Menü

Egészséges reggeli receptek ünnepekre 2. rész

Tojástekercs

Hozzávalók:

- 3 tojás

- szárított paradicsom

- feta sajt

- olívabogyó

- tortilla lap

Sokan kifejezetten szeretik, ha édes reggelivel indíthatják a napot, de ha te nem tartozol ebbe a táborba, akkor egy ínycsiklandozó tojástekercsre van szükséged. Üss fel három tojást, majd közepesen forró serpenyőben szépen terítsd el. Szórj rá egy kevés szárított paradicsomot, feta sajtot és olívabogyót. Egy-két perc után megfordíthatod, hogy a másik oldala és megsüljön. Semmiképpen ne süsd túl, hogy finom lágy maradjon, pár perc bőven elég neki. Egy másik serpenyőben közben melegíts át egy tortilla lapot, vagy akár tedd be 15 másodpercre a mikróba. Ezután borítsd rá a tojást a tortillalapra, és tekerd fel. Imádni fogod, már csak azért is, mert minden fontos tápanyag megvan benne, ami egy egészséges és laktató reggelihez kell.

Krémsajtos hal

Halimádók kedvence lehet az alábbi recept, mely gyorsan elkészíthető

Hozzávalók:

1 doboz olajos szardínia konzerv,

20 dkg krémsajt,

1 evőkanál majonéz,

kevéske citromlé,

1 közepes vöröshagyma apróra vágva,

friss petrezselyem,

só, bors ízlés szerint.

A szardíniát egy villával összetörjük és kikeverjük a krémsajttal, illetve a majonézzel. Ezután hozzáadjuk a citromlevet, a hagymát és a petrezselymet, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

Mézeskalács-granola

Hozzávalók:

- 250 gramm nagy szemű zabpehely

- 1 dl olaj

- 1 dl méz

- egy evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék vagy őrölt fahéj, szegfűszeg,

gyömbér keveréke

- 50 gramm kókuszreszelék

- 100 gramm olajos mag

- 100 gramm aszalt gyümölcs

A zabpelyhet a kókuszreszelékkel nagy, mély tálba teszem. Egy kisebb tányérban összekeverem a mézet, az olajat és a fűszereket. Ezzel a keverékkel locsolom meg a zabpelyhet. Egy nagy lapáttal addig keverem, míg a ragacsos folyadék mindenütt be nem vonja. Egy sütőpapírral kibélelt sütőlapra terítem. 200 fokosra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranyszínűre pirítom. Ha kihűlt, elkeverem a magokkal és aszalt gyümölcsökkel.

Kölespuding

Hozzávalók:

150 g köles

300 ml kókusztejszín

200 ml víz

4 ek méz

1 csipet só

1 tk vaníliakivonat

4 tk mogyoróvaj

1 nagy marék fagyasztott gyümölcs

A hozzávalókat egy nagy lábosban elkeverjük és lassú tűzön kb. 20 perc alatt, gyakran kevergetve “pudingot” főzünk belőle. Tálakba szedjük és mogyoróvajjal, gyümölccsel megszórva tálaljuk.

Sajtos tojásfelfújt

Hozzávalók:

2 db tojás

2 dkg vaj

3 dkg reszelt sajt

kevés finomra vágott petrezselyemzöld

2 ek főzőtejszín

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből pici sóval kemény habot verünk. 2 db porcelán felfújtas formát kivajazunk. Az aljukra teszünk 1-1 evőkanál tejszínt, majd elosztjuk az edénykékben a tojáshabot. Kanállal kis mélyedést készítünk a habon, beletesszük a tojássárgáját. Megszórjuk a finomra vágott petrezselyemmel és a reszelt sajttal. Forró sütőbe tesszük. A sajt megpirulásáig sütjük (kb 15 perc), majd a sütőből kivéve azonnal tálaljuk.

Reggeli pizza pitából

2 pitához Hozzávalók:

1 csésze reszelt mozzarella sajt (körülbelül 4 dl)

1/4 teáskanál szárított oregánó

1/4 teáskanál fűszerpaprika-pehely

1 csésze bébispenót

2 nagy tojás

Frissen őrölt fekete bors

1 evőkanál reszelt parmezán sajt

Melegítsük fel a sütőt, és amennyiben a pizzánkat majd sütőrácsra akarjuk helyezni, vonjuk be alufóliával. Vegyük elő a pitát, rakjuk meg mozzarellával, szórjuk meg oregánóval, fűszerpaprika-pehellyel. Alakítsunk ki egy kisebb fészket a pita közepén, ahová a tojások kerülnek. Amikor a sütő elég forró, mehet bele a pizzánk, miután 1-1 tojás bekerült a fészekbe, majd sózzuk, borsozzuk. Hagyjuk a sütőben, amíg a tojások megsülnek, körülbelül 6-7 percig, nem baj, ha a sárgája lágyabb marad. A sütőből kivéve még meghinthetjük parmezánnal, majd szeleteljük, és tálaljuk.

szerző: Udvari Fanni

A vaníliáról

Maga a növény Mexikóból származik. Az aztékok kezdték el használni, de világhírnévre akkor tett szert, amikor 1520-ban az azték császár egy vaníliával ízesített kakaós-mézes italt kínált Cortesnek. A spanyol felfedezőknek annyira megtetszett az illat, hogy elkezdték importálni a vaníliát, ami innentől el is indult világhódító útjára.

Mindent a rukkoláról

Miért is szeretjük a salátákat? Mert sok ételhez tökéletesen passzol, egészséges és kalóriaszegény! Van lila, zöld, kerek, hosszúkás, erősebb és semlegesebb ízű. A rukkola abszolút egy tökéletes választás önmagában is de más salátákkal együtt is kiváló!

Mit tudnak a gyógygombák?

Az alternatív gyógymódok felé fordulók körében nem újkeletű a gyógygombák használata. A gyógyhatású gombák évszázadok óta megbecsült gyógymódok közé tartoznak a keleti kultúrában.

Gabonapelyhes finomságok

Nem is kezdődhetne jobban a reggel, mint egy tál ízletes, teljes értékű gabonapehellyel, némi gyümölccsel, tejjel vagy joghurttal.

Gyógyszer helyett: citrom

A citrom az egyik legsokoldalúbb gyümölcs. Tudod-e, hogy mi mindenre is jó ez a fanyar és savanyú, ám annál értékesebb gyümölcs?