Magyarországi nemzetiségek konyhája – Szlovákok
- Dátum: 2018.08.23., 07:49
- Varga Ágnes Kata
- gasztronómia, gazdag, íz, juhtúró, juhtúrós galuska, kapustnica, kolbász, konyha, magyar, nemzetiség, savanyú káposzta, szalonna, szlovák, sztrapacska
Szlovákok legnagyobb arányban Békés megyében élnek tömbökben, például Tótkomlóson, de nagy számban fordulnak elő még Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is, illetve a Pilisben. Konyhájuk talán legismertebb fogása a juhtúrós sztrapacska, ami valójában két szlovák étel magyarosított összemosása. Az egyik, a sztrapacska egy burgonyából készült galuska, amelyet savanyú káposztával szoktak fogyasztani, a másik a juhtúrós galuska, melynek szlovák neve bryndzové halusky.
Ha kiadós előételre vágyunk, akkor a szlovák kapustnica kiváló választás. Ehhez először egy fej hagymát előkészítünk, felkockázzuk és pirítani kezdjük disznózsíron. Piros paprikával, sóval és borssal szórjuk meg, majd köménymagot és jól átmosott savanyú káposztát adunk hozzá. Ezután felöntjük vízzel. Ha felforrt, karikára vágott kolbászt teszünk bele, és ha szükséges, még ízesítjük. Forrón tálaljuk, ízlés szerint tejföllel.
Főételnek a juhtúrós galuska tökéletes. Ehhez három egész tojást felverünk, majd sóval és egy kis borssal ízesítjük. Két evőkanál vizet adunk hozzá, és annyi lisztet, hogy szaggatható állagot kapjunk. A galuskát vízben kifőzzük. Eközben kockára vágjuk a húsos szalonnát, és serpenyőben megpirítjuk. A kisült zsírt megtartjuk, a szalonnát kivesszük belőle. A galuskát először a zsírba forgatjuk, majd tejföllel és juhtúróval elkeverjük. Végül rátesszük a tetejére a szalonnát.
A szlovákoknak tehát nem csupán a kultúrája gazdag, hanem a konyhája is. Ha pedig valamelyik szlovákok lakta településen járunk, mindenképpen érdemes kipróbálni az ételeiket úgy, ahogyan ők készítik.
Szerző: Varga Ágnes Kata
A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Budapest rejtett kincsei

A fővárost sokan Európa egyik legszebb településeként ismerik. A legtöbb magyar számára is van egyfajta sajátos érzése a frekventált részeknek. A Parlament, a Lánchíd vagy a Halászbástya képei sorra bejárják az Instagramot és a Facebookot. Azonban mi van a kevésbé ismert helyekkel? Ugyanis a metropolisz tele van félreeső szegletekkel, elfeledett történetekkel és olyan zugokkal, amelyeket még az itt élők közül sem mindenki ismer.
Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.