Menü

Egészséges reggeli receptek ünnepekre 1. rész

Lepd meg a szeretteidet valami igazán különleges finomsággal ünnepek idején. A titkos összetevő, amelyet minden ételhez tenned kell az nem más, mint a karácsonyi szeretet

Gőzben sült lágy tojás

Sokan nem tudják, de a tojásban is lehet újat mutatni. Például ezt a gőzben sütős változatot, amiben az a fantasztikus, hogy megvédi a tojásokat a túlkészítéstől, és szinte biztosan lágyak maradnak.

Alapanyagok:

- tojás

- habtejszín

- só, bors

- vaj

Ahány személyre készül, annyi kis hőálló bögrét vagy formát veszek elő. Kivajazom, sót, borsot hintek az aljára. Beleütöm a tojást, majd ráöntök 2 evőkanál tejszínt. Tepsibe állítom, a tepsibe pedig annyi forró vizet öntök, hogy a formák feléig érjen. 160 fokosra előmelegített sütőbe teszem, és kb. 7 percig sütöm. Akkor jó, ha a fehérje szilárd, de a sárgája még remegős.

Sült gyümölcsök joghurthabbal

A sült gyümölcsökhöz:

- 1 narancs

- 1 alma

- fagyasztott bogyósok

- barna cukor

- fahéj

- mazsola vagy más aszalt gyümölcs

A joghurthabhoz:

1,5 dl habtejszín

1,5 dl nagyon sűrű joghurt

A gyümölcsöket megpucolom, tűzálló tálba teszem, megszórom egy kevés cukorral és fahéjjal, esetleg egy kis mazsolával, és 180 fokos sütőben, kb. 20 perc alatt puhára sütöm. A jéghideg habtejszínt kemény habbá verem. Nagyon óvatosan összeforgatom a joghurttal. Egy-egy tálnyi sült gyümölcs mellé egy- egy nagy kanálnyi habot adok.

Cukkinis, spenótos frittata

Hozzávalók:

- 1 kisebb cukkini

- 10 dkg sajt

- 4 tojás

- 2 dl tejszín

- 2 marék spenót

- 1 db vöröshagyma

- 1 evőkanál liszt

- 2 gerezd fokhagyma

- só

- bors

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra. A vöröshagymát vágd apróra, a cukkinit hámozd meg és vékonyan karikázd fel, a spenót leveleit pedig tépkedd kis darabokra. Egy serpenyőben forrósítsd meg az olajat, majd dobd bele a vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, és pirítsd meg. Rakd hozzá a cukkinit és a spenótot, majd kevergetve párold négy-öt percig. A tojásokat üsd egy tálba, keverd össze a tejszínnel, a liszttel, ízesítsd sóval, borssal, majd öntsd a zöldségekre. Süsd két percig, majd amikor a széle elkezd szilárdulni, tedd át a forró sütőbe, szórd meg reszelt sajttal, és süsd szép pirosra 12-15 perc alatt. Ha kész, csúsztasd a serpenyőből egy tálra vagy tányérra, és szeleteld fel.

Bármilyen reggelit lehet különlegessé tenni. Lepd meg szeretteidet, légy kreatív és a korai étkezést is tedd különlegessé!

szerző: Udvari Fanni

Cukkinis finomságok recepttel

A hetvenes évek végén a cukkini még ritkaságnak számított hazánkban. Szorgos kertészeknek és a természet sokoldalúságának köszönhetően ma már kerekded, hajlított alakban, sárgán-zölden-feketén, csíkosan, egyszínűen és foltosan egyaránt megtalálhatjuk. A cukkini virágát is használja a francia és az olasz konyha. Kecskesajttal, paradicsommal és fűszerekkel megtöltve, zsiradékban kisütve fogyasztják.

Baj ha túl sok fehérjét fogyasztunk?

Tény, hogy a magas fehérjetartalmú étrendek mostanában nagyon divatosak, különösen a fogyni vágyók és a sportolók körében népszerűek, azonban arról is beszélni kell, hogy a túlzásba vitt fehérjefogyasztás egyáltalán nem jó és nem egészséges hosszútávon.

A nap legfontosabb étkezése cukorbetegként

A reggelit egyébként is a nap legfontosabb étkezésének tartják, de cukorbetegnél kiemelt fontosságú, mivel indítják a napot.

Mi az a chutney és hogyan lehet elkészíteni?

Azok, akik szeretnek kipróbálni új ízeket és textúrákat, megismerni különböző konyhákat, élvezik a gasztronómia világát, ők biztosan szeretni fogják a „chutney”-t. egy indiai eredetű szószról van szó, mely különböző összetevőkből áll, ezek lehetnek gyümölcsök, de legtöbbször azonban zöldségekből készül. a chutney kiváló kísérője a burgonyának, sajtoknak és húsoknak.

Ne keressen tovább – ez a legjobb természetes édesítő

Sokan használnak alternatív megoldásokat a cukor helyett, de a megfelelő édesítőt megtalálni nehezebb feladat, mint gondolnánk.