Menü

Apa csak egy van!

„A világ tele van jó apákkal. Hogy miről ismerni fel őket? A jó apák azok, akik olyan rettenetesen hiányoznak, hogy távollétükben minden összeomlik. A jó apák azok, akik szeretnek, már jóval azelőtt, hogy megérkeznénk. A jó apák azok, akik keresésünkre indulnak, amikor nem leljük a hazavezető utat. Igen. A világ tele van jó apákkal. És a legjobbak azok, akik mellett életük párja jó anyának érezheti magát.”

/Született feleségek c. film/

Találó idézet, nagyon tetszik, igazán szép! Nagyon sokszor írok a dolgozó, háztartást vezető, gyereket nevelő szuperanyukák fáradhatatlan életviteléről, nos itt az ideje megemlíteni a csodálatos apukákat is!

Manapság az apaság fogalma is új értelmet nyert. Már nem csak arról van szó, hogy ők dolgoznak, eltartják a családot, ők a pénzkeresők, a nők pedig otthon főznek és gyereket nevelnek. Óriási változás, hogy (ahogy az anyukák is keményen jelen vannak a munkaerőpiacon és dolgoznak, az anyaság mellett) ugyanakkor az apukák ma már éppúgy részt vállalnak a családi életben és kiveszik a részüket a gyermeknevelésből, mint az anyukák. Kezdve azzal, hogy többen már a szülésnél is jelen vannak, segítenek, gondoskodnak.

Az apáknak is kulcsfontosságú szerepe van a családban. Megható látni apukákat, kezükben a kis újszülöttel, vagy a totyogó kisgyerkőcök után szaladgáló férfiakat a játszótéren, netán a nagyobb fiaikkal focizó édesapákat.

Sokan azt állítják, hogy a lányok, születésüktől fogva inkább apásak, a fiúk anyásak. Hogy ez vajon így van-e, nem tudom, döntse el mindenki maga. Az mindenesetre vitathatatlan, hogy egy apa szerepének nagy jelentősége van a lányok későbbi párválasztásában, a kisfiúk számára pedig az apa az elsődleges minta. Tőle lesik el a gyerekek, hogyan viselkedik egy férfi az élet különböző területein.

Az azonban biztos, hogy az apukák azok a fantasztikus személyek, akiknek ki lehet lakkozni a körmét, ha a kislányuk úgy szeretné. Bármilyen eltört játékot megjavítanak, a világ legjobb legóból készül várait is könnyen megépítik (és közben maguk is élvezik). Főznek is, ha szükséges és cumisüvegből is szívesen megetetik a picit. Az én férjem kivasal. Nem egyszer és nem kétszer. (Ha megkérem rá, mert amúgy magától - ha fellökné-, sem venné észre a ruhaszárítót, de ha kérem, kivasal és ez nagyon becsülendő).

Az apukák mosnak is, ha kell, igaz a pirosat mossák általában össze a fehérrel, de nem baj. A fiús apukák távirányítós autóval jönnek haza, majd órákig játszanak a fiaikkal. A lányos apukák babáznak a kislányukkal, de nem gond az sem, ha a Jégvarázs mesét kell kétszer egymás után megnézniük, vagy annak zenéjére táncolni kell.

Te mit írnál még ehhez a listához?

A pénzkeresés és a kemény munka mögött nekik is fontos a stabil és boldog háttér ország, ahova hazatérhetnek egy hosszú nap után és nekik is szükségük van arra, hogy részt vállaljanak a családi életből, gyermeknevelésből.

Remélem mindent leírtam, amit a férjem diktált. Fizetett hirdetést hallottak.

Nevelési módszerek, amelyek nem tesznek jót a gyermeknek

Minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének. Nem mindig tudatosítjuk azonban, hogy nem jó mindenáron a „legjobb“ szülőnek lenni, olyannak, aki gyermekének mindent megvásárol, amit az akar, vagy megoldja helyette a problémáit és akárhányszor leesik, mindig felveszi. Az ilyen módszerrel számos fontos leckétől fosztjuk meg gyermekünket, mellyel még gyerekkorában kellene megbirkóznia, amikor a következmények még nem fájnak annyira, mint felnőttkorban.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.

Nepotizmus, nepo babyk

Manapság a világ a hatalmak harcának színtere, legyen az országok között, országokon belüli megmérettetések, vagy akár a showbiznisz. Ennek egyik mozgatórugója a nem mindig etikus nepotizmus.

Unatkozik a gyerek

"Anya/Apa unatkozom!" - egy olyan mondat, amit szülőként gyakran hallunk. Azonban pszichológusok szerint nem is akkora baj, ha a gyermek unatkozik időnként. Többek között azok miatt az okok miatt sem, amelyről mai cikkünkben lesz szó.

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?