Menü

Karácsonykor villámvacsora? Nem gond

Nagy valószínűséggel pásztorjátékot fogunk nézni szenteste a templomban, s vacsorára fogunk hazaérni, amivel csak az az egy apró probléma van, hogy azt még el is kell valamikor készítenem, s lehetőleg azonnal kész legyen, mire hazaérünk éhesen. Mint a viccben: "utálom, amikor várom, hogy anya megfőzze végre az ebédet, aztán rájövök, hogy én vagyok az anya". Nos sebaj, minden megoldható.

Az ünnepi menüm miatt azért nem aggódom, mert tudom, hogy mit készíthetek el részben előre, vagy aznap gyorsan, hogy már csak tálalni kelljen szenteste 6 óra felé. Szerencsére előző estéken lebonyolítom azt a pár sütit, amit terveztem, a húst is bepácolom, hogy csak sütni kelljen, a köretek pedig aznap délelőtt, kora délután elkészíthetők, mégis szeretnék azoknak kedvezni ezzel a cikkel, akiknek tényleg maximum egy vagy két órájuk van ünnepi menüt tálalni. Villámvacsora? Nem gond. Még felírni sem kell ezeket a recepteket!

Ha úgy adódik, hogy idén éppen nem tud az ember hatfogásos lakodalmi fogásokkal előállni, mert épp dolgozik, utazik, nincs otthon, akkor sem kell szendvicset és szaloncukrot enni szenteste. Ilyenkor a gyorsaság és a praktikum számít. Ha most megkérdezem magamtól, mi az a - természetesen egészséges, egyszerű, diétás és mégis finom, mert én már csak így gondolkozom - menü, amit maximum két óra alatt elkészíthetek, s mellesleg nem is drága, akkor valószínűleg egy finom halétel jutna eszembe, melyhez fagyasztott halfilét kell venni, fokhagymát, tojást, sajtot, tejfölt. A halszeleteket sóval, borssal fűszerezzük, majd mindkét oldalát megsütjük, végül kizsírozott tűzálló tálba fektetjük, majd rálocsoljuk a tojás, tejföl, reszelt sajt, zúzott fokhagyma keverékét. Tetejét megszórjuk zabkorpával (mert diétásabb, mint a prézli) és 20-25 perc alatt sütőben megsütjük. Egy tasakos barnarizs vagy párolt zöldség, esetleg natúr saláta mix vagy akár mindhárom köret is elkészül hozzá hamar. Hogy desszert is legyen: egy "raffaello - golyót" készítenék zsírszegény túró, természetes édesítő, kókuszreszelék, vanília kivonat keverékéből, melyekből golyókat formáznék, s a közepébe mandulát vagy kesudiót, meggyet tennék, végül kókuszban megforgatnám.

Azt hiszem bőven időn belül vagyok ezzel a vacsora ötlettel, aki nem szeretne tejterméket enni, megsütheti a halat natúr halfűszerrel ízesítve, s készíthet kókuszgolyót zabpehelyből, zabkorpából, natúr kakaóporból, édesítőből, rumaromával, meggyel a közepében, kókuszreszelékben forgatva. Ha jól számoltam van egy halételünk háromféle körettel, desszerttel. Ha maradt még tíz percünk, akkor egy natúr gesztenyemasszát is felolvaszthatunk, s elkeverhetünk édesítővel, rumaromával, majd cukormentes habtejszínnel poharakba rétegezhetjük.

Egy villámgyors menü, mely egy pohár borral szerintem megállná a helyét egy karácsonyi vacsorán is. S nem utolsó szempont, hogy ebből a diétázók is kétszer szedhetnek.

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.