Menü

Karácsonyi túlevés

A karácsonyi evészet néha elképesztő méreteket ölt, nem is kell hozzá egy ültő helyünkben sokat enni a kacsából, meg a gesztenyepüréből, elég ha karácsonytól egészen újévig a családot, rokonságot, barátokat járjuk, ahol mindig meg kell kóstolni azt a finom tejszínhabos csokis krémest és a zserbót. Meg a linzert. Meg a somlóit. Meg azt a félhold alakú másikat, amit a nagynénénk hozott, meg a bejglit, mert a mama azt mindig süt. A gyerek meg betol két tábla csokit, meg három mikulás-csomag tartalmát. Aztán a vége egy csomó gyomorprobléma és rossz közérzet, hasfájás és sírás.

Pedig erre sajnos ünnepekkor jó esély van. Ünnepek alkalmával gyakran előfordulnak gyomorgörcs és gyomorégési panaszok a mértéktelen ünnepi étkezések miatt. Túlterheljük a hétköznapokon nem éppen ehhez az ételmennyiséghez szokott gyomrunkat. Ha még az alkoholfogyasztásnál is elvetjük a sulykot, akkor garantáltan lábadozással kezdjük az új évet. Meg meglepetéssel a mérlegen. Tudom, nehéz ellenállni a karácsonyi finomságoknak, ez az időszak nem a fogyókúráról szól, azonban néhány dologra figyeljünk oda és talán nem teszi a tönkre a jó hangulatú ünneplést egy gyomorrontás.

Nem a szemünkkel eszünk. "A már csak a szemem kívánta" kezdetű mondatok soha sem a farkaséhségről szólnak, hanem a 4. süteményről. Vegyünk keveset a tányérunkra, ha tudunk válasszunk zöldséget, salátát, nagyobb zöldköretet-kevés húst, a süteményeknél is kóstoljunk kevesebbet, vágjuk félbe a hizlaló desszerteket, mértékkel kóstoljunk.

Minőséget eszünk, nem mennyiséget. Nem csak az a fontos, hogy mennyit eszünk, hanem az is, hogy mit. Nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy tudjuk: a zsíros, kalóriadús ételek nem éppen diétásak, a cukrok és a gyors felszívódású szénhidrátok nem alakbarát fogások, s egyes tanulmányok kimutatták azt is, hogy a túlzott cukor fogyasztás okozhat bizony gyomorégést.

Azok a csábító desszertek! Azok tehetnek mindenről. Azonban a süteményt le lehet cserélni egy marék mogyoróra, kesudióra, vagy mandarinra, ezekből is jut az ajándékozáskor a csomagokba, ha meg végképp édességre vágyunk, számtalan süteményt könnyen elkészíthetünk cukor nélkül, de egy cukormentes proteinszeletet vagy étcsokoládét is. Tudom könnyű mondani, sajnos be kell valljam, engem sem vígasztal egy mandarin, mikor tejszínhabos somlói és egy guszta tiramisus tállal ücsörgök szemközt órákon át.

Túl sok alkohol. Igen, ez cseppet sem segít a "kímélő" étkezéseken, a sok alkohol könnyen refluxhoz vezethet. Tartsunk ebből is mértéket! Másnap megköszönjük magunknak.

Együnk lassan. A rohanós ebédekre ott van az év többi sok száz napja, az ünnep legyen már nyugodt és békés. Együnk lassan, beszélgessünk az asztalnál, szedjünk kis adagokat, rágjuk meg jól az ételt. Ha csak belapátoljuk a vacsorát, szinte biztos, hogy haspuffadással számolhatunk.

Mozogjunk! Nyilván nem félmaratonra indulunk a bejglivel a hasunkban, azonban ilyenkor nyugodtan gyalogolhatunk, sétálhatunk többet, egy kis mozgás az emésztésnek is jót tesz.

S végül egy érdekességet is olvastam a neten: ha az étkezés végeztével mégis úgy érezzük, hogy lepihennénk, akkor baloldalunkra feküdve pihenjünk. A szakemberek szerint ez a tanács a nyelőcső anatómiáján alapszik és érdemes megfogadni.

Martinka Dia

Granola, az egészséges reggeli - receptekkel

A reggeli a legfontosabb étkezés, amivel megalapozzuk a nap további részét. Energiát ad és feltölt, nem mellesleg nagyon finom is lehet! Mindezeket tökéletesen megtestesítik a müzlik és a granola, amit házilag is könnyedén el lehet készíteni!

Vitamin helyett

Egyszerű megoldás bekapkodni reggel pár vitamint és azzal letudni a vitamin – és ásványianyagbevitelt. Nem azt akarom mondani, hogy a multivitaminkészítmények nem jók, de az tény, hogy ha élelmiszer formájában viszed be a vitaminokat és ásványi anyagokat, azzal sokkal jobban jársz! Hogy is kell ezt pontosan? Mondom

Immunerősítés ősszel

Bár olykor az időjáráson sem látszik meg, de valóban elkezdődött az igazi őszi időszak. Viszont ez a kései nyár számos lehetőséget tartogat számunkra, ha szeretnénk az egészségünket felkészíteni a jóval vitaminszegényebb téli hónapokra.

Három recept szilvával

Október közepére elérkezett az igazi ősz, ami egyet jelent a színpompában úszó természettel és a rengeteg ízletes őszi gyümölccsel. A következő három recept az őszi gyümölcsök királynőjének, a szilvának különböző felhasználásához kapcsolódnak.

Tökéletes nasik bármikor

Az olajos magvak, csonthéjasok olyan „szuperélelmiszerek”, melyeket nyugodt szívvel beilleszthetünk az egészséges étrendbe.