Menü

Tiszta konyha - rendes ház

Ragyogóan tiszta. Csak úgy csillog a munkalap. Fényesre törölve a szekrény, letisztítva a tűzhely, makulátlan a hűtő és egy morzsa sincs az étkezőasztalon, természetesen a padlót is felmostam és most szárad. Körülbelül ez az a 3 perc, amíg élvezem konyhám reklámba illő tisztaságát. Ha egy gyönyörű konyhát látok, mindig arra gondolok, az itt lakók vajon mindig rendelnek, étteremben esznek? Vagy esznek egyáltalán? Pedig a konyha tisztán tartása bizony fontos feladat.

Nem hivatkozom a két kisgyermekemre, nélkülük is katasztrófa övezetté tudom varázsolni a tűzhely és környékét rövid időn belül, pláne, mert sietek, kapkodok, kiborul, lefolyik, szétszórom. Különleges tehetségem van a legkisebb lábasban főzni az ételt és reménykedni, hogy épp nem fog kifutni. Pedig ki fog! Ma a konyharuhát égettem el, de szakszerűen eloltottam, dicsekedve ezzel az épp szolgálatban lévő tűzoltó férjemnek. Hiába, a konyha veszélyes üzem. Lássunk néhány hasznos tanácsot!

A konyha praktikus elrendezése

Mielőtt felújítjuk, vagy átrendezzük, berendezzük konyhánkat, érdemes átgondolni, mit használunk gyakran. Mi az, ami azonnal elérhető kell, hogy legyen, s mi tehetünk a felsőbb polcokra. Mikor pár éve elkészült a frissen felújított konyhám és én fantasztikusan berendeztem, akkor anyu átjött és csak annyit mondott: "Nagyon szép, de (utálom ezt a szót) nem praktikus!".

Megsértődtem, majd két főzés alkalmával beláttam, hogy a só és a fűszerek vannak a legtávolabb helyen, pedig a tűzhely közeli polcokon a helye. Hiába mutatós a kerámiaedény, ha azt csupán évente kétszer használom, akkor nem feltétlen kell kitenni és más elől foglalni a polcot, csak mert szép és trendi. Mivel vannak más, napi szinten használatos edényeim. A serpenyőknek is jó, ha a tűzhely közelében vannak. Én egy szekrénybe tettem őket a mosogató alá, szögre akasztva mindegyiket. A fűszereket kosarakba rendeztem. A szakácskönyveket egy - szerintem nagyon mutatós- újságtartó ládába rendszereztem. A gyümölcsöket a fűtőtestektől messzebb tárolom. A teás és kávésbögrék akasztókon lógnak a falon. A csatos tárolóedények pedig nemcsak praktikusak, de mutatósak is.

Ha diétázunk, akkor pláne elengedhetetlen a tiszta és átlátható konyha, a megfelelően tárolt élelmiszerek, a felcímkézett tárolóedények, a közeli szavatosságú ételek szem előtt tárolása.

A rendezett és tiszta konyha egyik feltétele, hogy nem tartok semmit a konyhapulton. A kenyérpirító, turmixgép és szendvicssütő megnehezíti a pult tisztán tartását, egyedül a kávéfőző van a munkafelületen. A szemeteskuka a mosogató alatt van a legjobb helyen, nem látszódik.

A konyha tisztítása természetesen

A szemetet gyakran kell üríteni, mert egy idő után kellemetlen szagokat áraszt. A vízkő eltávolítására használjunk ecetet, kiválóan tisztít. Valahol olvastam, hogy a mosogatószivacsot könnyen fertőtleníthetjük, ha egy percre vízzel teli edénybe majd mikróba tesszük, így elpusztulnak tőle a kórokozók. (Mikrózás után vigyázzunk, nehogy megégessük vele a kezünket!)

A hűtőszekrényt és a fagyasztó belsejét is érdemes ecetes vízzel átmosni, majd szárazra törölni és ez legalább remek alkalom a láda alján lévő ételek felkutatására, majd gyors kiolvasztására és elfogyasztására, hogy frissebb élelmiszerekkel tölthessük fel újra a rekeszeket. Szokásom néha néhány órára kinyitni a szekrényeket, s átszellőztetni őket.

Ha minden tökéletes, mégis beüt a krach…

Anyukám mindig azt mondja: "Aki főz, azzal bármi megtörténik!". Szerintem, ha megtörténhet, akkor tuti meg is fog, ismerjük Murhpy-t. Mindenre úgysem lehet felkészülni. Nálam legutóbb szenteste lett zárlatos a két éves sütőm, benne a karácsonyi vacsorának szánt precízen előkészített és bepácolt karácsonyi kacsával, a sok készülődésemmel és egy csomó energiámmal. Az egyik madár így a sütőben várakozott nyersen, a másik "liba" mellette bőgött. "Ez Murphy!" - jegyezte meg a férjem.

Még szerencse, hogy az ilyen balszerencsés háziasszonyoknak, a szomszédban lakik az anyukája, aki átengedi a sütőjét néhány órára, hogy megmentse a szentesti menüt.

„Me-time” mini szokások – 10 perces énidő, ami csodákra képes

A mindennapok rohanásában olyan könnyen elfelejtjük, hogy mi is emberek vagyunk, nem csak feladatokat teljesítő gépek. Pedig néha elég 10 perc énidő, és mintha újraindítanánk a lelkünket.

Budapest rejtett kincsei

A fővárost sokan Európa egyik legszebb településeként ismerik. A legtöbb magyar számára is van egyfajta sajátos érzése a frekventált részeknek. A Parlament, a Lánchíd vagy a Halászbástya képei sorra bejárják az Instagramot és a Facebookot. Azonban mi van a kevésbé ismert helyekkel? Ugyanis a metropolisz tele van félreeső szegletekkel, elfeledett történetekkel és olyan zugokkal, amelyeket még az itt élők közül sem mindenki ismer.

Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.

Autó helyett bicikli és séta – új szemléletet hoz a Mobilitási Hét

A lakóhelyemen működő sportegyesület idén is aktívan bekapcsolódott az Európai Mobilitási Hét programsorozatába, amelyet szeptember 16. és 22. között rendeznek meg szerte Európában. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetbarát, fenntartható közlekedési formákra – így természetesen a kerékpározásra is.

Az olvasás világnapját ünnepeljük!

Az UNESCO 1965-ben hirdette meg az Olvasás világnapját, felismerve, hogy a tanulás, a fejlődés és a társadalmi részvétel alapja az olvasni tudás. Az olvasás nemcsak tudást, hanem élményt is ad: történeteket, kultúrákat és emberi sorsokat tár fel, miközben fejleszti a kritikus gondolkodást és a kreativitást.