Menü

Érdemes odafigyelni a kalcium hiány ismertető jeleire

Kalcium

A kalcium az egyik olyan ásványi anyag, amely a legnagyobb mértékben található meg a szervezetünkben, hiszen az összes csontunknak és a fogainknak is az egyik legfontosabb építő eleme. Legfontosabb természetes kalciumforrásink közé tartoznak a különféle tejtermékek: a sajtok, a tej, a tejföl, a túró. De ezen kívül még ajánlott a spenót, banán, dió, mandula, mák, mogyoró fogyasztása is, ha el akarjuk kerülni a hiányt.

Kalcium hiány jelei

Átlagosan a felnőtt szervezetnek naponta 800 és 1000 mg közötti mennyiségben van szüksége a kalciumra. Bár a hiány tünetei nem jelentkeznek rögtön akkor, ha ennél kevesebb ásványi anyaghoz jut a szervezetünk, de egy bizonyos idő után jelentkezhetnek a figyelmeztető tünetek. A hiányos állapot azonban nem csak amiatt fordulhat elő, ha nem megfelelően étkezünk, hanem egyéb más okok miatt is.

- hasnyálmirigy gyulladás

- felszívódási zavar

- bizonyos gyógyszerek szedése, például fogamzásgátló

A szervezet bonyolult mechanizmusok során szabályozza a kalcium normál szinten tartását. A súlyosabb kalciumhiány oka lehet a szívritmuszavarnak, de akár epilepszia-szerű rohamokat is okozhat. A kalcium nem utolsó sorban az idegrendszer számára is nélkülözhetetlen, így a hiánya viselkedésbeli változásokat is okozhat, emiatt ingerültebbek, vagy feszültek lehetünk. De akár alvászavarhoz is vezethet a hiánya. Azonban a túlzott bevitel sem ajánlott, ugyanis a kalcium a veséken keresztül ürül ki a szervezetből, így ha túlzásba visszük a szedést, akkor könnyen lerakódhat a vesékben és ezzel akár vesekövet is okozhat.

Az alacsony kalcium szint gyakran tünetmentes, de az alapbetegség néhány tünete felhívhatja rá a figyelmet. Ilyen lehet például a szürkehályog.
D vitamin hiányban és idülten fennálló alacsony kalcium szintek esetén a D vitamint is pótolni kell.

A kalciumhiány és kezelése

A kalcium az a nyomelem, mely legnagyobb mennyiségben fordul elő a szervezetünkben. Naponta legalább egy gramm kalciumra lenne szükségünk.
A tejtermékek, sajtok, a sötétzöld leveles zöldségek, a gabonafélék, a citrus gyümölcsök tipikusan magas kalciumtartalommal rendelkeznek. A kalcium más mikro tápanyagokkal is szoros kapcsolatban van, pusztán a kalcium pótlása nem feltétlenül oldja meg a problémáinkat. A túlzott mértékű kávéfogyasztás például kalciumgyilkos rossz szokás, mivel rontja azon nyomelemek felszívódásának esélyét, amelyek a csontépítésben nagy szerepet játszanak. Nem javasolt a szénsavas italok túlzott mértékű fogyasztása sem, mivel a nagy mennyiségű szénsav megakadályozhatja a fontos ásványi elem felszívódását, úgy, mint a dohányzás és az alkoholfogyasztás.

Tippek:

Legyen nálad mindig egy zacskó mandula. Pár szem belőle kiváló rágcsa a főétkezések közötti nassoláshoz, ráadásul összetevőinek köszönhetően csökkenti a stressz hatását, nyugtatja az idegeket, és hasznos kalciumot juttat a szervezetedbe.
Szezámsó házilag: Egy száraz serpenyőben pirítsd meg a szezámmagot, amíg pattogni nem kezd. Tedd félre. Ugyancsak száraz serpenyőben piríts tengeri sót, addig, amíg kifehéredik. Tedd mind a kettőt egy mozsártörőbe, körkörös mozdulatokkal zúzd porrá. Szórj meg vele salátát, főtt gabonát, de keverheted reggeli kásába, müzlibe, sőt még főzelékbe is. Reggeli zabkásádba szórj bele egy-két evőkanál darált mákot, ezzel nemcsak ízletes ételt nyersz, de megnöveled az étel kalciumtartalmát is.

A vitaminhiány ellen megfelelő táplálkozással védekezhetünk, valamint a gyógyszertárakban, bioboltokban kapható vitaminkészítmények szedésével. Legtöbb esetben egy sima multivitamin szedése is elég, melyet kiegészíthetünk C vitaminnal, magnéziummal és kalciummal is.

Furcsa betegségek, amikor a test különös üzeneteket küld

Az emberi szervezet bonyolult rendszer, amelyben számtalan folyamat zajlik egyszerre. Sok betegség jól ismert, könnyen felismerhető, és hétköznapi jelenségnek számít. Léteznek azonban olyan ritka, különös vagy éppen megdöbbentő kórképek, amelyek szinte már a hihetetlenség határát súrolják. Ezek a furcsa betegségek nem csupán orvosi ritkaságok, hanem bepillantást engednek abba, mennyire sokféle módon képes a testünk reagálni, alkalmazkodni vagy éppen hibásan működni.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Skarlát, a vörös gyermekbetegség

Számtalan gyerekbetegséget ismerünk, sokuk ellen már létezik védőoltás is, de vannak olyanok, amiket már szerencsére könnyen kezelnek.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Miért fordul egyre több sportoló a jógához?

A modern sport világában egyre több profi és amatőr sportoló fedezi fel a jóga sokoldalú előnyeit. Bár korábban gyakran csak kiegészítő mozgásformaként tekintettek rá, mára bizonyított, hogy a jóga olyan fizikai és mentális támogatást nyújt, amely közvetlenül hozzájárul a teljesítmény növeléséhez, a regeneráció gyorsításához és a sérülések megelőzéséhez.