Banánt minden étkezéshez!
- Dátum: 2018.02.23., 20:32
- banán, citrus, ebéd, édes, édesség, étel, étkezés, gyümölcs, recept, reggeli, sós, tízórai, trópusi, turmix, uzsonna, vacsora, zabkása
A banán közkedvelt gyümölcs édessége és könnyen beszerezhetősége miatt. Bár az itthoni klíma nem kedvezne a termesztésnek, így is kézhez kaphatjuk a boltok vagy a piacok polcairól. Szezonban pedig még az ára is igen jutányos. Laktat és magas szénhidráttartalmának köszönhetően sok energiát is nyújt a mindennapok nehézségéhez, magas rosttartalma pedig az emésztés könnyebbségének javára válik. Szintén sok káliumot és magnéziumot tartalmaz, mely jótékony hatással van a vérnyomásra és a szívműködésre. Igazi jolly joker. Ráadásul nem csak önmagában fogyaszthatjuk, hanem különböző metódusokkal komplett étkezéseket is kreálhatunk. Erre hozta néhány szuper receptet, melyek kipróbálása mindenképp megéri.
Reggeli: Zabkása banánnal és dióval
Szuper energia dús napindító lehet a zabkásánk, ha néhány szelet banánt beleszelünk, sőt, akár szárított banánnal is feldobhatjuk az unalmas reggeleket. Érdemes dióreszelékkel is megszórni, amely intenzívebb ízt ad a mixnek. A zabkása alapja egyébként, hogy kb. egy bögre zabhoz dupla ennyi folyadékot adunk, mely lehet víz, vagy tej. Fontos, hogy bármivel is öntsük fel, az meleg legyen, de semmiképp sem forró vagy forrásban lévő! Ha még meleg, és hozzáadjuk a banánt, akkor érdemes a gyümölcsöt egy villával szétnyomkodni, így növelve a banános ízt.

Tízórai: Gyümölcs saláta
Mindent bele, amit csak szeretünk. Alma, narancs és banán lehet az alapja, melyhez olyan citrusokat és kiegészítő gyümölcsöket tehetünk, amilyet csak szeretünk. Érdemesebb azért a szilárdabb alapú gyümölcsöket részesíteni előnyben, főleg abban az esetben, ha magunkkal is visszük táskában a munkahelyre vagy az iskolába. Ráadásul aszalt gyümölcsökkel, magvakkal is tarkíthatjuk a salátát, mely ízek keveredve feldobhatják a délelőttöt.
Ebédre: A gyors és egészséges banánpalacsinta
Bár személyenként külön adaggal kell számolnunk, a klasszikus és igazi banánpalacsinta csupán három összetevőből áll: egy banánból, két tojásból, és a sütéshez szükséges zsiradékból. Fontos, hogy a banánt jól széttörjük villával, mielőtt a habosra kevert tojásokhoz hozzáadjuk. Vastagabb, amolyan amerikai palacsinta típusúra süssük, és percek alatt meg is van a laktató ebéd. Természetesen az alaprecepthez bármit hozzá lehet keverni, fahéjat, mazsolát vagy akár étcsokoládét is, lényeg, hogy kevés mosatlannal és idővel alkossunk egy jó kis banános ebédet.
Uzsonna: A banán turmix
Ha valaki mégsem rendelkezik turmixgéppel, az is könnyen készíthet magának banánturmixot, csupán egy lecsukható üvegre van szüksége. A banánt érdemes jól összetörni, majd enyhén langyos tejhez hozzáadni. 1 banánhoz kb. 2dl tej szükséges. Mindezt öntsük egy jól zárható üvegbe (akár befőttesüveg is megfelel a célnak), és jó sokáig rázzuk fel-alá, hogy a tej habossága valamint a banán minél jobban összekeveredjen és besűrűsödjön. Azt már talán mondanom sem kell, hogy naranccsal és egyéb lágyabb, pépesíthető gyümölccsel is érdemes keverni a turmixunkat.

Vacsora: Sült banán – akár sósan is!
Két típusú ember létezik: aki csakis és kizárólag sós ételre tud gondolni a vacsora szó elhangzása esetén és van, akinek az édes sem okoz problémát. Tény, a banánt sósan elkészíteni kissé időigényesebb abban az esetben, ha ízletesre is szeretnék készíteni – márpedig ki nem enne jót a nap végén?! A sült banán elkészítéséhez egyébként előnyös még kissé zöld, még kevésbé ért banánt használni. A serpenyőben felolvasztott 20dkg vajhoz adjunk egy fej apróra vágott vöröshagymát és egy gerezd fokhagymát is, majd miután ez megpirult, fél darab citromlevével és sóval ízesítsük. Adjunk hozzá két csapott evőkanál kókuszreszeléket, majd a félbevágott banánszeleteket is, melyeket alacsony lángon kb. 15 perc alatt barnára kell sütni. A kókuszreszeléktől vékony, ropogós bundát kap az így sült banán, amely mártással tálalva teljes értékű vacsorává válhat.
Bármelyiket is próbálod ki, bármelyiket is egészíted ki a saját ízléseddel, jó étvágyat hozzá!
Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk
A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Téli közlekedés: közös felelősség az utakon
A tél minden évben új kihívásokat tartogat az autósok számára. A hirtelen lehűlés, a csúszós utak, a korai sötétedés és a kiszámíthatatlan csapadék mind olyan tényezők, amelyekhez tudatosan és felkészülten kell alkalmazkodni. A biztonságos téli közlekedés nemcsak technikai kérdés, hanem szemléletbeli felkészültség is: minden járművezetőnek tisztában kell lennie a téli vezetés szabályaival és saját felelősségével.
A téli madáretetés aranyszabályai – hogyan segítsünk felelősen?
A madáretetés sokak számára kedves téli tevékenység, hiszen különleges élmény testközelből figyelni a kertünkbe vagy erkélyünkre látogató énekesmadarakat. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy az etetésnek megvannak a maga írott és íratlan szabályai, amelyek betartása nélkül többet árthatunk, mint használunk.
Tradíció vagy környezettudatosság?
A karácsonyi készülődés sokak számára már az advent első napjaiban elkezdődik, és ilyenkor nemcsak az ünnepi menü, hanem a karácsonyfa és a dekorációk kérdése is előtérbe kerül. Egyre többen próbálnak tudatosabban dönteni arról, hogy igazi vagy műfenyő kerüljön az otthonukba, és hogyan lehet az ünnepeket kevesebb hulladékkal megélni. A környezettudatosság ma már nem elvesz az ünnep varázsából – épp ellenkezőleg, új hagyományokat és személyesebb megoldásokat teremt.