Egyszerű pástétomok, krémek - dobjuk fel a vacsorát!
- Dátum: 2018.04.24., 21:28
- Martinka Dia
- anyuka, avokádó, bors, botmixer, citromlé, családtag, csirkemáj, csokoládékrém, cucc, ebédszünet, édesítő, egyszerű, éhes, érett, étel, evőkanál, fehérje, felkiáltás, finomság, fokhagyma, fólia, gyerekek, gyors, halfűszer, héj, hőálló, időhiány, iskola, iskolatáska, joghurt, kakaópor, kever, konyha, krémsajt, küszöb, mag, májkrém, majonéz, majoranna, munkahely, mustár, olcsó, omega-3, óvoda, paprika, pirítós, plüsstigris, puffasztott rizs, puha, repertoár, só, szatyrok, tál, tejföl, tejszín, tejtermék, tnhalkrém, tojáskrém, tölt, túró, vacsora, vöröshagyma, zöldfűszer, zsíradék
Nálunk, jellemzően azzal a felkiáltással érnek haza általában a gyerekeim, hogy mi lesz a vacsora, s mikor átlépik a küszöböt, szinte fel sem tűnik nekik az, az apró tény, hogy egyszerre érkeztünk haza. Utánuk battyogok szatyrokkal, a lépcsőházban, egy iskolatáskával, egy plüss tigrissel és a saját cuccaimmal. Sajnos, még mindig nem lakik nálunk egy plusz anyuka, aki vacsorát készít, amíg mi dolgoztunk, iskolában, óvodában voltunk. De nem gond, egy anyuka ezt is megoldja! Természetesen egyszerűen, olcsón, maradék ételekből és jó gyorsan. (Mert ő maga is nagyon éhes és nyűgös.)
Nem szeretek éhesen matatni a konyhában, ezért, ezek a krémek időhiányban természetesen előre is elkészíthetők. De frissen összedobni sem tart órákig, nézzük csak, mi minden van ma a repertoárban:
Egy egyszerű és nagyszerű tojáskrém! Hozzávalók: 4 tojás, 5 dkg vaj, 1-2 csipet só és bors, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál krémsajt. A főtt tojásokat megpucoljuk, villával összetörjük. A szobahőmérsékletű vajat kikeverjük a mustárral és a krémsajttal, majd hozzáadjuk a tojást, sózzuk, borsozzuk és összekeverjük. Pritaminpaprika szeletekbe töltve is fogyaszthatjuk.
Nagyon szeretem a házi májkrémet, s amikor csirkemájat sütök és megmarad, gyakran májkrémként végzi, valamelyik gyanútlan családtag pirítósán. Házi májkrém: fél kg csirkemájat alaposan megmostam, sóztam, megszórtam majorannával, majd zsiradék hozzáadása nélkül, vagy nagyon kevés zsiradékkal hőálló tálba tettem, fólia alatt 20 percet pároltam, majd fólia nélkül, további 10 percet sütöttem. Amikor elkészült botturmix segítségével pépesre kevertem, zöldfűszerrel díszítettem. Aki szereti, tehet hozzá vöröshagymát, 1 gerezd fokhagymát, őrült borsot, több majorannát és esetleg egy kis tejfölt.
A tonhalkrém nálam nemcsak vacsoraként szerepel, sokszor dobtam össze rövid ebédszünetemben, amikor mindössze tíz percem volt valami egészséges finomsággal jóllakni, válasszuk ezt "gyorsmegoldásként" bolti péksütemények, pizza szeletek helyett! Egy vizes alapú natúr tonhalkonzerv levét lecsöpögtettem, egy tálba tettem, meglocsoltam citromlével, halfűszer keverékkel, kevés mustárt és cukormentes, zsírszegény majonézt tettem hozzá, némi zöldfűszert és bot turmixszal krémesre kevertem. (Na jó, őszinte leszek, néha csak villával összekeverem, mert a mosogatás is plusz idő.) Puffasztott rizsszeletre kenve, némi uborka vagy saláta kíséretében remek fehérje- és omega-3 forrás, laktató étel, gyors ebéd vagy vacsora.
Az avokádókrém az étkezés befejező fogása is lehet, s nemcsak fokhagymásan finom, készíthetjük édes krémként is. Ez esetben két nagyon érett, puha avokádót szabadítsunk meg a héjától s hatalmas magjától (ez legegyszerűbb egy evőkanál segítségével), kakaóport, édesítőt és némi kókusztejet vagy kókusztejszínt turmixoljunk hozzá, s máris fényes-bársonyos csokoládékrémet kaptunk.
Aki fogyaszt tejterméket, könnyen összedobhat egy körözöttet vagy édes túrókrémet is, kevés gyümölccsel, esetleg sajtkrémet, vagy zöldfűszeres joghurtos mártogatóst.
A variációk száma végtelen, nekem viszont nem kéne vacsora után 1 órával ilyen recepteken gondolkodnom, mert könnyen lehet, hogy újra megvacsorázom, amit inkább elkerülnék.
(U.i.: Nem sikerült.)
Anyaság és nőiesség: miért nem kell választanunk?

Az anyaság az egyik legszebb, legfelelősségteljesebb, és talán leginkább átalakító szerep, amit egy nő az életében betölthet. De miközben az anyai szerepben nap mint nap helytállunk – etetünk, vigasztalunk, szervezünk, altatunk és folyamatosan aggódunk, figyelünk – könnyen elveszhetünk benne. Sok nő felteszi magának a kérdést: „Ki vagyok én most, hogy anya lettem? És hol van az a nő, aki korábban voltam?”
Tapas – a spanyolok egyik étkezési szokása

Ahány ország, annyi étkezési forma, annyiféle fűszerezés, vagy szokás. A spanyolok többek között a tapasra esküsznek, és milyen jól teszik.
Mikortól számít valaki alkoholistának?

Az alkoholfogyasztás társadalmilag elfogadott része sok kultúrának – egy pohár bor vacsora mellé, sör a barátokkal, pezsgő ünnepléskor. De mikortól válik ez a szokás problémává? Mikortól számít valaki alkoholistának?
Mit rejt egy energiaital? A koffein hatása a fiatal szervezetre

Egyre inkább köztudott, hogy az üdítők világa vonzza a kamaszokat. A 2024-es magyarországi korhatárosítás, amely nemrégiben lépett életbe megtiltotta az energiaitalok árusítását 18 év alattiaknak, bizonyos feltételek mellett. A döntést sokan felesleges szabályozásnak, mások bölcs lépésnek tartják. Azonban az biztos, hogy a koffeinen túl más adalékanyagok is veszélyt jelentenek. Ugyanis a serkentő löttyök tömkelege nem csak tömény erő dobozba zárva, hanem komplexebb termékek sokasága.
Kiszáradás – figyelj oda!

A nagy nyári melegben könnyű elfeledkezni arról, hogy eleget igyunk, mert elvonja figyelmünket például a strandolás, pedig a kiszáradás veszélyes sokszor fennáll.