Egészséges reggeli receptek ünnepekre 1. rész
- Dátum: 2018.12.27., 09:44
- Udvari Fanni
- egészség, étkezés, gyümölcs, joghurt, meglepetés, receptek, reggeli, táplálkozás, tojás, ünnep
Lepd meg a szeretteidet valami igazán különleges finomsággal ünnepek idején. A titkos összetevő, amelyet minden ételhez tenned kell az nem más, mint a karácsonyi szeretet
Gőzben sült lágy tojás
Sokan nem tudják, de a tojásban is lehet újat mutatni. Például ezt a gőzben sütős változatot, amiben az a fantasztikus, hogy megvédi a tojásokat a túlkészítéstől, és szinte biztosan lágyak maradnak.
Alapanyagok:
- tojás
- habtejszín
- só, bors
- vaj
Ahány személyre készül, annyi kis hőálló bögrét vagy formát veszek elő. Kivajazom, sót, borsot hintek az aljára. Beleütöm a tojást, majd ráöntök 2 evőkanál tejszínt. Tepsibe állítom, a tepsibe pedig annyi forró vizet öntök, hogy a formák feléig érjen. 160 fokosra előmelegített sütőbe teszem, és kb. 7 percig sütöm. Akkor jó, ha a fehérje szilárd, de a sárgája még remegős.
Sült gyümölcsök joghurthabbal

A sült gyümölcsökhöz:
- 1 narancs
- 1 alma
- fagyasztott bogyósok
- barna cukor
- fahéj
- mazsola vagy más aszalt gyümölcs
A joghurthabhoz:
1,5 dl habtejszín
1,5 dl nagyon sűrű joghurt
A gyümölcsöket megpucolom, tűzálló tálba teszem, megszórom egy kevés cukorral és fahéjjal, esetleg egy kis mazsolával, és 180 fokos sütőben, kb. 20 perc alatt puhára sütöm. A jéghideg habtejszínt kemény habbá verem. Nagyon óvatosan összeforgatom a joghurttal. Egy-egy tálnyi sült gyümölcs mellé egy- egy nagy kanálnyi habot adok.

Cukkinis, spenótos frittata
Hozzávalók:
- 1 kisebb cukkini
- 10 dkg sajt
- 4 tojás
- 2 dl tejszín
- 2 marék spenót
- 1 db vöröshagyma
- 1 evőkanál liszt
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- bors
Elkészítés:
A sütőt melegítsd elő 180 fokra. A vöröshagymát vágd apróra, a cukkinit hámozd meg és vékonyan karikázd fel, a spenót leveleit pedig tépkedd kis darabokra. Egy serpenyőben forrósítsd meg az olajat, majd dobd bele a vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, és pirítsd meg. Rakd hozzá a cukkinit és a spenótot, majd kevergetve párold négy-öt percig. A tojásokat üsd egy tálba, keverd össze a tejszínnel, a liszttel, ízesítsd sóval, borssal, majd öntsd a zöldségekre. Süsd két percig, majd amikor a széle elkezd szilárdulni, tedd át a forró sütőbe, szórd meg reszelt sajttal, és süsd szép pirosra 12-15 perc alatt. Ha kész, csúsztasd a serpenyőből egy tálra vagy tányérra, és szeleteld fel.
Bármilyen reggelit lehet különlegessé tenni. Lepd meg szeretteidet, légy kreatív és a korai étkezést is tedd különlegessé!
szerző: Udvari Fanni
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.