Menü

Öt reggeli hétköznapokra, melyeket előre elkészíthetsz

Mindannyian tudjuk, hogy reggel versenyt futunk az idővel. Ahányan vagyunk, sokszor annyifelé van dolog, teendő, készülődés, gyakran kapkodás, idegeskedés, főleg, ha kisgyermekeket kell bölcsibe, oviba vinni, (akik ilyenkor a lehető leglassabban készülődnek, fél óráig tart csak a fogmosás és azt se tudják, hova tűnt el a fél pár zokni) legtöbbször magunkra nincs idő, s ezt általában a reggelinken spóroljuk meg. A gyerekeket maximum odaültetjük egy pohár kakaóval vagy egy tál müzlivel a konyhába, mi pedig elrohanunk készülődni, a reggeli étkezésünk pedig elmarad, aztán csodálkozunk, miért vagyunk egész nap enerváltak, fáradtak.

„Majd eszem valamit a munkahelyemen, vagy beugrom a pékségbe”. Ismerős a mondat? Pedig egyáltalán nem kell lemondani az ízletes napindító finomságokról, s cukros pékáruval kezdeni a napot, s nem kell éhesen matatni a hűtőben sem, hiszen picit előre gondolkozva, este is elkészíthetjük a másnap reggelit. Sokkal jobbat ajánlok, mint a bolti lekváros táska.

Én édesszájú vagyok, édes ízekkel szeretem kezdeni a napom, de nem akarok magamból kiindulni, kezdjük egy jó kis olasz reggelivel, itt van például a frittata, melynek elkészítése egyszerűbb, mint gondolnánk. Használhatunk bármilyen maradékot a hűtőből, a zöldségektől kezdve a húsokig. Az interneten számos receptet találni, próbáljuk ki, kóstoljuk meg! Készítsük el vasárnap este, s hétfőn elég felmelegíteni, megjegyzem hidegen sem rossz.

Ha hétfőn sósat ettünk, kedden legyen édes ízvilág, készítsünk el este, egy joghurtos pohárkémet: krémes natúr joghurttal, gyümölcsökkel, zabpehellyel, vagy cukormentes kekszdarabkákkal, olajos magvakkal, diétás lekvárral. Bármit tehetsz bele, amit szeretsz, rétegezd a hozzávalókat ötletesen, kedved szerint. Tedd hűtőbe, s kanalazz bele másnap reggel élvezettel.

Szerdára palacsinta a menü. Klasszikus reggeli, lehet sósan, vagy édesen, bárhogyan nagyszerű alternatívája egy finom reggelinek, nem tudsz belőle túl sokat készíteni. A palacsintát készítsd el zablisztből, teljes kiőrlésű vagy más egyéb egészséges reformlisztekből, gluténmentesen, szénhidrátcsökkentetten, tejmentesen, ahogy a diétád kívánja! Gyümölcsökkel, pudinggal, diétás lekvárral, joghurtos krémmel, túróval is megtöltheted, vagy akár sósan is fogyaszthatod sonkával, zöldségekkel tálalva.

Csütörtökön is megérdemlünk egy finomságot, s ha ügyesek voltunk, már ott vár a hűtőben minket reggel egy ízletes smoothie. Készítsük el előző este a turmixot, gyümölcsökkel, például banánnal, eperrel, kivivel, tejjel vagy növényi tejekkel, vagy rázzunk össze egy tápláló koktélt, egy reggeli kiadós edzés után, fehérjeturmix formájában. Gyors, könnyű, sok vitamint és más tápanyagot tartalmaz, amelyet a szervezetünk a nap folyamán felhasznál. A shaket, akár magaddal is viheted, csak ne felejtsd otthon a konyhaasztalon a kapkodásban.

Péntek megkoronázására zabkását választottam, ez a személyes kedvencem és nem, nem tudom megunni. Reggelire, edzés után, 2-3 dl tejjel, tej nélkül, vagy vízben, gyümölcslében 2-3 evőkanál zabpelyhet megfőzünk, s ízesítjük pudinggal, friss vagy fagyasztott gyümölcsökkel, túróval, magokkal, joghurttal, kakaóporral, kávéval (tiramisu ízű zabkása), mákkal, dióval, mandulával, lekvárral, aszalt gyümölcsökkel, kókusszal, édesen-sósan, melegen, hidegen, főzve vagy áztatva, jöhet mindenféle formában!

A hétvégét pedig koronázzuk meg közös reggelivel, ahol a bundáskenyér egészségesebb variációjától kezdve az ezerféle ízű muffinokig, rántottáig, pudingokig, müzliig, egészségesebb pékárukig, bármit az asztalra varázsolhatunk a családnak nyugodtan, kényelmesen, kipihenten.

Holnap péntek. Nézzük csak mit is eszünk…

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.