen, nem látszódik.
A konyha tisztítása természetesen
A szemetet gyakran kell üríteni, mert egy idő után kellemetlen szagokat áraszt. A vízkő eltávolítására használjunk ecetet, kiválóan tisztít. Valahol olvastam, hogy a mosogatószivacsot könnyen fertőtleníthetjük, ha egy percre vízzel teli edénybe majd mikróba tesszük, így elpusztulnak tőle a kórokozók. (Mikrózás után vigyázzunk, nehogy megégessük vele a kezünket!)

A hűtőszekrényt és a fagyasztó belsejét is érdemes ecetes vízzel átmosni, majd szárazra törölni és ez legalább remek alkalom a láda alján lévő ételek felkutatására, majd gyors kiolvasztására és elfogyasztására, hogy frissebb élelmiszerekkel tölthessük fel újra a rekeszeket. Szokásom néha néhány órára kinyitni a szekrényeket, s átszellőztetni őket.
Ha minden tökéletes, mégis beüt a krach…
Anyukám mindig azt mondja: "Aki főz, azzal bármi megtörténik!". Szerintem, ha megtörténhet, akkor tuti meg is fog, ismerjük Murhpy-t. Mindenre úgysem lehet felkészülni. Nálam legutóbb szenteste lett zárlatos a két éves sütőm, benne a karácsonyi vacsorának szánt precízen előkészített és bepácolt karácsonyi kacsával, a sok készülődésemmel és egy csomó energiámmal. Az egyik madár így a sütőben várakozott nyersen, a másik "liba" mellette bőgött. "Ez Murphy!" - jegyezte meg a férjem.
Még szerencse, hogy az ilyen balszerencsés háziasszonyoknak, a szomszédban lakik az anyukája, aki átengedi a sütőjét néhány órára, hogy megmentse a szentesti menüt.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
A mikulásvirág varázsa – gondozás, érdekességek és tippek az ünnepi kedvencről
A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) a karácsony egyik legnépszerűbb szobanövénye, amely a tél ünnepi hangulatát szinte bármilyen otthonba képes becsempészni.
Téli közlekedés: közös felelősség az utakon
A tél minden évben új kihívásokat tartogat az autósok számára. A hirtelen lehűlés, a csúszós utak, a korai sötétedés és a kiszámíthatatlan csapadék mind olyan tényezők, amelyekhez tudatosan és felkészülten kell alkalmazkodni. A biztonságos téli közlekedés nemcsak technikai kérdés, hanem szemléletbeli felkészültség is: minden járművezetőnek tisztában kell lennie a téli vezetés szabályaival és saját felelősségével.
A téli madáretetés aranyszabályai – hogyan segítsünk felelősen?
A madáretetés sokak számára kedves téli tevékenység, hiszen különleges élmény testközelből figyelni a kertünkbe vagy erkélyünkre látogató énekesmadarakat. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy az etetésnek megvannak a maga írott és íratlan szabályai, amelyek betartása nélkül többet árthatunk, mint használunk.
Tradíció vagy környezettudatosság?
A karácsonyi készülődés sokak számára már az advent első napjaiban elkezdődik, és ilyenkor nemcsak az ünnepi menü, hanem a karácsonyfa és a dekorációk kérdése is előtérbe kerül. Egyre többen próbálnak tudatosabban dönteni arról, hogy igazi vagy műfenyő kerüljön az otthonukba, és hogyan lehet az ünnepeket kevesebb hulladékkal megélni. A környezettudatosság ma már nem elvesz az ünnep varázsából – épp ellenkezőleg, új hagyományokat és személyesebb megoldásokat teremt.