Menü

Karácsonykor villámvacsora? Nem gond

Nagy valószínűséggel pásztorjátékot fogunk nézni szenteste a templomban, s vacsorára fogunk hazaérni, amivel csak az az egy apró probléma van, hogy azt még el is kell valamikor készítenem, s lehetőleg azonnal kész legyen, mire hazaérünk éhesen. Mint a viccben: "utálom, amikor várom, hogy anya megfőzze végre az ebédet, aztán rájövök, hogy én vagyok az anya". Nos sebaj, minden megoldható.

Az ünnepi menüm miatt azért nem aggódom, mert tudom, hogy mit készíthetek el részben előre, vagy aznap gyorsan, hogy már csak tálalni kelljen szenteste 6 óra felé. Szerencsére előző estéken lebonyolítom azt a pár sütit, amit terveztem, a húst is bepácolom, hogy csak sütni kelljen, a köretek pedig aznap délelőtt, kora délután elkészíthetők, mégis szeretnék azoknak kedvezni ezzel a cikkel, akiknek tényleg maximum egy vagy két órájuk van ünnepi menüt tálalni. Villámvacsora? Nem gond. Még felírni sem kell ezeket a recepteket!

Ha úgy adódik, hogy idén éppen nem tud az ember hatfogásos lakodalmi fogásokkal előállni, mert épp dolgozik, utazik, nincs otthon, akkor sem kell szendvicset és szaloncukrot enni szenteste. Ilyenkor a gyorsaság és a praktikum számít. Ha most megkérdezem magamtól, mi az a - természetesen egészséges, egyszerű, diétás és mégis finom, mert én már csak így gondolkozom - menü, amit maximum két óra alatt elkészíthetek, s mellesleg nem is drága, akkor valószínűleg egy finom halétel jutna eszembe, melyhez fagyasztott halfilét kell venni, fokhagymát, tojást, sajtot, tejfölt. A halszeleteket sóval, borssal fűszerezzük, majd mindkét oldalát megsütjük, végül kizsírozott tűzálló tálba fektetjük, majd rálocsoljuk a tojás, tejföl, reszelt sajt, zúzott fokhagyma keverékét. Tetejét megszórjuk zabkorpával (mert diétásabb, mint a prézli) és 20-25 perc alatt sütőben megsütjük. Egy tasakos barnarizs vagy párolt zöldség, esetleg natúr saláta mix vagy akár mindhárom köret is elkészül hozzá hamar. Hogy desszert is legyen: egy "raffaello - golyót" készítenék zsírszegény túró, természetes édesítő, kókuszreszelék, vanília kivonat keverékéből, melyekből golyókat formáznék, s a közepébe mandulát vagy kesudiót, meggyet tennék, végül kókuszban megforgatnám.

Azt hiszem bőven időn belül vagyok ezzel a vacsora ötlettel, aki nem szeretne tejterméket enni, megsütheti a halat natúr halfűszerrel ízesítve, s készíthet kókuszgolyót zabpehelyből, zabkorpából, natúr kakaóporból, édesítőből, rumaromával, meggyel a közepében, kókuszreszelékben forgatva. Ha jól számoltam van egy halételünk háromféle körettel, desszerttel. Ha maradt még tíz percünk, akkor egy natúr gesztenyemasszát is felolvaszthatunk, s elkeverhetünk édesítővel, rumaromával, majd cukormentes habtejszínnel poharakba rétegezhetjük.

Egy villámgyors menü, mely egy pohár borral szerintem megállná a helyét egy karácsonyi vacsorán is. S nem utolsó szempont, hogy ebből a diétázók is kétszer szedhetnek.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.