Menü

A nagy teakörkép

Sokszor kategorizáljuk a társadalmat „kávés” emberekre és „teás” emberekre, holott utóbbi talán sokkal szélesebb körű a boltban található filteres teáknál. Ráadásul az íz, az intenzitás, a tea minősége függ attól is, hogy milyen levelekből készítik. Minél fiatalabb a tealevél, annál magasabb a benne található jótékony hatású ún. fenol vegyületek mennyisége, mely a szervezet számára kedvező hatással bír.

Mégis, ha bemegyünk egy teafüveket árusító üzletbe, vagy esetleg szembetaláljuk magunkat a különbözőbbnél különbözőbb teásdobozokkal a boltok polcain, törhetjük a fejünket, hogy vajon melyik név mit takar. Míg a zöld és a fekete teáról többet hallunk, addig a fehérrel ritkán találkozunk. Nem véletlen: a fehér tea igazi ritkaságnak számít, aminek egyik oka, hogy csupán az év kettő napján lehet szüretelni, ráadásul csakis és kizárólag kézzel. Rendkívül magas antioxidáns tartalma van, és a fekete teánál is több koffein tartalma, így segít a koncentrációban és javítja a szellemi képességet. Azonban terhes nőknek és szívbetegeknek ellenjavallt a fogyasztása, így figyeljünk oda, kinek és mikor vesszük a ritkaságnak számító fehér tea valamelyikét.

Ezzel szemben a rooibos, vagy más közkedvelt néven redbush tea koffein- és csersavmentes, melyet kisgyermekek, várandósak, és magas gyomorsavtól szenvedők is nyugodtan fogyaszthatnak. Míg sok tea Ázsiából jut el hozzánk, a vörös tea Dél-Afrikában honos, jellegzetes fűszeres íze pedig a fekete teánál jóval édesebb, ezáltal kellemesebbé téve a tea fogyasztását. Érdemes legalább 10 percig áztatni, hogy minden ásványi anyag és a cserjelevelek egésze átázzon.

A fekete teát sokszor a kávé helyettesítőjeként is szokták emlegetni, hiszen valóban magas koffeintartalma élénkítő és értágító hatással bír, mely a szellemi frissesség elérését szolgálja. Magyarországon leginkább az Earl Grey tea terjedt el, amely jellegzetes ízét és citrusos illatát a bergamot narancs héjából kivont olaj biztosítja.

Szintén hatalmas népszerűségnek örvend a zöld tea is, mely akár önmagában, akár ízesített verzióiként is igen elterjedtek a boltok polcain is. A tévhittel ellentétben igenis tartalmaz legalább annyi koffeint, mint a kávé, viszont annyi különbséggel, hogy ez a mennyiség lassan és folyamatosan szívódik fel, akár órákon keresztül a szervezetben, és egyenletesen fejti ki hatását. Serkenti a szellemi teljesítőképességet, megelőzi a fáradtságérzetet, ráadásul a fogyókúrában is hasznos, hiszen megköti a zsírsavakat, így azok nem szívódnak fel a szervezetben. Alig 3 perc ázás kell neki csupán, ennél tovább már szétfoszlik és apró darabokat találhatunk a csészénkben szűréstől függetlenül is.

Persze a gyümölcsteákról sem feledkezhetünk meg, melyek íze és intenzitása annál erősebb, minél nagyobb szemű és kevésbé aszalt gyümölcsdarabokat használunk. A rooibos teához hasonlóan érdemes minimum 10 percig áztatni, hiszen a gyümölcsnek, virágoknak, és egyéb ínyencségeknek idő kell, míg átpuhulnak és aromájuk a forró vízzel keveredve igazi melengető koktélt varázsol a bögrénkbe.

A világ legegészségesebb sajtja

A sajt rengeteg koleszterint, telített zsírsavat és nátriumot tartalmaz, nem véletlen, hogy sokáig mumusnak számított a táplálkozás szakértők számára. A szakemberek arra intettek, hogy ha szeretnénk elkerülni az elhízás és a szívbetegség veszélyét, akkor ne nagyon együnk sajtot. Az elmúlt években azonban átértékelték a sajtféléket, miután több kutatás is bizonyította pozitív hatásukat.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Lélekerősítő technikák

Van, hogy minden összejön: szerelmi csalódás, fejmosás a főnöktől, apró baleset, betegség, balul sikerült ötlet, oktalan felszólító levél. Mindenkinek vannak jobb és rosszabb periódusai az életben. Van, aki könnyen túlteszi magát a problémákon, másnak meg gombóc nő a torkában és összeszorul a gyomra, és a legszívesebben meglapulna, elbújna a főnök, a kollégák, a család elől.

Az elhízás valódi okai

A testsúlyt genetikai tényezők, az anyagcsere sebessége és pszichés eredetű tényezők egyaránt befolyásolják. Az éhség alapvetően elsődleges motiváció, az evés rögzült viselkedésforma, de ami az állatoknál egyszerű szabályozási mechanizmus, az embernél több tényező által meghatározott, bonyolult folyamattá válik, amelynek szociális és kulturális vonatkozásai is vannak.

Az evés boldogít?

Léteznek ételek, amelyek boldogítanak, ugyanis némely élelmiszerben megtalálható a boldogsághormonnak is nevezett szerotonin képződéséhez elengedhetetlenül fontos triptofán.