Menü

Egészséges reggeli receptek ünnepekre 1. rész

Lepd meg a szeretteidet valami igazán különleges finomsággal ünnepek idején. A titkos összetevő, amelyet minden ételhez tenned kell az nem más, mint a karácsonyi szeretet

Gőzben sült lágy tojás

Sokan nem tudják, de a tojásban is lehet újat mutatni. Például ezt a gőzben sütős változatot, amiben az a fantasztikus, hogy megvédi a tojásokat a túlkészítéstől, és szinte biztosan lágyak maradnak.

Alapanyagok:

- tojás

- habtejszín

- só, bors

- vaj

Ahány személyre készül, annyi kis hőálló bögrét vagy formát veszek elő. Kivajazom, sót, borsot hintek az aljára. Beleütöm a tojást, majd ráöntök 2 evőkanál tejszínt. Tepsibe állítom, a tepsibe pedig annyi forró vizet öntök, hogy a formák feléig érjen. 160 fokosra előmelegített sütőbe teszem, és kb. 7 percig sütöm. Akkor jó, ha a fehérje szilárd, de a sárgája még remegős.

Sült gyümölcsök joghurthabbal

A sült gyümölcsökhöz:

- 1 narancs

- 1 alma

- fagyasztott bogyósok

- barna cukor

- fahéj

- mazsola vagy más aszalt gyümölcs

A joghurthabhoz:

1,5 dl habtejszín

1,5 dl nagyon sűrű joghurt

A gyümölcsöket megpucolom, tűzálló tálba teszem, megszórom egy kevés cukorral és fahéjjal, esetleg egy kis mazsolával, és 180 fokos sütőben, kb. 20 perc alatt puhára sütöm. A jéghideg habtejszínt kemény habbá verem. Nagyon óvatosan összeforgatom a joghurttal. Egy-egy tálnyi sült gyümölcs mellé egy- egy nagy kanálnyi habot adok.

Cukkinis, spenótos frittata

Hozzávalók:

- 1 kisebb cukkini

- 10 dkg sajt

- 4 tojás

- 2 dl tejszín

- 2 marék spenót

- 1 db vöröshagyma

- 1 evőkanál liszt

- 2 gerezd fokhagyma

- só

- bors

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra. A vöröshagymát vágd apróra, a cukkinit hámozd meg és vékonyan karikázd fel, a spenót leveleit pedig tépkedd kis darabokra. Egy serpenyőben forrósítsd meg az olajat, majd dobd bele a vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, és pirítsd meg. Rakd hozzá a cukkinit és a spenótot, majd kevergetve párold négy-öt percig. A tojásokat üsd egy tálba, keverd össze a tejszínnel, a liszttel, ízesítsd sóval, borssal, majd öntsd a zöldségekre. Süsd két percig, majd amikor a széle elkezd szilárdulni, tedd át a forró sütőbe, szórd meg reszelt sajttal, és süsd szép pirosra 12-15 perc alatt. Ha kész, csúsztasd a serpenyőből egy tálra vagy tányérra, és szeleteld fel.

Bármilyen reggelit lehet különlegessé tenni. Lepd meg szeretteidet, légy kreatív és a korai étkezést is tedd különlegessé!

szerző: Udvari Fanni

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.