A foci a konyhában kezdődik?
- Dátum: 2018.11.02., 08:34
- Martinka Dia
- cikk, csapat, csirkemell, édesség, edzés, edző, elvek, energiaraktár, étel, étkezés, étrend, foci, fut, fűszeres, gyulladáscsökkentő étel, hal, hamburger, intenzív, kimerül, kutatás, labdarúgás, meccs, mérkőzés, mozgás, népszerű, paradicsom, paradicsomszósz, pizza, profi, saláta, sport, sportoló, sporttáplálkozás, szakértő, szakirodalom., személyre szabott, szokás, sztár, sztárfocista, tápanyagok, táplálkozás, testalkat, tiltólista, tudományos, vitaminok felszívódás, zöldség
Ugyan a foci abszolút nem érdekel, mégis kijut belőle bőven. Ez van, ha valaki három pasival él együtt, azonban attól függetlenül, hogy nem tudom megmondani kik játszanak a nem tudom melyik csapat ellen és mennyi az állás, azért az érdekel, hogy a profi focisták milyen étrenden vannak. Fogadjunk, hogy erről meg a férjem és a fiaim nem tudnak semmit!
Megakadt a szemem egy cikken a minap, mely szerint a profi sportolóknak profin kell étkezniük. Még akkor is szigorú az étrend, ha szívük szerint sokszor ennének sült krumplit, hamburgert, paradicsomszószos pizzát vagy édességet Az edzők bizony olykor kíméletlenül közlik a sztárokkal, hogy számos kedvelt ételüket tiltólistára teszik elég hosszú időre.
Tény, hogy a labdarúgás a legnépszerűbb sport a világon, a profi focisták táplálkozási szokásaikra vonatkozó tudományos kutatásokból kevés anyag áll rendelkezésre, azért én mégis kutakodtam kicsit. Egy átlagos focimeccsen a focisták körülbelül 10-11 kilométert futnak, gyakran sprintelnek, 40-60 alkalommal gyorsulnak, és állítólag nagyjából minden ötödik másodpercben változtatnak irányt. Talán nem is olyan egyszerű a futball játékosok dolga, mint azt a legtöbben gondolnák, hiszen energiaraktáraik hamar kimerülnek.
Egy focimeccs időtartama 90 perc, így nem csoda, ha a sportolók kimerülnek egy-egy meccs végére, s akkor még a napi több órás edzéseikről nem is beszéltünk.
Azt sejtettem, hogy a meccsek előtt a focisták személyre szabott étrendet kapnak, azonban azt gondoltam, a meccs lefújása után már tolják is magukba az öltözőben a csokit és rendelik a pizzát a legközelebb étteremből, azonban ez közel sincs így. Sok edző kifejezetten tiltja a pizza fogyasztását, mert szerintük ez az étel ront a játékosok teljesítményén. A ketchup is tiltólistán van némely csapat étlapján, ahol a fűszeres paradicsomszósz és a szénsavas üdítők is tiltott ételek. Volt edző, aki a csokoládéfogyasztást tiltotta meg a játékosainak, más a sült krumplit száműzte az ételek közül, mert ezek negatívan hatnak a teljesítményre, bizonyos tápanyagok, vitaminok felszívódására. (pl. paradicsom)
A mai sztárfocisták étrendje szigorú elvekre épül. Kisfiam kedvenc játékosa néz velem szembe a szobájuk falán, ahogy belépek, s külsejét-testalkatát látva elhiszem, hogy mögötte valóban séfek hada áll, s hajdinasalátát eszik friss hallal vagy csirkemellet zöldségekkel, valamint szárított marhahúst. A sporttáplálkozás fejlődött, a klubok már nemcsak dietetikusokat, hanem “teljesítményséfeket” alkalmaznak, akiknek az a feladatuk, hogy győztes formát és magas teljesítményt segítő fogásokat készítsenek a csapatoknak.
Egyre nagyobb figyelmet kapnak a mérkőzések utáni gyulladáscsökkentő ételek is, melyek segítenek az intenzív mozgás okozta izomsérülések regenerációjában, erre az olajos magvak az ajánlottak, valamint a gránátalma és az áfonya fogyasztása.
A téma érdekes, aki pedig a sportot ilyen szinten űzi, vagy tervezi, annak érdemes minél előbb belemélyedni a sporttáplálkozás szakirodalmába.
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.