Egészséges reggeli receptek ünnepekre 2. rész
- Dátum: 2018.12.28., 20:23
- Udvari Fanni
- egészség, granola, hal, köles, reggeli, táplálkozás, tojás, ünnepek
Tojástekercs
Hozzávalók:
- 3 tojás
- szárított paradicsom
- feta sajt
- olívabogyó
- tortilla lap
Sokan kifejezetten szeretik, ha édes reggelivel indíthatják a napot, de ha te nem tartozol ebbe a táborba, akkor egy ínycsiklandozó tojástekercsre van szükséged. Üss fel három tojást, majd közepesen forró serpenyőben szépen terítsd el. Szórj rá egy kevés szárított paradicsomot, feta sajtot és olívabogyót. Egy-két perc után megfordíthatod, hogy a másik oldala és megsüljön. Semmiképpen ne süsd túl, hogy finom lágy maradjon, pár perc bőven elég neki. Egy másik serpenyőben közben melegíts át egy tortilla lapot, vagy akár tedd be 15 másodpercre a mikróba. Ezután borítsd rá a tojást a tortillalapra, és tekerd fel. Imádni fogod, már csak azért is, mert minden fontos tápanyag megvan benne, ami egy egészséges és laktató reggelihez kell.
Krémsajtos hal
Halimádók kedvence lehet az alábbi recept, mely gyorsan elkészíthető
Hozzávalók:
1 doboz olajos szardínia konzerv,
20 dkg krémsajt,
1 evőkanál majonéz,
kevéske citromlé,
1 közepes vöröshagyma apróra vágva,
friss petrezselyem,
só, bors ízlés szerint.
A szardíniát egy villával összetörjük és kikeverjük a krémsajttal, illetve a majonézzel. Ezután hozzáadjuk a citromlevet, a hagymát és a petrezselymet, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Mézeskalács-granola
Hozzávalók:
- 250 gramm nagy szemű zabpehely
- 1 dl olaj
- 1 dl méz
- egy evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék vagy őrölt fahéj, szegfűszeg,
gyömbér keveréke
- 50 gramm kókuszreszelék
- 100 gramm olajos mag
- 100 gramm aszalt gyümölcs
A zabpelyhet a kókuszreszelékkel nagy, mély tálba teszem. Egy kisebb tányérban összekeverem a mézet, az olajat és a fűszereket. Ezzel a keverékkel locsolom meg a zabpelyhet. Egy nagy lapáttal addig keverem, míg a ragacsos folyadék mindenütt be nem vonja. Egy sütőpapírral kibélelt sütőlapra terítem. 200 fokosra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranyszínűre pirítom. Ha kihűlt, elkeverem a magokkal és aszalt gyümölcsökkel.
Kölespuding
Hozzávalók:
150 g köles
300 ml kókusztejszín
200 ml víz
4 ek méz
1 csipet só
1 tk vaníliakivonat
4 tk mogyoróvaj
1 nagy marék fagyasztott gyümölcs
A hozzávalókat egy nagy lábosban elkeverjük és lassú tűzön kb. 20 perc alatt, gyakran kevergetve “pudingot” főzünk belőle. Tálakba szedjük és mogyoróvajjal, gyümölccsel megszórva tálaljuk.
Sajtos tojásfelfújt
Hozzávalók:
2 db tojás
2 dkg vaj
3 dkg reszelt sajt
só
kevés finomra vágott petrezselyemzöld
2 ek főzőtejszín
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből pici sóval kemény habot verünk. 2 db porcelán felfújtas formát kivajazunk. Az aljukra teszünk 1-1 evőkanál tejszínt, majd elosztjuk az edénykékben a tojáshabot. Kanállal kis mélyedést készítünk a habon, beletesszük a tojássárgáját. Megszórjuk a finomra vágott petrezselyemmel és a reszelt sajttal. Forró sütőbe tesszük. A sajt megpirulásáig sütjük (kb 15 perc), majd a sütőből kivéve azonnal tálaljuk.
Reggeli pizza pitából
2 pitához Hozzávalók:
1 csésze reszelt mozzarella sajt (körülbelül 4 dl)
1/4 teáskanál szárított oregánó
1/4 teáskanál fűszerpaprika-pehely
1 csésze bébispenót
2 nagy tojás
só
Frissen őrölt fekete bors
1 evőkanál reszelt parmezán sajt
Melegítsük fel a sütőt, és amennyiben a pizzánkat majd sütőrácsra akarjuk helyezni, vonjuk be alufóliával. Vegyük elő a pitát, rakjuk meg mozzarellával, szórjuk meg oregánóval, fűszerpaprika-pehellyel. Alakítsunk ki egy kisebb fészket a pita közepén, ahová a tojások kerülnek. Amikor a sütő elég forró, mehet bele a pizzánk, miután 1-1 tojás bekerült a fészekbe, majd sózzuk, borsozzuk. Hagyjuk a sütőben, amíg a tojások megsülnek, körülbelül 6-7 percig, nem baj, ha a sárgája lágyabb marad. A sütőből kivéve még meghinthetjük parmezánnal, majd szeleteljük, és tálaljuk.
szerző: Udvari Fanni
Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.