Menü

A bulinegyed sikerre született

A turizmus Budapesten éppúgy ahogy Európa szinte összes nagyobb városában dübörög és mutálódik ezerrel. Az egykori budapesti belváros kis szeglete, a régi zsidó negyed (kb. a Rumbach Sebestyén-Dob-Kazinczy-Király utca által határolt négyzet) átalakult és az elmúlt 5-8 évben Észak- és Nyugat-Európa egyik legkedveltebb party helye lett. Ahogy megfizethetőbbé váltak a repjegyek, nőttek a fizuk és életszerűbbek lettek a bakancslisták úgy futott fel a helyi parti turizmus. Amely építhet a fiatal multi kulti egyetemista sörözni vágyókra éppúgy, mint a legénybúcsúk hadára, ezek szinte ellepik folyamatosan a belvárost. Ha a Sziget fesztivál a ” Szabadság szigete”, hirdeti szlogenje, akkor a bulinegyed a lazaságé. Van itt minden mi szem-szájnak ingere.

A gasztronómiában a hagyományos ízek éppúgy jelen vannak, mint az olasz, török, kurd, angol vagy a vega hagyományok. Ha street foodra vágyunk irány a Karaván és annak árusai. Az árak nem magyar barátok, de nem is feltétlenül nekünk szólnak. Sőt a helyi megszokás több helyen keveredik a turisták által elvárttal, így több mint érdekes találmányok, kreálmányok születnek, mint például a lángos burger, az édes lángos kolbászos feltéttel vagy épp a nutellás kürtőskalács. Emellett „Happy alkoholiday to you” hirdeti a központi, Gozsdu udvar egyik éttermének felirata és tényleg.

A sör olcsóbb, mint máshol nyugaton. Külön plusz pont, hogy a Király utcában, a nem hivatalos főutcában már 380-ért is lehet csapolt fél liter folyékony kenyeret kapni. Az átlagár persze kábé 700-800 körül van, de az még mindig eltörpül a párizsi 2500-3000 vagy a londoni 2800-3200 forintos belvárosi, korsónkénti áraktól. Így már megéri bárkinek ide elzarándokolni a világ bármely tájáról. A negyed, amely több kerület sajátja, még 24 órás fogorvosi rendelővel is bír, hiszen bármi történhet. A Szimpla vagy a Ziccer olyan buli inditó helyekké váltak, amelye nagyban öregbítik kis hazánk buliturizmusban való szerepét. A Legfelsőbb Beeróság bár név pedig szimplán csak rettentően eltalálta a hangulatot.

Budapest bulinegyede azonban folyamatosan nő és változik, ezért nehéz is lenne pontosan leírni a határait mind fizikailag mind kreatívitásban. A jellegzetes helyi kultúrával való szimbiózis mindig problémás egy ilyen helyen (pl. Barcelona, Velence, Amszterdam), de a nemzetközi repterünk rekordlátogatója láttán (15 millió 2018-ban) eddig még nem veszett el a hely varázsa.

Ami számomra még pozitív, hogy a prostitúció, ha már komoly igény van rá, legalább kulturáltabb keretek között a belvárosi díszlet mögötti erre szakosodott központokban, lakásokon zajlik, így nem nyomja rá a bélyegét a látképre, mint Amszterdamban. Sok helyen olvasni, hogy a nálunk még mindig illegális fű relatíve olcsó (annyi kb. mint Hollandiában), de mióta Prágában kis tételben legalizálták azóta szerintem ezt az illegális báját elvesztette és nem is érezni a pesti utcákon ellentétben a holland party helyekkel.

Egy szóval ez a profi „negyed” igazi unikummá vált Európában. Sokkal nagyobb üzlet ez Magyarországnak, mint gondolnánk. Minden a helyén van a magas szintű szolgáltatásokhoz. Ha belföldiek vagyunk akkor azért, ha külföldiek akkor azért érdemes elzarándokolni ide. Kellemes környezet és jó társaság fog fogadni minket. A képzeletbeli versenyt pedig Budapest nyeri nálam Amszterdammal szemben. Szebb, profibb, kultúráltabb és érdekesebb (lásd Sziget). Csak így tovább.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Eszelős utcai harcosok

A 2024-es Országúti diszkó az 1989-es Patrick Swayze-féle akciófilm remake-je, motívumában eltér elődjétől, de mégis hű marad a régi időkhöz. A 80-as évek filmjeinek megvan a sajátos, korra jellemző atmoszférájuk. Ez alól az akkori alkotás sem volt kivétel, mely főként a kocsmai verekedései és Patrick Swayze karizmája miatt vált ikonikussá. Nos, a mostani 2024-es Doug Liman újrafeldolgozás nem egy mély érzelmeket megmozgató alkotás, de az összképet tekintve egy nagyon jó akció-vígjáték.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.