Menü

A nagyi örök

Kovászos uborka befőttes üvegekben, darálós süti, mézes krémes, fahéjas csiga, pozsonyi kifli, lekváros derelye, házi befőttek, friss sárgabaracklekvár, aranygaluska vaníliaöntettel, női szeszély, kókuszkocka, almás pite, kakaós-meggyes kalács, mindig a kis kockás konyharuhával letakarva a sparhelten.

Hiába a sok mindenmentes diéta és egészségtudatos életmód manapság, ha azt kérdezném, mi a kedvenc sütid, biztos vagyok benne, hogy a nagymama asztaláról válogatnál képzeletben, és gyermekkori finomságaid jutnának eszedbe.

Azt a sütid mondanád, amit csak a nagymama tudott úgy megsütni neked. Senki más nem! Az ő süteményeikben számtalan év tapasztalata és szeretete van. Ők nem számoltak kalóriát, nem tudták, mi az, hogy gluténmentes vagy vegán, nem ittak kókusztejet, nem mérték a szénhidráttartalmat. Viszont szeretettel főztek-sütöttek, s mi még melegen kanalaztuk a friss házi sárgabarack lekvárt, kilószám ettük a szilvalekvárral töltött hájas tésztájukat, a csörögefánkot, a hatlapost, a házi darás-meggyes rétest, a négerkockát, talán még kezet sem mostunk előtte, hanem szaladtunk vissza játszani.

Nagymamáim sütijeinek ízét, a mai napig a számban érzem.

Sajnos nemrég elvesztettem a nagyszüleimet, már csak egyetlen nagymamám él, ő viszont nagyon jól főz, igazi falusi konyhát vezet. Bevallom, amikor hozzá indulunk, rendszeresen készítek fehérjeturmixot magamnak és dobozolok diétás sütit. Megtervezem a napom, az adagokat, a kalóriát, hogy ne csábuljak el a hagyományos finomságokra. Viszont még sohasem fordult elő, hogy kivettem volna a szatyromból ezeket a vackokat. Múltkor méteres kalácsot és almás pitét sütött.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.