Menü

A bulinegyed sikerre született

A turizmus Budapesten éppúgy ahogy Európa szinte összes nagyobb városában dübörög és mutálódik ezerrel. Az egykori budapesti belváros kis szeglete, a régi zsidó negyed (kb. a Rumbach Sebestyén-Dob-Kazinczy-Király utca által határolt négyzet) átalakult és az elmúlt 5-8 évben Észak- és Nyugat-Európa egyik legkedveltebb party helye lett. Ahogy megfizethetőbbé váltak a repjegyek, nőttek a fizuk és életszerűbbek lettek a bakancslisták úgy futott fel a helyi parti turizmus. Amely építhet a fiatal multi kulti egyetemista sörözni vágyókra éppúgy, mint a legénybúcsúk hadára, ezek szinte ellepik folyamatosan a belvárost. Ha a Sziget fesztivál a ” Szabadság szigete”, hirdeti szlogenje, akkor a bulinegyed a lazaságé. Van itt minden mi szem-szájnak ingere.

A gasztronómiában a hagyományos ízek éppúgy jelen vannak, mint az olasz, török, kurd, angol vagy a vega hagyományok. Ha street foodra vágyunk irány a Karaván és annak árusai. Az árak nem magyar barátok, de nem is feltétlenül nekünk szólnak. Sőt a helyi megszokás több helyen keveredik a turisták által elvárttal, így több mint érdekes találmányok, kreálmányok születnek, mint például a lángos burger, az édes lángos kolbászos feltéttel vagy épp a nutellás kürtőskalács. Emellett „Happy alkoholiday to you” hirdeti a központi, Gozsdu udvar egyik éttermének felirata és tényleg.

A sör olcsóbb, mint máshol nyugaton. Külön plusz pont, hogy a Király utcában, a nem hivatalos főutcában már 380-ért is lehet csapolt fél liter folyékony kenyeret kapni. Az átlagár persze kábé 700-800 körül van, de az még mindig eltörpül a párizsi 2500-3000 vagy a londoni 2800-3200 forintos belvárosi, korsónkénti áraktól. Így már megéri bárkinek ide elzarándokolni a világ bármely tájáról. A negyed, amely több kerület sajátja, még 24 órás fogorvosi rendelővel is bír, hiszen bármi történhet. A Szimpla vagy a Ziccer olyan buli inditó helyekké váltak, amelye nagyban öregbítik kis hazánk buliturizmusban való szerepét. A Legfelsőbb Beeróság bár név pedig szimplán csak rettentően eltalálta a hangulatot.

Budapest bulinegyede azonban folyamatosan nő és változik, ezért nehéz is lenne pontosan leírni a határait mind fizikailag mind kreatívitásban. A jellegzetes helyi kultúrával való szimbiózis mindig problémás egy ilyen helyen (pl. Barcelona, Velence, Amszterdam), de a nemzetközi repterünk rekordlátogatója láttán (15 millió 2018-ban) eddig még nem veszett el a hely varázsa.

Ami számomra még pozitív, hogy a prostitúció, ha már komoly igény van rá, legalább kulturáltabb keretek között a belvárosi díszlet mögötti erre szakosodott központokban, lakásokon zajlik, így nem nyomja rá a bélyegét a látképre, mint Amszterdamban. Sok helyen olvasni, hogy a nálunk még mindig illegális fű relatíve olcsó (annyi kb. mint Hollandiában), de mióta Prágában kis tételben legalizálták azóta szerintem ezt az illegális báját elvesztette és nem is érezni a pesti utcákon ellentétben a holland party helyekkel.

Egy szóval ez a profi „negyed” igazi unikummá vált Európában. Sokkal nagyobb üzlet ez Magyarországnak, mint gondolnánk. Minden a helyén van a magas szintű szolgáltatásokhoz. Ha belföldiek vagyunk akkor azért, ha külföldiek akkor azért érdemes elzarándokolni ide. Kellemes környezet és jó társaság fog fogadni minket. A képzeletbeli versenyt pedig Budapest nyeri nálam Amszterdammal szemben. Szebb, profibb, kultúráltabb és érdekesebb (lásd Sziget). Csak így tovább.

Bad Boys - Mindent vagy többet

Michael Bay az első két Bad Boys mozival a 90-es és a 2000-es években is megmutatta, miként kell korhatáros, mégis szórakoztató akció-vígjátékot rendezni. A két főhős, a dumák és a stílus emlékezetessé tették az akkori összképet. 17 évvel később napvilágot látott a Mindörökké rosszfiúk alcímre hallgató, afféle “visszatérés”, immár Bay nélkül. Adil el Arbi és Billal Fallah akkor elkészítették a franchise legsikeresebb darabját, ami után most jött is egy 4. rész, teljesen újult erővel.

A valódi szelíd motorosok kálváriája

A Motorosok egy letűnt korszak tesztoszteronszagú fényképalbumának bűvöletével árulja magát. A színészgárda pazar: a tüneményes Jodie Comer a szerelmes főhősnő, az überkemény Tom Hardy a bandavezér, szexi ösztönember, a vágy tárgya pedig Austin Butler. A rendező Jeff Nichols (Mud, Take shelder) dokumentarista alapossággal mutatja be a valódi „Szelíd motorosokat” azaz egy 60-as évekbeli Chicago-i motorosbanda fénykorát és átfordulását a bűnbe.

Hogyan kezdjünk hozzá egy könyv megírásához?

Adódik a kérdés, hogy mi a legnehezebb része egy könyv megírásának: az ötlet, a felépítés, vagy az, hogy minden nap számítógép, és papír előtt ülve írjunk a dolgokról? Az írás mindig egy procedúra, ami – mint minden folyamat – lebontható apróbb lépésekre. Bármilyen bonyolult is egy szöveg megszületése, végső soron szavakon, mondatokon keresztül történik, és felosztható bevezetésre, tárgyalásra, befejezésre. A dolog ennél persze kicsit bonyolultabb, de az alapvető lépések mindig ugyanazok, amelyekről az alábbi cikkben tudhatunk meg részleteket.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?