Menü

Banánt minden étkezéshez!

A banán közkedvelt gyümölcs édessége és könnyen beszerezhetősége miatt. Bár az itthoni klíma nem kedvezne a termesztésnek, így is kézhez kaphatjuk a boltok vagy a piacok polcairól. Szezonban pedig még az ára is igen jutányos. Laktat és magas szénhidráttartalmának köszönhetően sok energiát is nyújt a mindennapok nehézségéhez, magas rosttartalma pedig az emésztés könnyebbségének javára válik. Szintén sok káliumot és magnéziumot tartalmaz, mely jótékony hatással van a vérnyomásra és a szívműködésre. Igazi jolly joker. Ráadásul nem csak önmagában fogyaszthatjuk, hanem különböző metódusokkal komplett étkezéseket is kreálhatunk. Erre hozta néhány szuper receptet, melyek kipróbálása mindenképp megéri.

Reggeli: Zabkása banánnal és dióval

Szuper energia dús napindító lehet a zabkásánk, ha néhány szelet banánt beleszelünk, sőt, akár szárított banánnal is feldobhatjuk az unalmas reggeleket. Érdemes dióreszelékkel is megszórni, amely intenzívebb ízt ad a mixnek. A zabkása alapja egyébként, hogy kb. egy bögre zabhoz dupla ennyi folyadékot adunk, mely lehet víz, vagy tej. Fontos, hogy bármivel is öntsük fel, az meleg legyen, de semmiképp sem forró vagy forrásban lévő! Ha még meleg, és hozzáadjuk a banánt, akkor érdemes a gyümölcsöt egy villával szétnyomkodni, így növelve a banános ízt.

Tízórai: Gyümölcs saláta

Mindent bele, amit csak szeretünk. Alma, narancs és banán lehet az alapja, melyhez olyan citrusokat és kiegészítő gyümölcsöket tehetünk, amilyet csak szeretünk. Érdemesebb azért a szilárdabb alapú gyümölcsöket részesíteni előnyben, főleg abban az esetben, ha magunkkal is visszük táskában a munkahelyre vagy az iskolába. Ráadásul aszalt gyümölcsökkel, magvakkal is tarkíthatjuk a salátát, mely ízek keveredve feldobhatják a délelőttöt.

Ebédre: A gyors és egészséges banánpalacsinta

Bár személyenként külön adaggal kell számolnunk, a klasszikus és igazi banánpalacsinta csupán három összetevőből áll: egy banánból, két tojásból, és a sütéshez szükséges zsiradékból. Fontos, hogy a banánt jól széttörjük villával, mielőtt a habosra kevert tojásokhoz hozzáadjuk. Vastagabb, amolyan amerikai palacsinta típusúra süssük, és percek alatt meg is van a laktató ebéd. Természetesen az alaprecepthez bármit hozzá lehet keverni, fahéjat, mazsolát vagy akár étcsokoládét is, lényeg, hogy kevés mosatlannal és idővel alkossunk egy jó kis banános ebédet.

Uzsonna: A banán turmix

Ha valaki mégsem rendelkezik turmixgéppel, az is könnyen készíthet magának banánturmixot, csupán egy lecsukható üvegre van szüksége. A banánt érdemes jól összetörni, majd enyhén langyos tejhez hozzáadni. 1 banánhoz kb. 2dl tej szükséges. Mindezt öntsük egy jól zárható üvegbe (akár befőttesüveg is megfelel a célnak), és jó sokáig rázzuk fel-alá, hogy a tej habossága valamint a banán minél jobban összekeveredjen és besűrűsödjön. Azt már talán mondanom sem kell, hogy naranccsal és egyéb lágyabb, pépesíthető gyümölccsel is érdemes keverni a turmixunkat.

Vacsora: Sült banán – akár sósan is!

Két típusú ember létezik: aki csakis és kizárólag sós ételre tud gondolni a vacsora szó elhangzása esetén és van, akinek az édes sem okoz problémát. Tény, a banánt sósan elkészíteni kissé időigényesebb abban az esetben, ha ízletesre is szeretnék készíteni – márpedig ki nem enne jót a nap végén?! A sült banán elkészítéséhez egyébként előnyös még kissé zöld, még kevésbé ért banánt használni. A serpenyőben felolvasztott 20dkg vajhoz adjunk egy fej apróra vágott vöröshagymát és egy gerezd fokhagymát is, majd miután ez megpirult, fél darab citromlevével és sóval ízesítsük. Adjunk hozzá két csapott evőkanál kókuszreszeléket, majd a félbevágott banánszeleteket is, melyeket alacsony lángon kb. 15 perc alatt barnára kell sütni. A kókuszreszeléktől vékony, ropogós bundát kap az így sült banán, amely mártással tálalva teljes értékű vacsorává válhat.

Bármelyiket is próbálod ki, bármelyiket is egészíted ki a saját ízléseddel, jó étvágyat hozzá!

A véradás fontossága

A véradás önmagában is egy szép gesztus, hiszen segíthetünk másoknak megfelelő vércsoporthoz jutni, baleseteknél is fontos, hogy gyorsan elérhető legyen az adott típusú vér, de magunknak is jót teszünk azzal, ha rendszeresen járunk vért adni.

Facebook függőség

Napjaink egyre nagyobb részét teszi ki a közösségi médiával töltött idő. Ez vajon áldás, vagy átok? A facebook, a legkedveltebb közösségi platform használata szinte már mindenki napi rutinjához tartozik, azonban mégis ritkán hallunk arról, hogy ez függőség volna.

Kultúra a koronavírus alatt

Koronavírus előtt sokan jártak moziba, színházba, könyvtárba és egyéb olyan helyekre, ahol egy kis kultúrát tudott magába szívni az ember. Sajnos egyre jobban eléri az emberek ingerküszöbét az, hogy nincsenek nyitva üzletek, szórakozóhelyek és persze azok az intézmények, amelyek a kultúráért felelősek.

A tavaszi fáradtság okai és megelőzése

Tavasszal éreznünk kellene, hogy ébred a természet és mi is töltődünk fel energiával, de ebben az időszakban sokan levertségről, fáradtságról és állandó lehangoltságról beszélnek. Ezt az általában rövid időszakot tavaszi fáradtságnak nevezik. Azonban ez nem betegség és nem is komoly probléma, ez egy természetes reakciója a szervezetnek, mikor a téli időszak után folyamatosan alkalmazkodik a tavaszi viszonyokhoz.

Albérlet vagy kollégium?

Olyan dilemma ez amivel minden egyetemista, egyes esetekben már középiskolás találkozik. A felvételi utáni napokban elindul a nagy albérlet vagy kollégium vadászat, azonban érdemes kicsit előre gondolkodni és felmérni, hogy melyik városban melyik lehetőségek érik meg a legjobban.