Menü

A saláta uncsi. Ja, nem!

Szerintem néha az. Én legalábbis unom. Az öntetek és dresszingek is megszokottá váltak, a salátáim rutinból dobom össze, az ízük nem különleges többé és nem laktatnak már. Ezért kell feldobni! Ha változatosan és laktatóan el tudsz készíteni egy salátát, már izgalmasabbá tetted a megszokott, napi étrended. Egy kis kreativitással különleges íz világú és változatos textúrájú salátákat állíthatsz össze.

A téli időszakban különösen fontos a vitaminbevitel, azonban kicsit nehezebb a helyzetünk, hiszen míg tavasztól őszig folyamatosan bővelkedünk színes, izgalmas alapanyagokban, addig tél közeledtével nagyobb kihívást jelent összeállítani egy salátát, de nem lehetetlen. Amivel igazán variálni tudunk, azok a magvak, salátaöntetek, húsok, gyümölcsök. Ha szeretnél tartalmas salátát készíteni, akkor próbáld ki a következő tanácsokat!

A szokásos csirkés saláta nagy kedvenc, a pirított csirkemellel feldobott saláta mindig favorit az éttermek étlapjain, különösen, ha a vonalainkra szeretnénk vigyázni. A salátáknak azonban nemcsak a csirkehús az egyetlen barátja, ízletes és különleges a vékonyra szelt sült kacsamell, vagy a darált hús is, tulajdonképpen, - ha magamból indulok ki-, bármely maradék húsétel jó alapanyagként szolgálhat feltétként.

Szeretem a salátát hallal készíteni, a tonhal saláta nagy kedvence a fiamnak is, más egyéb tengeri herkentyűkkel még nem próbáltam, de gondolom, azt is megkóstolom egyszer. Vega fasírtokkal is tálalhatjuk a zöldsalátát, répa fasírt vagy más zöldség fasírt is jól passzol a friss zöldségekhez, ezen felül grillezett sajtokkal, feta sajtkockákkal is feldobhatjuk a tányéron lévő vitaminbombát.

A kedvencem a dió, mogyoró, kesudió, mandula, szeletelve, vágva, egészben, bárhogyan! Ropogóságukkal nagyon feldobják a salátaételeket. A különböző textúrájú ételek mindig is kedvelt ételeim voltak, egy natúr joghurtos öntettel meglocsolva, dióval megszórva szerintem mennyei vacsora lehet. A magvakat érdemes megpirítani, mielőtt az ételhez adjuk, sokkal intenzívebb az íze!

Gabonafélékkel is el tudom képzelni a zöldségeket, kuszkusz, bulgur vagy köles, barnarizs, de főtt tészta is nagyon finom a salátákkal variálva, én személy szerint kifőtt, fűszeres tésztával gyakran keverem össze a friss salátát, meglocsolva öntettel és megszórva mogyoróval, dióval. Gyümölcsdarabokkal, almaszeletekkel és almachips karikákkal is el tudom képzelni a salátát, mint ahogy pirított kenyérkockákkal, kukoricapehellyel, puffasztott rizzsel is.

Bízom benne, hogy sikerült meggyőznöm az olvasókat arról, hogy a felturbózott salátákat érdemes beiktatni az étrendbe!

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.