Menü

Napszemüveg kisokos

Amikor közeledik a nyár, a vásárlók megrohamozzák a boltokat, és a legmegfelelőbb napszemüveget keresik maguknak. Viszont csak a kinézetét veszik figyelembe, a védelmi funkcióját nem. Pedig a szakértők minden évben felhívják a figyelmet a káros napsugarak elleni védekezésre. Ilyenkor elsősorban a bőrünk kerül előtérbe, melyet naptejjel óvhatunk, a fejünket egy kalappal, vagy kendővel védjük, a szemünket pedig napszemüveggel óvhatjuk. De mi alapján vásároljunk napszemüveget? Milyen szempontokat kell figyelembe venni?

Milyen védelmet nyújt a napszemüveg?

A káros UV sugarak az ózonréteg vékonyodásával, szinte akadály nélkül juthatnak el a szemünkhöz, melynek következménye a kötőhártya-gyulladás, szaruhártya- és ideghártya-sérülések lehetnek. De egyes orvosok a lencsehomály, vagy szürke hályog kialakulását is ennek a ténynek tulajdonítják. Sokan csak akkor viselnek napszemüveget, ha verőfényes napsütés van, viszont ha beborul az ég, akkor leveszik a kiegészítőt. Ez örök hiba, mivel a káros sugarak a felhős égnél is lejutnak a földszínre, így ajánlott a szemüveg viselése ekkor is.

Védelem, szín és forma

Figyeljünk arra, hogy a vásárolt szemüveg „CE” (Conform Europe) jelzéssel legyen ellátva, hiszen ez jelenti azt, hogy átesett a megfelelő vizsgálatokon és megfelelt az európai előírásoknak. De azt tudnunk kell, hogy ezeken a vizsgálatokon nem minden szemüveg esik át, hiszen nincs az a bizottság, amely minden jelzéssel ellátott szemüveget egyesével végignézne. Illetve ez még nem jelenti azt, hogy véd az UV sugarak ellen. Ha teljeskörű védelmet szeretnénk, akkor optikussal vizsgáltassuk meg a szemüveget és keressük az UV 400 feliratot, ugyanis ez jelzi a sugarak elleni nagyfokú védelmet.

A napszemüvegnek sérülésmentesnek kell lennie, nem torzíthat, és nem lehet prizmahatás sem. A színe és árnyalata igazából mindegy, hiszen a lencse anyagában található az a speciális réteg, mely megszűri a napsugarakat. Illetve, a modern világban már az ember választhat fényre sötétedő napszemüveget is, mely minden helyzetben az ideális sötétséget biztosítja. De ha nagyon figyelni akarunk a tökéletességre és a védelemre, akkor figyelembe kell venni azt, hogy minél nagyobb a fény erőssége, annál sötétebb lencsére lesz szükségünk.

A polarizált lencse, a lencsék egyik speciális változata. Ezek megszűrik és szétválasztják a sugarakat, így kivédik a zavaró fényvisszaverődést, csillogást, a vakító fényt, ezáltal pedig megszüntetik az irritációt és a hunyorgást. Ám ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy az UV sugarak ellen is védelmet nyújt!

Formában ügyeljünk arra, hogy ne legyen kicsi és kerek, hiszen oldalról is bejuthatnak a káros sugarak, így nem védenek kellőképpen, de ügyeljünk arra is, hogy ne legyen túl nagy. Ha a szemöldökünk környékén van a keret széle és kellőképpen széles, akkor az lesz a legmegfelelőbb számunkra.

Stílus

Ezek mellett fontos még az is, hogy a szemüveg passzoljon az arcformánkhoz, életkorunkhoz, stílusunkhoz és mindezek felett: jól érezzük benne magunkat. Gyakran vásárolunk olyan terméket, amely divatos, viszont cseppet sem illik a mi személyiségünkhöz és nem egy praktikus darab. Ezeket csak a divatkövetés miatt vásároljuk meg.

Fontos az, hogy inkább áldozzunk egy drágább darabra, amely minden kritériumnak megfelel, mint inkább egy gyenge anyagból készült, olcsóbb termékre, amely már a kétszázadik trendi darabunk lenne. Azon kívül, hogy látszik rajta a csapnivaló minőség, és semmi védelmet nem nyújt, emellett károsíthatja a szemünket.

Ha végül eldöntöttük, hogy egy drágább termék mellett voksolunk, akkor gyakran követjük el azt a hibát, hogy azt mondjuk: „Ha drága akkor biztos jó és a legtrendibb darabot kiválasztom, hiába kényelmetlen és röhejesen nézek ki benne. De ez a menő.”. Na, most ezt felejtsük el! Válasszunk kényelmes, ránk passzoló darabot, mely védelmet is nyújt. Mert a napszemüveg se takarja el, ha valamiben rosszul érezzük magunkat. Keressünk, egy hozzánk passzoló darabot.

Sportolás, hegymászás, szabadidő

Azt is fontos megjegyezni, hogy a különböző szabadidős tevékenységekhez különböző napszemüveg a legmegfelelőbb. A hegyekben kirándulóknak fontos szempont, hogy a napszemüveg oldalról is védje a szemet, futáshoz olyan napszemüveg ajánlott vásárolni melyben az arc jól tud szellőzni, emellett fontos a jó méret is, hiszen lecsúszhat. Ha ügyelünk erre, még akkor is megeshet, hogy a földre zuhan a szemüveg, így én saját tapasztalatból ajánlanám, hogy olyat válasszunk, amely valamennyire ütés- és törésálló.

A sportszemüvegek bőrbarát anyagból készülnek, és nem korrodálódnak. Lencséjük ideális esetben nem törő műanyag, nagyon könnyűek, és nehezen koszolódnak. Mivel nehezen törnek, így jobban védik a szemet a sérülésektől. Az íves napszemüvegek védik a szem oldalsó részét, illetve a portól, a felverődő apróbb kavicsoktól és a felcsapódó víztől is. A szemüvegrögzítő, még egy plusz biztonságot adhat.

A vásárlás során próbáljuk fel a terméket, nézzük meg, hogy minden oldalról fedi-e a szemet és a szempillánk nem ér-e a lencséhez, hiszen az zavaró lehet. Döntsük előre óvatosan a fejünket és vizsgáljuk meg, hogy méretben is jó e. Ez azért jó taktika, hiszen ha nagy ránk a szemüveg, akkor előre fog csúszni és tudni fogjuk, hogy az nem lesz megfelelő számunkra. Ennek az ellentéte, hogy ha nyomja az orrunkat, vagy a fülünknél, akkor, az bizony kicsi ránk és szintén nem lesz a mi darabunk.

/Borító fotó és első kép a cikkben:: Szerző saját képei/

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.