Menü

Két ízletes étel zsenge zöldbabból

Ha van a kertedben zöldbab, vagy nincs, de szereted, akkor ideje, hogy pár új receptet is kipróbálj. Szerencsére rengeteg módon fel lehet használni, így a kreativitásodat most a konyhában is kiélheted.

Vega rakott zöldbab

A zöldbab két végét levágjuk, a megmaradt részt, pedig tálba tesszük és megmossuk, majd puhára főzzük. A töltelékhez a rizst megfőzzük és félrerakjuk. A hús helyettesítésére lecsót használunk. A hagymát megpirítjuk olajon, hozzáadjuk a paprikát, a paradicsomot, egy kevés vizet, sót és borsot, valamint egy kis kanál cukrot. Ha a zöldségek megpuhultak, levesszük a tűzről és összekeverjük a rizzsel. Egy tepsi alját beolajozzuk, megkenjük egy kis tejföllel. A hozzávalókat belerétegezzük a tepsibe, megsózzuk, tejföllel meglocsoljuk, és a sütőbe tesszük. Akkor van kész, ha a tejföl egy kicsit pirulásnak indult a tetején. Húskedvelőknek is finom vegetáriánus fogás.

Zöldbabos-csirkés saláta

Ez egy kiadósabb húsos egytálétel, ami rengeteg egészséges összetevőt tartalmaz. Először is, egy adaghoz egy egész csirkemellet megtisztítunk és felkockázunk, sóval, borssal, esetleg csirkesültes fűszerkeverékkel megszórjuk, majd fokhagymás vajon és egy kevés vízen megpároljuk. Ha kész, külön tesszük. A salátához megfőzzük a zöldbabot, sós vízben. Ha kész, szűrőbe állítva lecsöpögtetjük. Jégsaláta leveleit apró darabokra tépkedjük, egy répát lereszelünk, és a kettőt összekeverjük. Az így kapott keverékbe beleforgatjuk a zöldbabot és a csirkemellet. Kapros öntettel vagy citromlével tálaljuk.

A zöldbabból tehát a főzeléken és a levesen kívül sok minden készülhet, ezért nem érdemes egy valaminél leragadni. Ha ezeket kipróbáltad, az már egy lépés az újítás felé. Ne feledd, hogy a konyhában van csak igazán helye a kreativitásnak.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.

A haza és az emberség kötelez

Pár napja bemutatták a nagy állami támogatással megtolt Sárkányok Kabul felettet, amely a roppant vérszegény magyar akciófilm zsánerba igyekszik friss vért pumpálni miközben az afganisztáni békefenntartóink munkájának állít emléket. Pörgős csatajeleneteket legalább profi díszletekkel és kameramunkával ígért a trailer. Ezek után (remélem) egy emberként reméltük, hogy politikai terheltsége ellenére egy szórakoztató film készült el. Ennek jártam utána.

Egy nélkülöző nemzet szülöttei

Nemes Jeles László harmadik nagyjátékfilmje, az Árva a 20. századi magyar társadalmi traumák és a személyes veszteségek metszéspontján született meg. Nagyszabású művészi alkotás, amely egyszerre beszél a mindennapi veszteségről és a gyászról. A történet a múltat nem pusztán idézi, hanem felépíti és újraéli – fájdalmasan, őszintén és minden pátosz nélkül.

Del Toro újraéleszti a Frankensteint

„Él-váltás” – a modern Frankenstein-történet új kiadását láttuk a minap férjemmel, a Frankenstein (2025) című filmet, amelyet Guillermo del Toro maga írta és rendezte, és amely a klasszikus Frankenstein; or, The Modern Prometheus-regény most már nemcsak adaptációja, hanem – részben – újragondolása is.

Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?

Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.