Furcsa ételek, melyeket szeretünk
- Dátum: 2018.09.10., 21:42
- Varga Ágnes Kata
- édes, étel, extrém, furcsa, gyümölcs, ízlés, keverni, kínai, különleges, különös, mogyoróvaj, saláta, savanyú, sós, sült hús, táplálkozás, zöldség
Talán a külföldieknek már a hurka is egy furcsa étel lehet, hiszen egy állat belsőségeit beletölteni bélbe, nos, nem hangzik jól. Mégis nagyon sokan szeretik. És ez az étel is úgy született meg, hogy valaki létre akart hozni valami újat abból, ami a rendelkezésére állt. Manapság pedig a mai ételeinket kell újjáalkotnunk és tovább fejlesztenünk.
Az édes ízeket a sóssal vegyíteni nem új dolog, hiszen a paradicsomos húsgombóc, a gyümölcsszósz sült hússal is ezen alapszik. Amióta pedig a kínai konyha ilyen könnyen elérhető, még több variációt ismerünk erre a különleges elegyre. Mégis vannak ételek, amelyeket kevesen fogyasztanak, pedig jobbak, mint gondolnánk. Például a szalámis vagy kolbászos kenyér édes nyári almával vagy görögdinnyével. Ezt fogyasztva a jóllakottság érzését is hamarabb tapasztaljuk, ezért kevesebbre van szükségünk belőle. A savanykás-édes ízű házi lekvárok mellé pedig jól esik valamilyen sült hús, vagy sózott, szárított zöldség.
A mogyoróvajat Amerikában sok mindennel párosítják, de itt még nincs akkora hagyománya. Mivel ez önmagában sós, valamilyen édes ételt igényel maga mellé. Például gyümölcsöt, de vannak olyan bátor emberek, akik paradicsommal fogyasztják. Nos, én ezt mindenképpen azoknak ajánlom, akik szeretik a különösen furcsa ízeket.
Az egészséges, de extrém ételek szerelmesei kipróbálhatják a következő salátát: szárzeller, karalábé, sárgarépa, sárgadinnye, őszibarack, savanyú meggy (lehet fagyasztott is). Igazi íz-karnevál, melyet balzsamecettel és mézzel is meg lehet bolondítani, illetve egy csipet sóval. Így minden íz keveredik.
Az ételekben rengeteg fantázia van, ha van bátorságunk szokatlan variációban is az asztalra tenni őket.
szerző: Varga Ágnes Kata
Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.