Menü

Városlista nélkül a hosszantartó köhögés és allergia ellen

Az influenza, a makacs vírusoknak köszönhetően elhúzódó tünetekkel, szövődményekkel járhat. Ha betegség után visszamarad, vagy vissza - visszatér a köhögés akár nekünk, akár a gyermekünknek, mindig érdemes tüdőgyógyász szakorvoshoz fordulni. Február végén, a mogyorófélék virágzásával az allergia szezon is elindul. Az allergia tünete is lehet azonban a köhögés. De honnan tudjuk, hogy pontosan mitől köhögünk, vagy mitől köhög a gyermekünk?

A Svábhegyi Gyermekgyógyintézet Országos Allergológiai és Pulmonológiai Központ gyermek és felnőtt pácienseket ellátó orvosainak rendelése TB támogatott vizsgálatokon, várólista nélkül gondozza a betegeket. Ami szükséges, az mindössze egy háziorvosi beutaló.

A Svábhegyi Gyermekgyógyintézet óbudai gyermekrendelőjében többnyire krónikus légúti betegeket (asztma, allergia) látnak el a gyermekgyógyászok, gyermek- allergológusok, az ország egész területéről.

Magyarország éghajlati viszonyának köszönhetően, szinte az év minden napján. A fűtési időszak beköszöntével a poratka allergia támad és februártól kezdődik a pollenidőszak a mogyoró korai virágzásával. A téli időszakkal együtt jár a vírusos betegségek szövődményeként fellépő, hosszan elhúzódó köhögéssel.Mindnél előbb ki kell deríteni a köhögés hátterében fennálló problémát és azt kezelni kell.

Az allergia szakrendeléseken a felső légúti tünetekkel a szakma specialistái fogalakoznak, így a kivizsgálás alapos, minden részletre kiterjedő, a diagnózis pontos és a kezelés személyre szabott.

Így alakulnak ezen az éghajlaton az allergiák jellemzői:

- tavasszal 4-12 hétig a fák, májustól 3-5 hónapon át a fűfélék,
- a nyár második felében és ősszel a gyomok: parlagfű, fekete üröm és csalánfélék allergénjei okozzák a gondot
- a meleg idő beálltával a kültéri penészgombák spóraszáma is emelkedik, amely koraőszig szintén magas marad.
- októbertől áprilisig tart a poratka allergia: a lakásokban a fűtéssel megteremtjük nemcsak magunk, de az atkák számára is az ideális körülményeket.

A Svábhegyi Gyermekgyógyintézet TB támogatott gyermek - és felnőtt rendeléseire akár holnapra is be lehet jelentkezni! Mivel ezek a rendelések beutaló kötelesek, a háziorvostól a beutalókat érdemes minél hamarabb elkérni. A következő TB támogatott rendeléseken nincs várólista – gyermekek számára: allergológia, gyermek-tüdőgyógyászat, laborvizsgálatok.
Felnőtt betegeik szintén VÁRÓLISTA NÉLKÜL allergológiai vizsgálatokra jelentkezhetnek be .

/Svábhegyi Gyermekgyógyintézet/

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.