Vérnyomáscsökkentés természetes módon
- Dátum: 2018.12.30., 10:31
- Udvari Fanni
- csökkentés, egészség, gyógyítás, gyógynövények, természetes, vérnyomás
Sokszor sajnos csak a szívinfarktus, a stroke vagy éppen a veseelégtelenség hívja fel a figyelmet a magas vérnyomásra. Jó tudni, hogy az életmóddal, tudatos táplálkozással jelentősen befolyásolható az értéke. A vérnyomás alapesetben természetes módon emelkedik és süllyed, de a tartós megnövekedett állapot károsíthatja a szívünket, a vesénket, sőt akár az agyunkat is.
Természetes módszerek:
Hazánkban a felnőttek 16-20%-a, a 60 éven felüliek több mint fele magas vérnyomásban szenved. A betegségre való hajlam közel 40%-ban meghatározott a génekben. A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek mellékhatásait senki sem tagadja Természetes módszereknél viszont ilyen nincs. A legáltalánosabb panasz a kezelés megkezdésekor a fáradékonyság, gyengeségérzés, ami többnyire csak átmeneti. Ritkábban, de előfordulhat többek közt émelygés, alvászavar, fejfájás és köhögés is. Ezért érdemes az alternatív gyógymódokat keresni, nem egyből a gyógyszerek után nyúlni.
Leghatékonyabb módszerek:
Fogyás és mozgás: A heti öt-hét alkalommal minimum 30 percig végzett aerob állóképességi edzés átlagosan 5-10 Hgmm-rel csökkenti a vérnyomást. Bizonyított tény, hogy a rendszeres, szívet és keringést támogató kardió mozgás olyan működést indít be a szervezetbe, amely kontrollálja az értéket. Túlsúlyosak (az ideális testsúlynál legalább 10 százalékkal magasabb testtömegűek) esetében a testsúly csökkentése szintén hasznos. Minden 10 kg mínusz 5-20 Hgmm-rel csökkenti a vérnyomást.
Alkoholfogyasztás csak mértékkel: A tudományos vizsgálatokban az alkoholfogyasztás egysége egy ital, 10 gramm szesz. Az alkoholtartalom alapján egy ital kb. egy deci bornak, egy pohár sörnek vagy 3 centiliter töménynek felel meg. A férfiak vérnyomása napi egy-két ital fogyasztása esetén csak minimálisan emelkedik, de napi három italtól fölfelé a vérnyomás mind magasabb. Továbbá a mértékletes alkoholfogyasztás a gyengébb nem tagjainak vérnyomását kedvezően befolyásolja.
Kerülendő ételek:
Kevesebbet a füstölt húsokból! A szalonna, sonka, szalámi szintén nátriumbomba! Fogyasszunk helyettük inkább friss halat, disznóhúst, halat, baromfit.
Kevesebb só! Azok, akik sószegény étrendet követnek, ugyanúgy veszélyben vannak, mint akik nagyon sok sót fogyasztanak naponta. Só helyett ízesítsük kedvenc ételeinket rozmaringgal, bazsalikommal, oregánóval, erős paprikával, ízesített ecettel, fokhagymával és más fűszerekkel.
A cukor és a koffein együttesen sokkal veszélyesebb a szervezetünkre, mint a koffein magában. A koffeines italokkal sem önmagukban van a baj, mértékkel fogyasztva a kávé például sok pozitív hatással is lehet az egészségünkre.
Félkész ételeket, felvágottakat kerüljük! Ezek közé tartoznak például a transzzsírokat tartalmazó kész péksütemények, kekszek és rágcsálnivalók.
Helyettesítsük a fehér lisztet teljes kiőrlésűvel! A teljes kiőrlésű lisztből készült tészta, rizs, kenyér több módon is támogatja az alacsonyabb vérnyomást: segítségükkel elkerüljük a feldolgozott, sózott ételeket, és még a testsúlyunk is csökken. A zabkását, rizst és tésztát só hozzáadása nélkül főzzük, csak a tálalásnál adjunk hozzá 5 mg sót.
