Menü

Hazánk, a gyógyító vizek országa- Menjünk gyógyfürdőbe!

Kevesen tudják, még kevesebben becsülik meg, hogy egész Európában a Kárpát-medence a leggazdagabb termál- és gyógyvizekben. Az itt található gyógyvizek a terápiás területek száma és a hőfok szempontjából egyaránt kiemelkedőek. Szerintem bármelyik átlag magyar fel tud sorolni legalább négy gyógyfürdőt. A wellness-turizmus népszerűvé válása ismertebbé tette ezeket a fürdőket, de gyógyhatásuk kevésbé közismert. A balneoterápia szó a latin „balneum” (fürdő) szóból ered, és a víz minőségét, gyógyvíz létét használják ki a kezelés során. Ismeretes emellett a hidroterápia is, amihez nem szükséges gyógyvíz, ott a víz fizikai tulajdonságait használják ki, így a hőhatását, vagy a mechanikai hatását pl. egy vízmasszázs esetén.

A különféle gyógyvizek egyformának tűnhetnek, de az összetételük nagymértékben befolyásolja, hogy milyen betegségek, egészségügyi panaszok esetén lehetnek a leginkább hatékonyak. Sajnos, ettől függetlenül nem mindig egyszerű pontosan meghatározni, hogy kinek melyik a víz ajánlható. Egyrészt azért, mert két, azonos csoportba tartozó gyógyvíz hatása között is lehetnek eltérések, hiszen a vizek sok egyéb más összetevőt is tartalmaznak, amik befolyásolják az összhatást. Másrészt, ahogy mindig, itt is eljönnek az egyéni különbségek, érzékenységek. Sokszor előfordul, hogy két, egészen hasonló összetételű víz közül valaki egy egyiket jóval hatékonyabbnak érzi. Arról nem is beszélve, amikor valaki a gyógyvíz egyik összetevőjére allergiás. Ettől függetlenül azért nagy vonalakban hatékonyság szerint is lehet csoportosítani a gyógyvizeket.

Brómos-jódos gyógyvizek: reumatológiai megbetegedések, stresszes állapotok elmulasztása, alvászavarok, jódhiány, pajzsmirigy-alulműködés, gyulladásos betegségek. (Fellelhető :Cserkeszőlő, Csokonyavisonta, Debrecen, Hajdúszoboszló, Igal, Nyíregyháza-sóstófürdő, Zalakaros)

Kloridos, magas sótartalmú gyógyvizek: nőgyógyászati megbetegedések, bőrbetegségek. (Fellelhető: Cserkeszőlő, Orosháza-GyopárosfürdőKiskunmajsa, Hajdúszoboszló, Nyíregyháza-sóstófürdő, Sárvár, Szigetvár fürdőiben)

Kéntartalmú gyógyvizek: bőrgyógyászati betegségek (különösen pikkelysömör és ekcéma), ízületi problémák. ( Balf, Bogács, Budapest/ Lukács és Rudas fürdők/ Eger, Harkány, Mezőkövesd, Parád, Zalakaros fürdőiben)

Radioaktív (radonos) gyógyvizek: anyagcsere betegségek, hormonzavarok (pl. fokozza a pajzsmirigyműködést), reumatológiai betegségek, ivókúraként emésztőrendszeri betegségek. (viszonylag ritka előfordulású, hazánkban mégis 4 városban is találkozhatunk vele. (Bp./ Gellért, Rudas fürdők/ Eger, Hévíz, Miskolctapolca)

Szén-dioxid-tartalmú gyógyvizek: kardiológiai betegségek, magas vérnyomás, stressz oldás. (Balatonfüred)

Bizonyos krónikus betegségekre (pl. reumatológiai betegségekre) annyira elismert a gyógyvizek hatékonysága, hogy a kúrákat a TB is támogatja, ezért szakorvosi beutalóval , kisebb költséggel használhatjuk a fürdők szolgáltatását. A fürdőkben a fürdőorvosok vizsgálata előzi meg a szolgáltatás igénybevételét. Ő határozza meg az ajánlott fürdési időt, ezt ne lépjük túl. Alaphelyzetben is ki van függesztve egy ajánlott fürdőzési idő, de krónikus betegek esetében ennek betartása különösen fontos. Cukorbetegek ne járjanak gyakran, és fél óránál többet egyszerre ne tartózkodjanak a gyógyvizekben, mert egyébként is száraz, sérülékeny bőrük még szárazabbá, vékonyabbá, sérülékenyebbé válik.

A medical wellness az új trend, élvezzükmi is hazánk páratlan adottságait. A szteroidos fájdalomcsillapítás mellé, használjuk ki a mélyből feltörő vizeink természetes fájdalomcsillapító, gyógyító hatását.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.