Egészséges vendégvárók
- Dátum: 2019.01.28., 09:34
- Varga Ágnes Kata
- ananász, barátok, befőtt, dresszing, édes, egészség, egészséges falatkák, egzotikus, étel, fondü, grapefruit, gyümölcs, gyümölcssaláta, íz, ízlés, káposzta, narancs, öntet, ötlet, póréhagyma, recept, sajt, sárgarépa, sós, tipp, uborka, vendég, vendégség, vendégváró, zöldség
Ahhoz, hogy el tudjuk kerülni a saját rossz döntéseinket a főzéssel kapcsolatban, erős nyomást kell gyakorolnunk a saját elménkre. Bárki tud előre gyártott ételt tenni a vendégei elé, de igazán különleges és emellett egészséges vendégvárókat csak azok készítenek, akiknek igazán fontos az eredetiség, a jókedv és a barátaik, családjuk megbecsülése. Nézzünk pár egészséges falatot és fogást!
A fondü sokak kedvence, nemcsak azért, mert jól hangzik, hanem mert mindenki szeret nyúlós sajtba kenyeret mártogatni. Ennek egy egészségesebb (és sokak szerint finomabb) változatát percek alatt elkészíthetjük. A mártáshoz egy evőkanálnyi vajat olvasztunk, majd egy evőkanálnyi lisztet adunk hozzá. Ezt a keveréket néhány percig a tűzön pirítjuk, de nem szabad, hogy sok színt kapjon. Ezután hozzáöntünk fél liter tejet, sóval, borssal, szerecsendióval és köménnyel ízesítjük. Amikor kezd egy kicsit sűrűsödni, reszelt sajtot adunk hozzá ízlés szerint, lehetőleg zsírszegény sajtból. Így egy nyúlós, de még folyékony, fűszeres masszát kaptunk. Ízlés szerint még hígíthatjuk. Ezután minél többféle zöldséget vágjunk össze ehhez az ízletes mártogatóshoz. A legalkalmasabbak erre a célra az uborka, kaliforniai paprika, póréhagyma, zeller, karalábé, sárgarépa. Ezeket kockákra vagy hasábokra vágva kínáljuk. Vörös- vagy fehérkáposztát pedig kockákra hasítva tegyünk egy tányérra, és öntsük nyakon a szósszal. Így a nachoshoz hasonló finomságot kapunk.
Ha pedig valami édesre vágyunk, készítsünk egzotikus gyümölcssalátát. Ehhez mangót, ananászt, narancsot, banánt, grapefruitot, gránátalmát is használhatunk. Keverjük össze őket egy nagy tálban, és keverjünk hozzá dresszinget citromléből, mézből és ízlés szerint balzsamecettel. Ha befőttet használtunk a salátába, annak a levét is ráönthetjük. Kis tálkákba osztva kínálhatjuk, a barátaink garantáltan imádni fogják.
Ez a két nagyon egyszerű recept is jól példázza, hogy az egészséges vendégvárók készítése választás kérdése. Ha pedig mi elkezdjük ezt a hagyományt, meglehet, hogy ők majd szívesen folytatják.
Zero waste: törekvés egy tisztább jövő felé

A modern világ elképesztő ütemű fejlődése és a fogyasztási szokásai hatalmas mennyiségű hulladékot termelnek. Szinte mindent eláraszt a szemét: a rengeteg visszamaradt PET-palack, a fesztiválok után maradó szeméthegyek éppen csak a felszínét mutatják egy mélyen gyökerező problémának. Túlzó vásárlási szokások, élelmiszer felhalmozás, a termelés határainak figyelmen kívül hagyása – ezek mind olyan jelenségek, amiket tudatossággal el lehetne kerülni.
„A sport öröklődik – De nem a génjeinkben, hanem a példánkban”

Sportos szülők, sportos gyerekek, avagy hogyan adjunk át egészséges szokásokat a következő generációnak?
Nyári táborok: megoldás a szülőknek, élmény a gyerekeknek

A nyári szünet közeledtével sok szülő szembesül az évről évre visszatérő kérdéssel: hogyan oldják meg gyermekeik felügyeletét, miközben ők dolgoznak? A nyári táborok nemcsak praktikus segítséget jelentenek, hanem felejthetetlen élményeket is kínálnak a gyerekeknek.
Különleges fóbiák

A fóbia a görög félelem szóból származik, a pszichiátriában arra a jelenségre utal, amikor valaki félelmet érez bizonyos dolgok iránt. Egyes fóbiák szélesebb körben ismertek, míg másokról talán még sosem hallottunk.
Mit ad a nézőknek a filmzene?

A filmek világa épp annyira szól a hangokról, mint a látványelemekről. A gondosan megkomponált dallamok képesek elmélyíteni a látványt, felerősíteni az érzelmeket, és egyedülálló módon bevonni a nézőt a történetbe. Gondoljunk csak Hans Zimmerre, a Dögkeselyű ikonikus dallamára, vagy éppen a nemrégiben megjelent A brutalista számaira. Vajon hogyan képes a hang és a vizuális tartalom együttese ennyire megragadó élményt nyújtani, és milyen utat járt be a filmzene, mire eljutott a mai státuszáig?