Menü

Két ízletes étel zsenge zöldbabból

Ha van a kertedben zöldbab, vagy nincs, de szereted, akkor ideje, hogy pár új receptet is kipróbálj. Szerencsére rengeteg módon fel lehet használni, így a kreativitásodat most a konyhában is kiélheted.

Vega rakott zöldbab

A zöldbab két végét levágjuk, a megmaradt részt, pedig tálba tesszük és megmossuk, majd puhára főzzük. A töltelékhez a rizst megfőzzük és félrerakjuk. A hús helyettesítésére lecsót használunk. A hagymát megpirítjuk olajon, hozzáadjuk a paprikát, a paradicsomot, egy kevés vizet, sót és borsot, valamint egy kis kanál cukrot. Ha a zöldségek megpuhultak, levesszük a tűzről és összekeverjük a rizzsel. Egy tepsi alját beolajozzuk, megkenjük egy kis tejföllel. A hozzávalókat belerétegezzük a tepsibe, megsózzuk, tejföllel meglocsoljuk, és a sütőbe tesszük. Akkor van kész, ha a tejföl egy kicsit pirulásnak indult a tetején. Húskedvelőknek is finom vegetáriánus fogás.

Zöldbabos-csirkés saláta

Ez egy kiadósabb húsos egytálétel, ami rengeteg egészséges összetevőt tartalmaz. Először is, egy adaghoz egy egész csirkemellet megtisztítunk és felkockázunk, sóval, borssal, esetleg csirkesültes fűszerkeverékkel megszórjuk, majd fokhagymás vajon és egy kevés vízen megpároljuk. Ha kész, külön tesszük. A salátához megfőzzük a zöldbabot, sós vízben. Ha kész, szűrőbe állítva lecsöpögtetjük. Jégsaláta leveleit apró darabokra tépkedjük, egy répát lereszelünk, és a kettőt összekeverjük. Az így kapott keverékbe beleforgatjuk a zöldbabot és a csirkemellet. Kapros öntettel vagy citromlével tálaljuk.

A zöldbabból tehát a főzeléken és a levesen kívül sok minden készülhet, ezért nem érdemes egy valaminél leragadni. Ha ezeket kipróbáltad, az már egy lépés az újítás felé. Ne feledd, hogy a konyhában van csak igazán helye a kreativitásnak.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.