Menü

Apa csak egy van!

„A világ tele van jó apákkal. Hogy miről ismerni fel őket? A jó apák azok, akik olyan rettenetesen hiányoznak, hogy távollétükben minden összeomlik. A jó apák azok, akik szeretnek, már jóval azelőtt, hogy megérkeznénk. A jó apák azok, akik keresésünkre indulnak, amikor nem leljük a hazavezető utat. Igen. A világ tele van jó apákkal. És a legjobbak azok, akik mellett életük párja jó anyának érezheti magát.”

/Született feleségek c. film/

Találó idézet, nagyon tetszik, igazán szép! Nagyon sokszor írok a dolgozó, háztartást vezető, gyereket nevelő szuperanyukák fáradhatatlan életviteléről, nos itt az ideje megemlíteni a csodálatos apukákat is!

Manapság az apaság fogalma is új értelmet nyert. Már nem csak arról van szó, hogy ők dolgoznak, eltartják a családot, ők a pénzkeresők, a nők pedig otthon főznek és gyereket nevelnek. Óriási változás, hogy (ahogy az anyukák is keményen jelen vannak a munkaerőpiacon és dolgoznak, az anyaság mellett) ugyanakkor az apukák ma már éppúgy részt vállalnak a családi életben és kiveszik a részüket a gyermeknevelésből, mint az anyukák. Kezdve azzal, hogy többen már a szülésnél is jelen vannak, segítenek, gondoskodnak.

Az apáknak is kulcsfontosságú szerepe van a családban. Megható látni apukákat, kezükben a kis újszülöttel, vagy a totyogó kisgyerkőcök után szaladgáló férfiakat a játszótéren, netán a nagyobb fiaikkal focizó édesapákat.

Sokan azt állítják, hogy a lányok, születésüktől fogva inkább apásak, a fiúk anyásak. Hogy ez vajon így van-e, nem tudom, döntse el mindenki maga. Az mindenesetre vitathatatlan, hogy egy apa szerepének nagy jelentősége van a lányok későbbi párválasztásában, a kisfiúk számára pedig az apa az elsődleges minta. Tőle lesik el a gyerekek, hogyan viselkedik egy férfi az élet különböző területein.

Az azonban biztos, hogy az apukák azok a fantasztikus személyek, akiknek ki lehet lakkozni a körmét, ha a kislányuk úgy szeretné. Bármilyen eltört játékot megjavítanak, a világ legjobb legóból készül várait is könnyen megépítik (és közben maguk is élvezik). Főznek is, ha szükséges és cumisüvegből is szívesen megetetik a picit. Az én férjem kivasal. Nem egyszer és nem kétszer. (Ha megkérem rá, mert amúgy magától - ha fellökné-, sem venné észre a ruhaszárítót, de ha kérem, kivasal és ez nagyon becsülendő).

Az apukák mosnak is, ha kell, igaz a pirosat mossák általában össze a fehérrel, de nem baj. A fiús apukák távirányítós autóval jönnek haza, majd órákig játszanak a fiaikkal. A lányos apukák babáznak a kislányukkal, de nem gond az sem, ha a Jégvarázs mesét kell kétszer egymás után megnézniük, vagy annak zenéjére táncolni kell.

Te mit írnál még ehhez a listához?

A pénzkeresés és a kemény munka mögött nekik is fontos a stabil és boldog háttér ország, ahova hazatérhetnek egy hosszú nap után és nekik is szükségük van arra, hogy részt vállaljanak a családi életből, gyermeknevelésből.

Remélem mindent leírtam, amit a férjem diktált. Fizetett hirdetést hallottak.

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.