Táplálékkiegészítők, növények, ételek a magas vérnyomás kezelésében:
Étcsokoládé:Végre egy jó hír: az étcsokoládé nem kerül tiltólistára. A benne található flavonoidok ugyanis bizonyítottan csökkentik a vérnyomást a vérerek kitágításával. Mint minden gyógymód esetében azonban, itt is fő a mértékletesség.
Lenmag, lenmagolaj: A lenmag és a lenmagolaj jó hatású a székrekedés kezelésére is, csökkenti a koleszterin-szintet, az érelmeszesedés, a magas vérnyomás kockázatát. Csökkenti az izomfájdalmat és mérsékli az ízületi gyulladást, reneszánszát éli a sportolók és a testépítők körében.
C-vitamin: A C-vitaminnak a vérnyomás csökkentésében, és a magas vérnyomás kialakulásának megelőzésében is bizonyított a hatása. Csökkenti az oxidatív stresszt, legjobban természetes formában fogyasztva fejti ki hatását.
Galagonya: Vérnyomást csökkent, szívritmust szabályoz, érelmeszesedés különösen koszorúér elmeszesedés ellen jó hatású.
A fokhagyma és a zöld tea is ajánlott.
Az első sorban a zöld színű zöldségekben (például fejes saláta, brokkoli, spenót) található B-vitamin is jó hatással van a vérnyomásunkra, másrészt a sok zöldség fogyasztása segít a testsúly csökkentésében is, ami szintén segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket. A teljes kiőrlésű gabonák magas rosttartalmuknak köszönhetően szintén elősegíthetik a fogyást és szívünket is kímélik.
Figyeljünk testünk jelzéseire és állítsuk meg időben a betegség folyamatát! Manapság szerencsére nagyon sok forrásból tájékozódhatunk. Olvassunk sokat és tegyünk egészségünkért, hiszen az életet, amelyet ajándékként kaptunk a legjobb, ha minél hosszabb ideig élvezhetjük.
szerző: Udvari Fanni
Az érzékeny bőr okai
Az érzékeny és reaktív bőrt kellemetlen érzések - bizsergés, feszülő érzet, viszketés vagy égő érzet - jellemzik, amelyek néha szárazsággal és bőrpírral is együtt járnak. Bármilyen bőrtípus, legyen az száraz, zsíros vagy kombinált, érzékennyé válhat. Az érzékeny bőrre jellemző tünetek folyamatosan jelentkezhetnek, vagy bizonyos belső és külső tényezők is előidézhetik.
Az alacsony transzferrin szaturáció negatív hatásai
A transzferin szaturáció (TSAT) egy laboratóriumi vizsgálat, amely a szervezetben lévő vas szállításáért felelős fehérje, a transzferin telítettségének mértékét jelzi. A transzferin szaturáció százalékos arányban fejezi ki azt, hogy a transzferin hány százaléka van vasat tartalmazó állapotban.
A trombocitapénia tünetei
A trombocitopénia olyan állapot, amikor a vérben a vérlemezkék (trombociták) száma alacsonyabb, mint a normálértéke. A vérlemezkék fontos szerepet játszanak a vér koagulációs folyamataiban, vagyis a véralvadásban. Amikor egy ér sérül, a vérlemezkék összetapadnak és aktiválódnak, hogy megállítsák a vérzést.
Éjszakai lábgörcs
Sokaknak ismerős a kínzó fájdalom, mely sokszor éjjel, a legkedvesebb álmunkban tör ránk, amikor is begörcsöl a lábunk. Ennek több oka is lehet.
P-vitamin – mit tudsz róla?
A vitaminok skálája igen széleskörű, a többségét ismerjük is, napi szinten hallunk jelentőségükről, de vannak olyan vitaminok, amiket kevésbé ismerünk, pedig ugyanolyan fontosak egészségünk szempontjából.