Menü

Az Omega -3, létfontosságú nyomelem tulajdonságai

Az omega-3 zsírsavak a telítetlen, méghozzá a többszörösen telítetlen zsírsavak családjába tartoznak. Az Omega- 3 alapvető fontosságú az emberi egészséghez és a fejlődéshez, azonban, mivel a test nem képes ennek előállítására, így csak az élelmiszerek vagy az étrend-kiegészítők útján fogyasztható.

Az omega-3 zsírsavak és az immunrendszer

Az omega-3 zsírsavak elengedhetetlenek a szervezet egészségének fenntartásához, ezenfelül számos potenciális egészségügyi hatással is bírnak. Növeli az agy és a szív működését, nagyban hozzájárul az immunrendszer egészségének fenntartásához és segíthet egyes autoimmun betegségek kezelésében is. Az omega-3 zsírsavak olyan esszenciális zsírsavak, melyekre a szervezetnek szüksége van ahhoz, hogy megfelelően működjön. Azért hívjuk esszenciálisnak, mert a szervezet nem képes előállítani, így mi magunknak kell a táplálkozás során bevinni a szervezetbe. Az omega-3 zsírsavakat a halakban, a magvakban, a diófélékben és néhány növényben megtaláljuk. Nagy mennyiségben a dió, az olívaolaj, a szójabab, valamint a hideg vízi halak tartalmazzák.

Az omega-3 zsírsavak megfelelő mennyisége a fogyókúrában

A halolajak, melyek az omega-3 zsírsavak jelentős forrásai, igen nagy elismerésben részesülnek, mivel csodaszerként működnek gyógyító tulajdonságainak köszönhetően. Ezek az anyagok csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, sőt, rendszeres fogyasztásával elkerülhetőek az olyan betegségek, mint a szívinfarktus, a magas vérnyomás, a menstruációs fájdalom, a hiperaktivitás, a csontritkulás, a vese problémák, a depresszió, a bipoláris rendellenesség, a pszichózis, a rák stb.. Számos tanulmány igazolta, hogy az omega-3 zsírsavak nagyszerű testsúly csökkentők. Napi 1,5-2 gramm halolaj elfogyasztásával néhány hónap alatt jó pár kilótól megszabadulhatunk. Egyes tanulmányok arra utalnak, hogy a testmozgással kiegészített halolaj fogyasztás jelentős mennyiségű súlycsökkenést eredményez, melynek oka, hogy az omega-3 zsírsavak nagyban fokozzák az anyagcserét. A kókuszolajban is számos egészséges zsírsavat találunk, de azt tudni kell, hogy omega-3 zsírsavakat nem tartalmaz, hanem a legjobb forrása közepes szénláncú zsírsavainknak.

A halolaj, mint omega-3 zsírsav forrás

A halolaj nagy mennyiségben tartalmazza az omega-3 zsírsavakat. Sajnos ma már alig jutunk hozzá ehhez az esszenciális zsírsavhoz, így a halolaj és a halolaj kiegészítők fogyasztása erőteljesen javasolt az emberek 90 %-ának, hogy általános egészségi állapotuk és teljesítményük megmaradjon. A halolajat olyan tengeri és édesvízi halakból nyerik, melyek élőhelye a hideg víz, így a lazacban, a makrélában, a tonhalban, a pisztrángban, az óriás laposhalban és a szardíniában fordulnak elő leginkább. Természetesen azt is tudnunk kell, hogy az összes halolaj gyorsan lebomlik a fény, a hő és a fémek hatására, ezért a halakat kifogásuk után mnál gyorsabban el kell fogyasztanunk. A halolaj tehát bővelkedik omega-3 zsírsavakban, de nemcsak EPA-t és DHA-t, hanem linolénsavat is tartalmaz, mely a szervezetben EPA-vá és DHA-vá alakul. Ezek a zsírsavak nélkülözhetetlenek a normális agyi működéshez, a megfelelő vérnyomáshoz és a gyors immunválaszhoz.

Az Omega-3 hiány mellékhatásai

Nagyon sok ember egészségügyi problémája vezethető vissza az Omega-3 és Omega-6 zsírsavak egyensúlyhiányára. Az Omega-6 zsírsavak nem feltétlenül károsak, de ha túlzott mennyiség kerül a szervezetbe Omega-3 zsírsav nélkül, akkor gyulladást okozhat, ami krónikus megbetegédeshez vezethet. Az Omega-3 zsírsav hiány legsúlyosabb oka az Omega-6 zsírsavakban gazdag ételek túlzott fogyasztása. Az Omega-6 olyan sült ételekben, gyorsételekben és dobozos ételekben található, amik növényi olajakat tartalmaznak, mint például szójababolajat, repceolajat, napraforgó olajat, gyapotmagolajat és kukoricaolajat. Ha az ember túl sok Omega-6 zsírsavat visz be, akkor kevésbé tudja a szervezet feldolgozni az egészséges Omega-3 zsírsavakat.

A kutatók arra jöttek rá, hogy az Omega-6/Omega-3 zsírsavak alacsonyabb aránya csökkentheti számos gyakori krónikus betegség kockázatát. Tanulmányok százában kimutatták, hogy a kellő mennyiségű Omega-3 zsírsav bevitele, ami azt jelenti, hogy az Omega-3 és az Omega-6 zsírsavak megfelelő arányban állnak.

Az Omega-3 zsírsavak szükségesek az egészségünk fenntartása érdekében, de a szerveztünk nem képes előállítani ezeket, ezért nekünk magunknak kell gondoskodni a beviteléről. Ha az étrendünkkel nem tudunk eleget tenni ennek a szükségletnek, akkor jó minőségű halolaj étrendkiegészítő beszerzése lehet jó megoldás.

Szerző: Udvari Fanni

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.