Menü

Bosznia, a múlt árnyai

Az egykori Jugoszláviából kivált egy fura, kevert nációjú terület az egykori török vagy épp monarchiabeli gyarmat, Bosznia-Hercegovina. A hangulatát az egykori háborús turisztikai túrák és sok burek adja.

Három a bosnyák igazság. Három parlament, három elnök, három kiemelt náció (szerb, horvát, bosnyák muszlim). Az ország, ami nem működik (saját valutája, a márkája csak helyben váltható), és még is, köszöni szépen, jól van. Hát ilyen Bosznia-Hercegovina. A rend éber őrei nyíltan zsebre dolgoznak. Minden elintézhető egy telefonhívással és minden kis gesztusnak nagy szerepe van a Balkánon.

A burek egyik őshazája volt utam célállomása, irány Szarajevó. A közismert háborús területen most nyugalom honol. A turizmus egyik motorját is az egykori katona sztorik adják. Maga a rendszer igyekszik jobbnak feltüntetni az országot, mint amilyen. Az egykori török vagy épp monarchiabeli gyarmat építészetileg érdekesen ötvözi az ázsiai és az európai iskolákat. Konkrétan a főváros közepén balra török, jobbra német épületek sorjáznak. Egyébként 'Európa Jeruzsálemében' négy világvallás él, példamutató békességben. A dimbes-dombos táj az egykori hírhedt merénylet és az elhúzódó ostroma árnyékában él.

A felújított utcákban megbújó zömök jugó épületekben még vígan lóg Tito képe és működik szellemisége. Az egykori nagyság, azonban tovaszállt. Az emberek igyekeznek kedvesnek lenni a messzi látogatóval, viszont a tematikus helyi túrák komolyan lehúzzák a gazdag turistákat. Az igazi régi Boszniához el kell látogatnia a vidéki ékszerdobozba, Mostarba is. Kedves kis utcák és nyugati árak fogadják az idelátogatókat. Európa egyik legnagyobb Bruce Lee szobor legalább olyan vicces, mint az hogy mindenből kettő (horvát, bosnyák) van. Az Unesco világörökségi besorolású híd tényleg remek fotóhely. Kellemes környezet, udvarias szállásadók és drága tematikus túrákkal próbálja megtalálni újra helyét az ország. Érdekesebb, mint Szerbia, de fasorban sincs a horvát tájhoz képest.

/Szerző és fotók:Vass Attila/

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

A fiúk is szomorúak csak nevetnek rajta - A kaszkadőr

A nemrégiben megjelent A kaszkadőr egyfajta bemutatása azon szakmának, ami nélkül a filmezés lehet nem is létezhetne. Az alkotás attraktív akciójeleneteken keresztül bemutatott szerelmi történet, ami közben meglovagolja a retró stílus világát is. Kitekint rengeteg ikonikus 80-as évekbeli alkotásra, és közben nézői szempontból egész végig fenntartja a karakterekért való izgalmat.

Mi mindenre jó egy mosogatógéptabletta?

A mosogatógép tablettáit köztudottan arra tervezték, hogy eltávolítsák a makacs foltokat és feloldják a zsírt a mosogatógépben, ám kevesen tudják, hogy nemcsak mosogatáskor érdemes őket használni. Még akkor sem árt beszerezni néhány tablettát, ha nincs is mosogatógépünk.

Bad Boys - Mindent vagy többet

Michael Bay az első két Bad Boys mozival a 90-es és a 2000-es években is megmutatta, miként kell korhatáros, mégis szórakoztató akció-vígjátékot rendezni. A két főhős, a dumák és a stílus emlékezetessé tették az akkori összképet. 17 évvel később napvilágot látott a Mindörökké rosszfiúk alcímre hallgató, afféle “visszatérés”, immár Bay nélkül. Adil el Arbi és Billal Fallah akkor elkészítették a franchise legsikeresebb darabját, ami után most jött is egy 4. rész, teljesen újult erővel.