Menü

Érdekességek, amiket lehet, hogy még nem hallottál a mustárról

Egészségügyi előnyeit tekintve nem kérdés, hogy a majonézzel szemben a mustár viszi a pálmát, leginkább azért, mert zsírmentes, ellentétben a majonéz artériákat eldugaszoló, koleszterinbomba zsírtartalmával. Emellett viszont a mustár az anyagcserét is megpörgetheti, azaz a szervezet több kalóriát képes a hatására elégetni. Ahogy az anyagcserénk gyorsul, a kalóriák gyorsabban égnek, és így a súlyvesztés is könnyebbé válik. Így tehát ha diétázol, talán nem árt észben tartanod a mustár ilyen hatásait is! A mustár, és a hozzá hasonló pikáns gyógynövények másik előnye, hogy szomjúságérzetet okoznak, ami több folyadék elfogyasztására serkent minket.

Ha ahelyett, hogy sokat ennél, vízzel "tömöd ki" a gyomrodat, kevesebb kalóriához jutsz, ami ugyancsak hozzájárulhat a súlyvesztéshez. Emellett a mustár kellő mennyiségben tisztítja a légutakat és javítja a vérkeringést is. A mustár a testépítő diétában hasznos lehet, mivel kevés kalória mellett telt ízt tud biztosítani, és csak minimális a zsírtartalma. rengeteg íztelen étel feljavítható a segítségével. Sokféle módon beilleszthetjük ezt a hasznos kis növényt az étrendünkbe. Egy gyakori megoldás a sárga "ballpark" mustár, ami őrölt mustármagból, ecetből, fehérborból, cukorból és turmeric-ből áll, de számos más variációja is létezik. Próbáld ki a csirkemell filét mustárral és fűszerekkel bekenve kisütni. Ízesítsd a különféle szószokat mustárral, de a tonhalat és más halakat is remekül lehet vele fűszerezni. A lehetőségek száma végtelen, ne féljük kreatívak lenni.

Gyógyító hatásai:

Fejfájás, láz enyhítése: A mustármagos lábfürdő serkenti a lábfej keringését, és mivel a talpban sokféle idegvégződés található, így nem csak a végtagokra vannak jótékony hatással, hanem az egész testre. Segít levinni a lázat, csillapítani a fejfájást.

Lábgombásodás ellen: Mustármagos vagy mustárporos lábfürdő által megszabadulhatunk a kellemetlen lábgombától olcsón, természetes módon.

Hátfájás, ízületi fájdalom: Vérpezsdítő hatása révén kiüríti az idegsejtekből a P-anyagot, ami az a vegyület, amely a fájdalomjeleket továbbítja az agyba. Készíthetünk mustáros tapaszt, vagy főzetet. Ez utóbbihoz öntsünk egy pohár forrásban lévő vizet 1 teáskanálnyi őrölt mustármagra, hagyjuk 5 percig állni, majd áztassunk bele egy rongyot. Ezzel borogassuk a beteg felületet.

Vérkeringés javítása a testben: A mustár a bőrön enyhe irritációt okoz, ami serkenti a helyi vérellátásokat, meleg, bizsergő érzést idéz elő, ezért tökéletes csodaszer az ujjak időnkénti elfehéredésével és fájdalmával járó keringési zavarok esetén. Keverjünk össze 10 dkg őrölt mustármagot forró, de nem forrásban lévő vízzel, amíg sűrű krémet nem kapunk. Kanállal tegyünk gézdarabra belőle, és helyezzünk fel kötést, ami 1 percnél ne maradjon a felületen. Ha kipirulna a bőr olívaolajjal vagy vazelinnel enyhíthetjük a bőrpírt.

A mustár tehát egy csodaszer nemcsak diétában, hanem a hétköznapokban is számos pozitív hatást gyakorolhat szervezetünkre.

szerző: Udvari Fanni

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.