Menü

Egészséges vendégvárók

Ahhoz, hogy el tudjuk kerülni a saját rossz döntéseinket a főzéssel kapcsolatban, erős nyomást kell gyakorolnunk a saját elménkre. Bárki tud előre gyártott ételt tenni a vendégei elé, de igazán különleges és emellett egészséges vendégvárókat csak azok készítenek, akiknek igazán fontos az eredetiség, a jókedv és a barátaik, családjuk megbecsülése. Nézzünk pár egészséges falatot és fogást!

A fondü sokak kedvence, nemcsak azért, mert jól hangzik, hanem mert mindenki szeret nyúlós sajtba kenyeret mártogatni. Ennek egy egészségesebb (és sokak szerint finomabb) változatát percek alatt elkészíthetjük. A mártáshoz egy evőkanálnyi vajat olvasztunk, majd egy evőkanálnyi lisztet adunk hozzá. Ezt a keveréket néhány percig a tűzön pirítjuk, de nem szabad, hogy sok színt kapjon. Ezután hozzáöntünk fél liter tejet, sóval, borssal, szerecsendióval és köménnyel ízesítjük. Amikor kezd egy kicsit sűrűsödni, reszelt sajtot adunk hozzá ízlés szerint, lehetőleg zsírszegény sajtból. Így egy nyúlós, de még folyékony, fűszeres masszát kaptunk. Ízlés szerint még hígíthatjuk. Ezután minél többféle zöldséget vágjunk össze ehhez az ízletes mártogatóshoz. A legalkalmasabbak erre a célra az uborka, kaliforniai paprika, póréhagyma, zeller, karalábé, sárgarépa. Ezeket kockákra vagy hasábokra vágva kínáljuk. Vörös- vagy fehérkáposztát pedig kockákra hasítva tegyünk egy tányérra, és öntsük nyakon a szósszal. Így a nachoshoz hasonló finomságot kapunk.

Ha pedig valami édesre vágyunk, készítsünk egzotikus gyümölcssalátát. Ehhez mangót, ananászt, narancsot, banánt, grapefruitot, gránátalmát is használhatunk. Keverjük össze őket egy nagy tálban, és keverjünk hozzá dresszinget citromléből, mézből és ízlés szerint balzsamecettel. Ha befőttet használtunk a salátába, annak a levét is ráönthetjük. Kis tálkákba osztva kínálhatjuk, a barátaink garantáltan imádni fogják.

Ez a két nagyon egyszerű recept is jól példázza, hogy az egészséges vendégvárók készítése választás kérdése. Ha pedig mi elkezdjük ezt a hagyományt, meglehet, hogy ők majd szívesen folytatják.

Hétköznap vagy mindennap? A munkarendek harca a 21. században

A modern multi cégek korszakában egyre több vita bontakozik ki arról, hogy melyik beosztás szolgálja jobban az ember és a gazdaság érdekeit. A klasszikus, állandó 8–4 és 9–5 rendszer, vagy a rugalmasabb, akár hétvégi műszakokat is magába foglaló struktúra. Bár mindkettő ugyanarra a 8 órára épül, a különbség nemcsak az órák számában, hanem az életstílusban és a mentális hatásokban is rejlik.

Miért kedveljük azt, amit ismerősnek érzünk?

Nap mint nap információk milliói bombáznak bennünket. Hírek, reklámok, arcok, dallamok, bejegyzések és üzenetek váltják egymást a szemünk előtt. A legtöbbre talán nem is figyelünk tudatosan, mégis beépülnek a fejünkbe. Azonban miért van az, hogy egy idő után elkezdünk kötődni azokhoz a dolgokhoz – akár egy tárgyhoz, egy emberhez vagy épp egy zenéhez –, amelyek rendszeresen felbukkannak a mindennapokban?

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

Szókincsfejlesztés vidáman és természetesen

Amikor a kisgyerek beszélni tanul, minden egyes új szó egy kis csoda. Anyaként pedig mi sem szebb annál, mint hallani, ahogy napról napra ügyesebben fejezi ki magát. A szókincsfejlesztés nemcsak az iskolai sikerhez fontos, hanem az önbizalomhoz, a társas kapcsolatokhoz és a gondolkodás fejlődéséhez is. És ami a legjobb: mindezt játékkal, nevetéssel, közös élményekkel is el lehet érni.

Mennyibe kerül ma a városi kutyatartás?

Hazánk nagyobb településeinek parkjaiban és kávézóiban egyre több négylábú társ sétál pórázon. A látvány idilli, de a háttérben ott húzódik a valós kérdés, hogy vajon a városi kutyatartás napjainkban már luxusnak számít? Egy szőrmók fenntartása jelenleg havonta átlagosan 20–50 ezer forintba kerül, fajtától és életmódtól függően. A táp, az oltások, a bolha- és kullancsirtók, illetve a felszerelések ma már alapkiadásnak számítanak.