Menü

A nagy teakörkép

Sokszor kategorizáljuk a társadalmat „kávés” emberekre és „teás” emberekre, holott utóbbi talán sokkal szélesebb körű a boltban található filteres teáknál. Ráadásul az íz, az intenzitás, a tea minősége függ attól is, hogy milyen levelekből készítik. Minél fiatalabb a tealevél, annál magasabb a benne található jótékony hatású ún. fenol vegyületek mennyisége, mely a szervezet számára kedvező hatással bír.

Mégis, ha bemegyünk egy teafüveket árusító üzletbe, vagy esetleg szembetaláljuk magunkat a különbözőbbnél különbözőbb teásdobozokkal a boltok polcain, törhetjük a fejünket, hogy vajon melyik név mit takar. Míg a zöld és a fekete teáról többet hallunk, addig a fehérrel ritkán találkozunk. Nem véletlen: a fehér tea igazi ritkaságnak számít, aminek egyik oka, hogy csupán az év kettő napján lehet szüretelni, ráadásul csakis és kizárólag kézzel. Rendkívül magas antioxidáns tartalma van, és a fekete teánál is több koffein tartalma, így segít a koncentrációban és javítja a szellemi képességet. Azonban terhes nőknek és szívbetegeknek ellenjavallt a fogyasztása, így figyeljünk oda, kinek és mikor vesszük a ritkaságnak számító fehér tea valamelyikét.

Ezzel szemben a rooibos, vagy más közkedvelt néven redbush tea koffein- és csersavmentes, melyet kisgyermekek, várandósak, és magas gyomorsavtól szenvedők is nyugodtan fogyaszthatnak. Míg sok tea Ázsiából jut el hozzánk, a vörös tea Dél-Afrikában honos, jellegzetes fűszeres íze pedig a fekete teánál jóval édesebb, ezáltal kellemesebbé téve a tea fogyasztását. Érdemes legalább 10 percig áztatni, hogy minden ásványi anyag és a cserjelevelek egésze átázzon.

A fekete teát sokszor a kávé helyettesítőjeként is szokták emlegetni, hiszen valóban magas koffeintartalma élénkítő és értágító hatással bír, mely a szellemi frissesség elérését szolgálja. Magyarországon leginkább az Earl Grey tea terjedt el, amely jellegzetes ízét és citrusos illatát a bergamot narancs héjából kivont olaj biztosítja.

Szintén hatalmas népszerűségnek örvend a zöld tea is, mely akár önmagában, akár ízesített verzióiként is igen elterjedtek a boltok polcain is. A tévhittel ellentétben igenis tartalmaz legalább annyi koffeint, mint a kávé, viszont annyi különbséggel, hogy ez a mennyiség lassan és folyamatosan szívódik fel, akár órákon keresztül a szervezetben, és egyenletesen fejti ki hatását. Serkenti a szellemi teljesítőképességet, megelőzi a fáradtságérzetet, ráadásul a fogyókúrában is hasznos, hiszen megköti a zsírsavakat, így azok nem szívódnak fel a szervezetben. Alig 3 perc ázás kell neki csupán, ennél tovább már szétfoszlik és apró darabokat találhatunk a csészénkben szűréstől függetlenül is.

Persze a gyümölcsteákról sem feledkezhetünk meg, melyek íze és intenzitása annál erősebb, minél nagyobb szemű és kevésbé aszalt gyümölcsdarabokat használunk. A rooibos teához hasonlóan érdemes minimum 10 percig áztatni, hiszen a gyümölcsnek, virágoknak, és egyéb ínyencségeknek idő kell, míg átpuhulnak és aromájuk a forró vízzel keveredve igazi melengető koktélt varázsol a bögrénkbe.

Fehérjében gazdag ételek fogyasztása

A fehérjében gazdag táplálkozásban is fontos a változatosság. Az alábbi 10 ízletes, fehérjében gazdag étel jóllakat és közben teljes szélességgel támogatja a kitűzött fogyást.

Egészséges zsírban gazdag ételek

Együnk sok zsírt, mert az jó! Na, persze nem mindegy, hogy, milyet - csakis az egészséges fajtát!

A leggyűlöltebb ételek listája

Ha a gyerekeinket megkérdeznénk, ők biztosan tudnának olyan ételeket sorolni, amelyek jó sokáig még csak a „meg sem kóstolom többet” kategória lesz, de mi felnőttek is tudunk elég válogatósak lenni. Nos érdekes a hivatalos lista, melyen a tök, a spenót, és a kelbimbó nem az első top hármas…

Pisztáciás édességek

Nyugat-Ázsiában őshonos gyümölcs, a pisztácia fa magja. Ma már számos mediterrán országban termesztik, valamint az Egyesült Államok déli részein.

A pisztácia egészségre gyakorolt hatásai

A pisztácia (Pistacia vera) a szömörcefélék családjába tartozó, lombhullató fa. Kétlaki, vagyis külön fán vannak a hím- és a nőnemű virágok.