Menü

Fogfájás – de miért pont most?

Fáj a fogam. Természetesen a legjobbkor jött. Nem mintha bármikor máskor jól jönne, de épp egy költözés-házfelújítás kellős közepén vagyunk, az idő szorít, a gyerekeknek meg tavaszi szünet, tehát ők is köztünk téblábolnak egy-egy festékes ecsettel, nincsenek oviban-suliban, tehát minden körülmény ideális. Ja nem, egy fogfájás még befigyel. Nem akarok dicsekedni, de különleges fogaim vannak. Augusztus 20-i hosszú hétvégén, horvátországi nyaralásunk indulásának első napján és karácsonykor szokott elviselhetetlenül megfájdulni, amikor még véletlenül se találni fogorvost sehol. Amikor pedig napokra magunkra maradunk az ilyen kis aljas fogfájással, akkor nem tudunk mást tenni, otthoni módszerekhez folyamodunk. Mert muszáj valamit tenni.

Murphy-törvénye vagy sem, de általában a lehető legrosszabbkor részesülünk a fogfájás kínzó, lüktető fájdalommal járó adományában. Az időzítés persze nem is lehetne jobb. Lüktet, fáj, kisugárzik az egész állkapocsra, szinte elviselhetetlen.

Rendszerint amikor már ott tartok, hogy inkább kiütöm magamnak egy fél téglával, akkor szoktam elővenni a házi pálinkát. Igaz, hogy utána a fél arcom nem érzem, de legalább fertőtlenít, zsibbaszt, fájdalmat csökkent. Én öblögetni szoktam vele, az biztos segít, de ha meg is iszom, akkor meg pláne nem árt. Nem mondom, hogy ez a megoldás, de néhány házilag alkalmazható szer és módszer a fájdalom csillapításában igen hatékony tud lenni. Legalább addig, míg eljutunk a fogorvosi székbe.

Amikor egy fog fájni kezd, akkor olyan megoldásra van szükség, amely antibakteriális, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású. Erre alkalmas a só, bors, és néhány csepp víz keverékéből összeállított massza, mely közvetlenül az érintett fogakon alkalmazva néhány perc alatt kifejti fájdalomcsillapító hatását.

Ha fertőtlenítés, akkor fokhagyma! Verhetetlen fertőtlenítő fűszer! A fokhagyma antibiotikus és egyéb gyógyászati ​​tulajdonságokkal bír, nem véletlen alkalmazták nagymamáink. Zúzott gerezd fokhagyma közvetlenül a fájó fogon gyors enyhülést hozhat.

Gyors segítség lehet a fájdalomra a meleg sós víz, mellyel öblögetve a fájdalom enyhülését érhetjük el. Megtehetjük, hogy néhány szem egész szegfűszeget veszünk a szánkba. Hagyjuk őket átázni és felpuhulni, majd rágjuk össze, hogy kiengedje az olaját, ezt pedig hagyjuk a fájó fogunkon.

A fent említett házi módszerek nagyon jól működhetnek ideiglenes fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő kezelésként, azonban nem helyettesíti a szakszerű ellátást, a fogorvoshoz mindenképp mielőbb be kell jelentkeznünk. Még akkor is, ha a probléma javulni látszik.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.